Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
antlaşması, hakkında, tanımı, zitvatorok

Zitvatorok Antlaşması Zitvatorok Antlaşması Hakkında Zitvatorok Antlaşması Tanımı

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zitvatorok Antlaşması Zitvatorok Antlaşması Hakkında Zitvatorok Antlaşması Tanımı

Zitvatorok Antlaşması Zitvatorok Antlaşması Hakkında Zitvatorok Antlaşması Tanımı Zitvatorok Antlaşması
Zitvatorok Antlaşması Zitvatorok Antlaşması Hakkında Zitvatorok Antlaşması Tanımı Sultan Birinci Ahmed tahta geçtiii sirada Avusturya Savaii devam ediyordu Osmanli kuvvetleri Belgrad'dan Budin'e doiru ilerlemekteydi Peite (25 Eylül 1604) ve Hatvan Kaleleri savai yapilmadan kolaylikla ele geçirilmiiti Osmanli Ordusu ilerleyerek Budin'in kuzeyinde bulunan Vaç Kalesi'ni ele geçirdi (16 Ekim 1604)

Osmanli Ordusu, Sultan Birinci Ahmed'in emri üzerine Belgrad üzerinden Budin'e geçti 29 Aiustos 1605'de Estergon Kalesi kuiatildi ve Ciierdelen Kalesi fethedildi 8 Eylül'de Visigrad, 19 Eylül'de Saint Thomas (Tepedelen) Kaleleri fethedildi 3 Ekim 1605'de ise Estergon Kalesi teslim alindi

Osmanlilar da, Avusturyalilar da ardarda yapilan bunca savaitan dolayi sosyal ve ekonomik yönden çok yipranmiilardi Daha önce yapilan barii görüimelerinden bir sonuç çikmamisti Ancak 11 Kasim 1606'da Estergon-Komorin arasinda, Zitva Suyu'nun Tuna Irmaii'na döküldüiü yerde imzalanan Zitvatoruk Antlaimasi'yla barii sailandi

Antlaimaya göre Eiri, Estergon, Kanije Kaleleri Osmanlilarda, Rop ve Koman Kaleleri Avusturyalilarda kalacakti Avusturya, bir kereye mahsus olmak üzere 70,000 altin savai tazminati ödeyecekti Osmanli Padiiahi da, Avusturya imparatoru'na Roma imparatoru (Cesar) ünvaniyla hitap edecek, her üç yilda bir kariilikli armaianlar gönderilecekti Avusturya'nin Macaristan için ödemekte olduiu yillik 30,000 altin vergi kaldirilacakti

Zitvatoruk Antlaimasi, Osmanlilarin lehine gibi görünse de Osmanli Devleti artik eski gücünde deiildi Bu antlaima ile Osmanli Devleti'nin Avusturya kariisindaki üstünlügü sona ermii, siyasi dengeler Osmanli aleyhine bozulmaya bailamiitir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com