Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, devri, devrinin, ermesi, hakkında, lale, sona, özellikleri

Lale Devrinin Sona Ermesi, Lale Devrinin Özellikleri,Lale Devri Hakkında Bilgi

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Lale Devrinin Sona Ermesi, Lale Devrinin Özellikleri,Lale Devri Hakkında Bilgi

Lale Devrinin Sona Ermesi, Lale Devrinin Özellikleri,LALE DEVRİ Hakkında Bilgi
Lale Devrinin Sona Ermesi, Lale Devrinin Özellikleri,LALE DEVRİ Hakkında Bilgi
LALE DEVRİ

1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşmasından 1730 yılındaki "Patrona Halil İsyanı"na kadar geçen döneme Lale Devri denir
Bu dönemin padişahı III Ahmet, Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'dır

Lale Devrinin Özellikleri:
Bu dönemde Avrupa ile savaş yaşanmamış, barış içinde yaşamak fikri ortaya çıkmıştır Osmanlı Devleti Avrupa'yı daha iyi tanıyabilmek için Paris, Londra gibi şehirlere elçiler göndermiştir Bu devirdeki diğer yenilikler ve ıslahatlar şunlardır:
a)- Matbaa kuruldu (Sait Efendi ve İbrahim Müteferrika tarafından 1727'de İstanbul'da kuruldu Matbaada basılan ilk eser Vankulu Lügatı'dır)
b)- Yeniçerilerden bir itfaiye bölüğü oluşturuldu
c)- Yalova'da kağıt, İstanbul'da kumaş ve çini fabrikaları kuruldu
d)- Yeni Kütüphaneler açıldı Doğu ve batı eserleri tercüme edildi
e)- Çiçek aşısı yaygınlık kazandı
f)- Lağımcı ve Humbaracı ocaklarında ıslahatlar yapıldı
g)- Mimarlık, resim ve minyatür sanatları gelişti

Lale Devrinin Sona Ermesi:
Halkın büyük bir kısmı zor durumdayken İstanbul'da bazı devlet büyüklerinin rahat bir yaşam
sürdürmeleri, eğlenceye düşkünlükleri huzursuzluklara sebep oluyordu Patrona Halil isimli bir yeniçeri
bu durumdan memnun olmayanları yanına alarak isyan çıkardı İsyan sonucu Nevşehirli Damat İbrahim Paşa
ve yakınları öldürüldü Padişah III Ahmet tahttan indirildi, yerine I Mahmut getirildi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com