Mısır Meselesi,Kavalalı Mehmet Ali Paşanın Denize Düşen Yılana Sarılır Sözü Hakkında |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mısır Meselesi,Kavalalı Mehmet Ali Paşanın Denize Düşen Yılana Sarılır Sözü HakkındaMısır Meselesi,Kavalalı Mehmet Ali Paşanın Denize düşen yılana sarılır sözü HakkındaMısır Meselesi,Kavalalı Mehmet Ali Paşanın Denize düşen yılana sarılır sözü Hakkında MISIR VALİSİ MEHMET ALİ PAŞA'NIN İSYANI (Denize düşen yılana sarılır ) SEBEPLERİ: 1)- Yunan isyanının bastırılmasında II Mahmut'a yardım eden Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'ya vaad edilen yerlerin verilmemesi 2)- Mehmet Ali Paşa'nın Navarin olayından sonra padişahtan izin almadan ordu ve donanmasını geri çekmesi 3)- 1828-1829 Osmanlı-Rus savaşında yardım istenildiği halde Mehmet Ali Paşa'nın yardım göndermemesi İSYAN: II Mahmut Mehmet Ali Paşa'yı görevden almak için hazırlanırken Mehmet Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa, üzerine gönderilen padişah kuvvetlerini yenerek Konya'ya ilerledi Bu zor durum karşısındapadişah yabancı devletlerden yardım istedi İngiltere ve Fransa bu isteğe kayıtsız kaldılar II Mahmut son çare olarak (denize düşen yılana sarılır diyerek) Rusya'dan yardım istedi Bir Rus donanması İstanbul boğazını geçerek Büyükdere önlerine demirledi Osmanlı Rus yakınlaşması İngiltere ve Fransa'yı telaşlandırdı Hemen devreye girerek Mehmet Ali Paşa ya baskı yaptılar Bunun üzerine Mehmet Ali Paşa ile II Mahmut arasında KÜTAHYA ANTLAŞMASI imzalandı (14 Mayıs 1833) KÜTAHYA ANTLAŞMASI(14 Mayıs 1833) 1)- Mehmet Ali Paşa'ya Mısır ve Girit valiliklerine ek olarak Suriye valiliği de verilecek 2)- Oğlu İbrahim Paşa'ya da Cidde valiliğine ek olarak Adana Muhassıllığı (O bölgenin vergilerini toplama hakkı) verilecek NOT: Bu antlaşma Mısır sorununu geçici olarak çözmüş fakat iki tarafta bu anlaşmadan memnun olmamıştır NOT: Kütahya antlaşmasına rağmen kendisini güvende hissetmeyen II Mahmut Rusyayla HÜNKAR İSKELESİantlaşmasını imzalamıştır (1833) HÜNKAR İSKELESİ ANTLAŞMASI (8 Temmuz 1833) 1)-Osmanlı bir saldırıya uğrarsa Ruslar asker ve donanma gönderecek, ancak masrafları Osmanlı ödeyecek 2)-Rusya bir saldırıya uğrarsa Osmanlı boğazları kapatacak (İngiltere ve Fransa'ya karşı) 3)-Bu antlaşma 8 yıl sürecek ÖNEMİ: 1)-Rusya bu antlaşmayle boğazlar üzerinde büyük avantaj sağlayıp,Karadenizdeki güvenliğini artırmış oldu 2)-Bu antlaşmayla BOĞAZLAR MESELESİ ortaya çıkmıştır 3)-Bu antlaşma Osmanlının boğazlar üzerindeki egemenlik haklarını TEK BAŞINA kullandığı son antlaşmadır![]() denize düşen yılana sarılır mısır meselesi, mısır valisi mehmet ali paşa isyanı, mısır meselesi denize düşen, mısır meselesi ve mehmet ali paşa ayaklanması, mısır meselesi, tarih denize düşen yılana sarılır ,denize düşen yılana sarılırmısır meselesi, mısır meselesi denize düşen yılana sarılır, denize düşen yılana sarılır, mısır valisi ayaklanmas,ı kavalalı mehmet ali paşanın denize düşen yılana sarılır sözü ile ne demek istemiştir, mısır valisi memet ali paşa meselesi ne, |
|
|
|