Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
barbaros, hakkında, hayatı, hayrettin, paşa, paşanın

Barbaros Hayrettin Paşa,Barbaros Hayrettin Paşanın Hayatı,Hayrettin Paşa Hakkında

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Barbaros Hayrettin Paşa,Barbaros Hayrettin Paşanın Hayatı,Hayrettin Paşa Hakkında

Barbaros Hayrettİn PaŞa,Barbaros Hayrettİn PaŞanın Hayatı,Hayrettİn PaŞa HakkındaBarbaros Hayrettİn PaŞa,Barbaros Hayrettİn PaŞanın Hayatı,Hayrettİn PaŞa Hakkında

BARBAROS HAYRETTİN PAŞA

(1467?Midilli – 1546 İstanbul)

Türk denizcisi Asıl adı Hızır’dır Barbaros lakabının,ağabeysi baba oruçtan geldiği söylenirBatılılar ise ona İtalyanca “ Kızıl sakal” anlamında “Barbarosa “ dendiğini , Barbaros lakabının bundan verildiğini savunur Babası Ece ovalı Yakup bir sipahi subayıydı Barbaros’un Yusuf İshak ,oruç ve İlyas adında dört kardeşi vardıYusuf küçükken ölmüştüBarbaros,Saroz ve Selanike gemi işleterek ticaret yaparken İlyas ile birlikte Rodos Şövalyelerine esir düştü Rodostan kaçarak Ak denizde korsanlık yapan ağabeysi Oruç ile birleşti ve Cerbe adasını kendilerine üst edinerek hırıstiyan gemilerine karşı korsanlık yapmaya başladılarCezayir kalesini İspanyollar dan alarak burada bir hükümet kurdular(1516) Hükümetin başına geçen Oruç reis İspanyollar ve araplar ile çarpışırken öldü,(1519) ve Barbaros onun yerine geçti düşmanlarına tek başına karşı koyamayacağı için Yavuz Selime Buralarında Osmanlı topraklarına katılmasını önerdiBu önerisi kabul edilerek emirlik rütbesi verildi, ayrıca emrine iki bin yeni çeri gönderildi İstanbul’a geldi (1520) Önce beylerbeyi, sonrada kaptanı derya (Amiral) olduÖlünceye kadar Ak denizde Osmanlı donanmasını yönetti, bir çok başarı kazandı Denizden haçlı seferlerine karşı koydu Avrupa kıyılarına seferler yaptıCezayir’deki topraklarını genişletti Birleşik haçlı donanmalarına, Şarlken ve amirali Andreya Dorya ya karşı ünlü Preveze deniz savaşını kazandı (1538) Böylelikle 16 yüzyılda Ak deniz bir Türk gölü haline geldiFransa kıralı 1Françisko Osmanlılardan yardım isteyince donanmasıyla VKarlın (Şarlken) donanmasını bozguna uğrattı Nice yi alarak Fransa kıralını kurtardıTunus’u ele geçirdi 1544 de İstanbul’a döndü,artık sefere çıkmadı ve burada öldü Beşiktaştaki türbesine gömüldü 1944 de türbesinin yakınına heykeli dikildi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com