Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
babil, babilliler, hakkında, kimlerdir, tarihi, uygarlığı

Babil Uygarlığı,Babilliler Kimlerdir,Babilliler Tarihi,Babilliler Hakkında

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sami ırkından olan Babilliler, MÖ2050'ye doğru Babil ("Tanrının kapısı") kentine yerleşip, daha sonra Kaidelileri ve Sümerlerin dışındaki yerli halk ile Sami karışımından oluşan Asurluları egemenlikleri altına aldılarÇok geçmeden, birbirinden güçlü hükümdarlarıyla, Babil'i bölgenin siyaset ve din merkezi haline getirdilerHammurabi döneminde (MÖ1792-MÖ1750), Babil uygarlığı doruk noktasına ulaştıGüneydeki sülaleler ile kuzeydeki Asurlular, çok ustaca güdülen bir siyasetle egemenlik altına alındıHammurabi, silah gücüyle, Suriye'den İran'a ve güneyde Basra körfezine kadar uzanan güçlü bir imparatorluk kurduHer yerde Babil tanrısı Marduk'a saygı gösterilmesini ve Sami dili kullanılmasını zorunlu kıldıBayındırlık alanında önemli çalışmalar yaptırarak (Fırat ile Basra körfezi arasında uzun bir kanal açtırdı) imparatorluk ekonomisinin gelişmesini hızlandırdı, ticareti desteklediBütün bunların yanı sıra, düzenli kurumlar oluşturdu kendi adım taşıyan yasaları koyduSusa yıkıntılarında ele geçen bu yasalar, 2,25 m yükseklikteki kısasa kısas ilkesine göre hazırlanmış olan "Hammurabi yasaları"ndan, kralın uyruklarının yaşamıyla ve mülkiyet hakkıyla ne kadar yakından ilgilendiği anlaşılmaktadırAma koyduğu cezalar son derece ağırdırKırbaçlama, dilin koparılması, ölüm bu ağır cezalardan bir kaçıdırBütün bu gelişmelere karşın, Hammurabi'nin kurduğu imparatorluk çok yaşamadıMÖ XVI yy'da, kuzeyden gelen Hititler, Babil'i yağmaladılar, sonra da Anadolu'ya geri döndülerHititlerden sonra, dağlı bir halk olan Kassitler, Babil'i ele geçirerek yerleştilerse de, bozguna uğrattıkları ulusun uygarlığını benimsedilerMÖ XII yy'daysa, yavaş yavaş güçlenen Asurlular, Mezopotamya'daki rakipleri Hititlerin ve Kassitlerin zayıflamasından yararlanarak, onları yenilgiye uğrattılarO tarihten sonra, Asur hükümdarları doğuya egemen oldular

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com