Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
coğrafi, dünya, keşiflerin, macellanın, nedenleri, sonuçları, turu

Coğrafi Keşiflerin Nedenleri,Macellan'ın Dünya Turu,Coğrafi Keşiflerin Sonuçları

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Coğrafi Keşiflerin Nedenleri,Macellan'ın Dünya Turu,Coğrafi Keşiflerin Sonuçları

*COĞRAFİ KEŞİFLERİN SEBEPLERİ:
1)Akdeniz ticaretinin sağladığı büyük kazançtan yoksun bırakılan ve Müslü- manlar ile Venediklilerin birlikte denetim altında tuttukları Doğu ticaretinden de yararlanamayan ülkeler,kendilerini kaynaklara ulaştıracak yollar aramaya koyul- dular
2)Haçlı Seferleri'nde Müslümanlar'dan pusulayı öğrenen Avrupalılar bu alleti geliştirip dayanıklı gemiler yaptılarPusulanın sayesinde okyanuslara açılan ge- miler buralardaki bilinmeyen yerleri keşfettiler
Portekiz'in coğrafi konumu Afrika ve Asya'nın keşfi konusunda öteki Avrupa ülkelerinden daha elverişliydiBu yüzden keşifler keşifler burada diğer Avrupa ülkelerinden daha önce başladı
*KEŞİFLER:
1)Afrika'daki Bazı Yerlerin Keşfi:
·Maderia Adaları'nın keşfi (1418)
·Azor Adaları'nın keşfi (1431)
·Bojeador Burnu'nun keşfi (1434)
·Senegal Körfezi'nin keşfi (1444)
Bütün bu yerler denizci Henrique (1394-1460) tarafından keşfedilmiştir
2)Ümit Burnu'nun Keşfi:
Bartolome Diaz 1487'de Afrika'nın batı kıylarını dolaşıp Güney Afrika'ya geldi ve burada Ümit Burnu'nu buldu
3)Hindistan'ın Keşfi:
Vasco de Gama (1469-1525),Lizbon'dan denize açıldı,batı Afrika boyunca ilerledi ve Ümit Burnu'nu geçerek Mozambik'e,Mombasa'ya ve Hindistan'a ulaştı
4)Amerika'nın Keşfi:
Kristof Kolomb (1451-1512) Hint Adalar'ı ticaret yolunu batı yönünden açmak yolculuğa çıktı ve 1492'de Asya Adalar Denizi sandığı Bahama'ya vardı1504'- den sonra,Karaib adalarına üç yolculuk daha yaptıAma Hindistan'a gittiğini san- dıDaha sonra Floransa'lı Amerigo Vespucci'nin (1454-1512) Güney Amerika'nın ve Brezilya'nın kuzey kıyıları boyunca yaptığı keşifler buranın yeni bir kıta oldu- ğunu gösterdi ve buraya Amerika adı verildi
5)Macellan'ın Dünya Turu:
1519 yılında,Kolomb'un bulamadığı Doğu yolunu keşfetmeye çalışan Ferdi- nand Macellan (1480-1521),bir İspanyol seferini Güney Amerika'nın en uç kesi- minden ve Pasifik'i aşarak Doğu Hint Adaları'na kadar yönelttiKendisi öldüğü halde,bu seferde hayatta kalanlar,Ümit Burnu'ndan dönerek ilk dünya turunu gerçekleştirmiş oldular (1522)

Doğu'daki keşifler,başlangıçta,Avrupa bakımından,keşfedilen ülkelerden çok daha önemliydiBunlar,Avrupa ticaretinin ağırlık merkezinin,İtalyan kentlerinden Atlantik'e kaydığını gösterir
*COĞRAFİ KEŞİFLERİN SONUÇLARI:
1)İpek ve Baharat Yollar'ı önemini kaybetti
2)Akdeniz ticaretinin önemi azaldı
3)Keşfedilen yerlere insanlar yerleşti
4)Keşfedilen yerlerden altın,gümüş gibi değerli ganimetler elde edildi
5)Keşiflere katılan Avrupa ülkelerinin sömürgeleri oldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com