Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
asya, danişmentliler, devletleri, doğuda, kurulan, müslüman, orta, türk, yakın

Orta Asya Ve Yakın Doğu'da Kurulan Diğer Müslüman Türk Devletleri Danişmentliler

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Orta Asya Ve Yakın Doğu'da Kurulan Diğer Müslüman Türk Devletleri Danişmentliler

Orta Asya ve Yakın Doğu'da Kurulan Diğer Müslüman Türk Devletleri Danişmentliler Saltuklular Mengücekliler Artuklular Çaka Beyliği Anadolu'da İlk Türk Beylikleri
Orta Asya ve Yakın Doğu'da Kurulan Diğer Müslüman Türk Devletleri Danişmentliler
Danişmentliler
Danişmentliler 1080 yılında Sivas merkez olmak üzere kuruldu

Kurucusu Melikşah'ın komutanlarından Danişmentoğlu Ahmet Gazi'dir Bizanslılar'a ve Haçlılara karşı mücadele etmişlerdir

Danişmenliler'in varlığına 1178 tarihinde Anadolu Selçuklu hükümdarı II Kılıç Arslan son vermiştir

Saltuklular
Saltuklular, 1072'de Erzurum merkez olmak üzere kurulmuştur Kurucusu Alp Arslan'ın komutanlarından Ebulkasım Saltuk'tur Haçlılar ve Gürcülerle mücadele etmişlerdir Saltukluların varlığına 1202'de Anadolu Selçuklu hükümdarı Rükneddin Süleyman Şah son vermiştir

Mengücekliler
Mengücekliler, 1080 tarihinde Erzincan merkez olmak üzere kurulmuştur Kurucusu Alp Arslan'ın komutanlarından Mengücek Gazi'dir Gürcülere ve Rumlara karşı mücadele etmişlerdir Mengüceklerin varlığına 1228 tarihindeAnadolu Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat son vermiştir

Artuklular
Artuklular, 1102'de Harput, Diyarbakır, Halep ve Mardin civarında kurulmuştur Bu beyliğin Hasankeyf kolu 1102'de Diyarbakır'da kurulmuştur ve 1231'de Eyyubiler tarafından yıkılmıştır

Diğer kolu olan Harput kolu 1112'de Harput'ta kurulmuştur ve 1234'te Anadolu Selçuklu Devleti tarafından yıkılmıştır Diğer bir kolu olan Mardin kolu ise, 1108'de Mardin'de kurulmuştur ve 1409'da Karakoyunlular tarafından yıkılmıştır

Çaka Beyliği
Çaka Bey Devleti 1081 tarihinde İzmir'de kurulmuştur Kurucusu Çaka Bey'dir İlk denizci Türk devleti olan bu beylik bazı Ege Adaları'na sahip olmuştur Beyliğin kurucusu Çaka Bey, İstanbul'u kuşatmak isteyince, Bizans'ın kışkırtmaları sonucu I Kılıç Arslan tarafından öldürtülmüştür Çaka Beyliği 1093 tarihinde Bizans tarafından yıkıldı Böylece Batı Anadolu'dakiilk Türk egemenliği sona ermiş oldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com