Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgiler, hakkında, harzem, harzemşahlar, kimlerdir, şahlar

Harzemşahlar (1097-1231),Harzem Şahlar Kimlerdir,Harzemşahlar Hakkında Bilgiler

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Harzemşahlar (1097-1231),Harzem Şahlar Kimlerdir,Harzemşahlar Hakkında Bilgiler

HarzemŞahlar (1097-1231),Harzem Şahlar Kimlerdir,HarzemŞahlar Hakkında Bilgiler
HarzemŞahlar (1097-1231),Harzem Şahlar Kimlerdir,HarzemŞahlar Hakkında Bilgiler
Ceyhun ırmağının Aral gölüne döküldüğü yerin güney kesimleri Harezm (Harzem) adıyla anılır Öteden beri burada hüküm sürenlere Harzemşah (Harezmşah) denilmiştir Harzemşahlar sülâlesinin atası Anuş-Tegin isminde, Begdili Türk zümresine mensup bir kişidir Anuş- tegin Selçuklu Sultanı Melikşah'ın saray hizmetinde bulunuyordu Oğlu Kudbeddin Muhammed, Selçuklulara bağlı kalarak, Harzemşah unvanı ile bu bölgenin valiliğini üstlenmiştir (1097-1128)

Daha sonra başa geçen Atsız ve İl-Arslan devirlerinde hem Irak Selçukluları hem de Kara-Hıtaylarla mücadele edildi Nitekim İl-Arslan, Sultan Sencer'in ölümü üzerine bağımsızlığını ilân etti (1157) Harzemşahların en büyük hükümdarı Alaaddin Tekiş'tir (1172 -1200) Tekiş, önce Kara-Hıtaylar'ı, ardından son Selçuklu Hükümdarı II Tuğrul'u yendi Harzemşahlar kısa sürede sınırlarını Doğu Anadolu'dan Maverâünnehir'e kadar genişlettiler Âdeta Selçuklu devletinin vârisi oldular Karahanlı ve Kara-hıtay devletlerine son verdiler Ancak bu parlak dönem uzun sürmedi 1220'de bütün ülke Cengiz Moğolları'nın istilâsına uğradı Celâleddin Harzemşah devleti yeniden toparlamak için uğraştıysa da başarılı olamadı Ölümü üzerine Harzemşahlar Devleti tamamen ortadan kalktı (1231)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com