Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dördüncü, hakkında, hayatı, mustafa, mustafanın, sultan

İv. Mustafa, Sultan Dördüncü Mustafa, Dördüncü Mustafa'nın Hayatı Hakkında

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İv. Mustafa, Sultan Dördüncü Mustafa, Dördüncü Mustafa'nın Hayatı Hakkında

IV Mustafa, Sultan Dördüncü Mustafa, Dördüncü Mustafa'nın Hayatı Hakkında
IV Mustafa, Sultan Dördüncü Mustafa, Dördüncü Mustafa'nın Hayatı Hakkında

IV Mustafa:
Sultan Dördüncü Mustafa 8 Eylül 1779 günü İstanbul'da doğdu Babası Sultan Birinci Abdülhamid, annesi Nüketseza Kadın Sultan'dır Annesi Nüketseza Kadın Sultan, Sultan Dördüncü Mustafa'nın iyi bir tahsil yapması için çok çaba harcadı Ancak hırslı, kurnaz ve asabi bir insan olan Sultan Dördüncü Mustafa, eğitim ve öğrenimden çok zevk ve sefa içinde yaşamaya önem verdi
Kabakçı Mustafa İsyanı sonunda tahttan indirilen amcazadesi Sultan Üçüncü Selim'in yerine, 29 Mayıs 1807 günü tahta çıktığında 28 yaşındaydı Sultan Dördüncü Mustafa'nın şehzadeliği boyunca kendisine bir evlat gibi davranan Sultan Üçüncü Selim aleyhinde isyancılarla işbirliğine girmesi ve onun öldürülmesi için emir vermesi, karakteri hakkında fikir vermektedir
Tahta çıktığında devletin merkezi otorite ve hakimiyeti gittikçe zayıflıyor, Sultan Üçüncü Selim ve Nizam-ı Cedit yandaşları yakalandıkları yerde öldürülüyordu Sultan Dördüncü Mustafa'nın tahta çıkmasını sağlayan Kabakçı Mustafa ve yandaşları devlet yönetiminde etkin rol oynuyor, kendi adamlarını önemli mevkilere getiriyorlardı
Osmanlı Devleti bu isyandan sonra yeniçerilere çok büyük tavizler verdi Ancak yeniçerilerin istekleri hiçbir zaman bitmedi Hatta Osmanlı tarihinde hiç görülmemiş bir antlaşma yapıldı Kabakçı Mustafa isyanında baş rol oynayan yeniçeri ağalarının, kendilerini sağlama almak için yaptıkları bu antlaşmaya göre, yeniçeriler devlet işlerine karışmayacak ve Osmanlı Devleti bu isyandan dolayı Yeniçeri ocağını sorumlu tutmayacaktı
Sultan Üçüncü Selim taraftarları, bu karışık ortam içinde Rusçuk ayanı Alemdar Mustafa Paşa'ya sığınmışlardı Alemdar Mustafa Paşa Osmanlı-Rus savaşları sırasında büyük başarılar göstermiş ve ordu mensuplarının sempatisini kazanmıştı
Sultan Dördüncü Mustafa hat sanatıyla uğraştı Gayet güzel yazıları vardır Osmanlı
hanedanında Sultan Beşinci Murad'dan sonra en az padişahlık yapanlardan birisidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com