Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çarlığının, ivan, korkunç, kuruluşu, rus

Rus Çarlığının Kuruluşu Ve Korkunç İvan

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Rus Çarlığının Kuruluşu Ve Korkunç İvan

RUS ÇARLIĞININ KURULUŞU VE KORKUNÇ İVAN
Rus Çarlığının Kuruluşu ve Korkunç İvan
Çarlıktan önce;
Moskova krallığı olarak örgütlenen rus knezlerinin ilk ataları olarak bilinen Rurik roma imparatorluğu soyundan geldiğine inanılıyor

Slavlar 6, 7, 8 yüzyıla kadar politik kurumlardan yoksun, askeri kabiliyetleri olmayan zayıf bir kavimdirler Hristiyanlığı kabul edene kadar Avrupa dahi bayan kölelerin büyük bir kısmını Slavlardan karşılıyordu (İngilizce dahi Slave (Köle) kelimesi buradan geliyor)

Balkanlarda Bizanslar diyalog kuran Slavlara Bizanslılar misyonerler gönderdiler Aziz Kyrillos Slav alfabesinin temelini attı (Kiril Alfabesi) Hristiyan edebiyatının büyük bir kısmı Slavcaya tercüme edildi

Bulgar Kralı Symeon’un Constantinopolis’te eğitim alması ve keşis olması ilk Slavlar üzerindeki Bizans kültürünün yoğunluğu dahi fazla hissedildi

Slavlar Bizans uygarlığının iki kaynağından (antik yunan kültürü, Hristiyanlık) hristiyanlıktan etkilendiler Çünkü antik yunan kültürünü hazmedecek birikime sahip değillerdi Kiril alfabesi ile Slavlaştırılan Bizans edebiyatı Rus, Bulgar, Romen edebiyatlarının gelişimini hızlandırdı

Moskova knezi III İvan Bizans kraliçesi ile evlenmesi ile knezler kendilerini Bizansın mirasçısı olarak görmeye başladılar

Bir manastır rahibi (Filofey) tarafından sistematize edilen “Üçüncü Roma Nazariyesi” ile Ruslar, Bizansın mirasçısı oldukları ideolojisini dillendirmeye başladılar Bu nazariyeye göre; dünya hakimiyetinin merkezi Roma idi sonra Constantinopolis ikinci roma oldu Her iki Roma da düştü (1 Roma 476) (2Roma 1453) Üçüncü Roma Moskova’dır Hristiyanlıktaki … inancı gereği 4 Roma olmayacaktır

Çarlığın Kuruluşu
Rusların ilk çarı olarak 1547’de tahta çıkan IV İvan “Korkunç İvan” kabul edilir
Sekiz yaşında annesi Elena zehirlenince öksüz kaldı İvan intikam ve kinle büyüdü Çocukken oyunlarında bile kan dökmekten ve başkalarına ıstırap vermekten çok hoşlanırdı Kedi, köpek yavrularını, kuşları birbir eziyet ederek öldürmek en büyük zevkiydi

IV İvan Bizans tarihlerinin yanısıra Ortodoks eserlerinin büyük bir kısmını okudu ve Tanrının yardımı ile Moskova tahtına seçilmiş olduğu … sahip oldu 13 yaşında iken rakiplerinden birini av köpeklerine parçalatarak öldürttü

1564’de …… den ayrılarak Obriçnina’yı kurdu Obriçnina’da muhaliflerine türlü işkenceler uyguluyordu 300 kişiden oluşan tarikat arkadaşlarıyla yapılan ayinlerde şarap iççilir Aziz ve Meryem ana ile alay edilirdi 20 yıllık iktidarı döneminde binlerce insanı işkence ile öldürttüğü için “Korkunç İvan” olarak adlandırılıyor

1582’de Oğlu İvan’ın itirazına sinirlenen Korkunç İvan elindeki demir çubuk ile oğlunun kafasına öyle vir vurdu ki oğlu 2-3 gün sonra öldü

Rus çarlığının sadece Ruslardan oluşan bir devlet olmaktan çıkarak çeşitli milletlere hakim bir imparatorluk olması (1552) Kazan ve (1556) Astrahan’ın alınması ile olmuştur

Rus yayılmacılığının önlenmesine dair bkz “Don-Volga Kanal Projesi”

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com