Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ayaklanmalar, ayaklanmaları, ayaklanması, bulgar, bulgaristan, sırbistan

Bulgar Ayaklanmaları,Bulgaristan Ayaklanması, Sırbistan Ve Bulgaristan Ayaklanmalar

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bulgar Ayaklanmaları,Bulgaristan Ayaklanması, Sırbistan Ve Bulgaristan Ayaklanmalar

Bulgar Ayaklanmaları,Bulgaristan ayaklanması, sırbistan ve bulgaristan ayaklanmalar
Bulgar Ayaklanmaları,Bulgaristan ayaklanması, sırbistan ve bulgaristan ayaklanmalar

Batı ve Kuzey-Batı Bulgaristan'da Köylülerin Ayaklanması

Batı ve Kuzey-Batı Bulgaristan'da Köylülerin Ayaklanması

Kültürel aydınlanma hareketi yayılıp bağımsız kilise mücadelesi devam ederken köylü yığınlarının ayaklanmaları Batı Bulgaristan'ı sarstı İlk ayaklanma 1835'te Pirot'ta patlak verdi, bunu 1841'de Niş bölgesinde çıkan ayaklanma izledi ve ayaklanmalar Bulgarlar ve Sırpların oturduğu bölgelere doğru yayıldı Ancak çok geçmeden bastırıldıEn büyük ayaklanma 1850'de patlak verdi Vidin, Kula, Lom ve Belogradcik kasabalarının çevresindeki köylere yayıldı 10,000'den fazla isyancı Belogradcik kalesini çevirdiler, ancak ateşli silahları olmadığından kaleyi zaptetmeyi başaramadılar ve düzenli Osmanlı orduları karşısında dayanamadılar

Köylülerin ayaklanmaları, Sipahilerin keyfi davranışlarına karşı idi Askeri toprak mülkiyeti sisteminden vazgeçilmiş olunmasına karşın sipahiler köylüler üzerindeki güç ve baskılarını sürdürüyorlardı Devletin almakta olduğu vergi, resim ve harçlara ek olarak kendileri için tamamıyla yasa dışı toprak kirası topluyorlardı Sipahiler aynı zamanda köylülerin özel ve toplu kullanıma ait topraklarını çiftlikleri dönüştürüp dilediklerince kullanıyorlardı

Ayaklanmalar, aynı zamanda ulusal özgürlük hedeflerine yönelikti Liderleri, yani İvan Kulin ve diğerleri dışarıdan gelecek -özellikle özgür Sırbistan devletinden gelecek- yardıma güvenmişlerdi Sırbistan'ın doğudaki etkisini genişletmek isteyen yöneticileri, Bulgar isyancı liderlerine cesaret ve yardım etmeye söz vermişlerdi Ancak ayaklanmalar baş gösterdiğinde, Türklerin misillemesinden korkarak söz verdikleri yardımı yapmayı reddettiler Bunun üzerine Bulgarlar, büyük gruplar halinde Sırbistan'a göçtüler

bulgar ayaklanmaları, bulgaristan ayaklanması, sırbistan ve bulgaristan ayaklanmaları, bulgar köylü ayaklanmaları, niş ayaklanma, 1835 bulgar ayaklanması, bulgar ayaklanması

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com