Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kararlarının, milli, misaki, sonuçları, önemi

Misak-İ Milli Kararlarının Önemi Ve Sonuçları

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Misak-İ Milli Kararlarının Önemi Ve Sonuçları

Misak-ı Milli Kararlarının Önemi ve Sonuçları
Misak-ı Milli Kararlarının Önemi ve Sonuçları
1- Mondros imzalandığı tarihteki sınırlar milli sınırlarımızdır Bu sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür

2- Mondros’tan önce işgal edilmiş olan üç bölgede ise halk oylamasına gidilecektir
** Kars, Ardahan, Batum
** Batı Trakya
** Arapların yaşadığı bölgeler
3- İstanbul, Marmara ve Halife’nin güvenliğinin sağlanması şartıyla Boğazlar’dan geçiş serbest olacaktır
4- Azınlıklara tanınan haklar, komşu devletlerdeki Türkler’e tanınan haklar kadar olacaktır
5- Siyasi, adli ve ekonomik bağımsızlığımızı kısıtlayıcı ayrıcalıkların varlığı kabul edilemez
(Dış borçların ödenmesi de bununla ilgilidir)

Misak-ı Milli Kararlarının Önemi :
1- Yeni kurulacak Türk devletinin Milli sınırlarını tespit etmiştir
2- Erzurum ve Sivas Kongresi kararlarına dayanır
3- Son Osmanlı Mebuslar Meclisi’nce belirlenmiş, ilk TBMM tarafından gerçekleştirilmiştir
4- Kabul edilebilecek askeri şartları içerdiğinden bir barış programı niteliğindedir
5- Wilson ilkeleri esas alınmıştır

Misak-ı Milli Kararlarının Sonuçları :
1- Seçimlerin yapılmasına ve meclisin çalışmalarına müdahale etmeyen itilaf devletleri, Misak-ı Milli’nin ilanını büyük bir şaşkınlık ve öfke ile karşılamışlardır
2- İstanbul Hükümeti’ne baskı yapmışlar, Ali Rıza Paşa istifa etmiş, Salih Paşa hükümeti kurulmuştur
3- İstanbul’u işgal etmişlerdir (16 Mart 1920) Böylece Osmanlı Devleti bir kez daha fiilen sona ermiştir
4- Meclis dağıtılmış, üyelerinin bir kısmı tutuklanıp sürgün edilmiştir
5- Mebusların bir kısmı Anadolu’ya kaçarak Milli Mücadele’nin kadro yönüyle güçlenmesini sağlamışlardır
6- İstanbul’un işgalini kınayan ve baskılara rağmen Milli Mücadele’ye karşı olduğunu bildirmeyen Salih Paşa istifa etmek zorunda kalmıştır Damat Ferit Paşa yeniden hükümeti kurmuştur
7- Böylece Temsil Heyeti ile İstanbul Hükümeti arasında başlayan yakınlaşma tekrar gerilimli bir hale dönmüştür
8- Mustafa Kemal kurtuluş hareketinin padişah ve halifenin de kurtuluşunu amaçladığını belirtmiştir

Not : Böylece milli birlik ve bütünlüğün sağlanmasına çalışılmıştır
9- Anadolu’da yeni bir meclisin toplanması tartışmasız kabul edilir hale gelmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com