Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
amaçları, cemiyetler, milli, varlığa, zararlı

Milli Varlığa Zararlı Cemiyetler Ve Amaçları

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Milli Varlığa Zararlı Cemiyetler Ve Amaçları

Milli Varlığa Zararlı Cemiyetler ve Amaçları
Milli Varlığa Zararlı Cemiyetler ve Amaçları
Azınlık cemiyetlerinin yanı sıra Türk ve Müslüman olup ulusal bilinçten yoksun kişiler tarafından kurulan bu cemiyetlerin amaçları :

— Ülkede birlik ve beraberliği bozmak
— İşgalci devletlerin desteğini alarak ülkede kargaşa yaratmak
— Yabancı ülkelerin himayesine girmek
— Saltanat ve hilafetin çıkarlarını savunmak

Sulh ve Selamet-i Osmaniye Fırkası: Vatanın kurtuluşunun ancak padişaha bağlı kalmakla gerçekleşebileceğini savunmuştur

Teali İslam Cemiyeti: Dönemin medreselerinde görevli müderrisler tarafından kurulmuştur Kurtuluşun halifeye ve İslam esaslarına bağlı kalınarak gerçekleşeceğini savunmuştur

Kürt Teali Cemiyeti: Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir Kürt Devleti kurmak istemiş, İngilizlerden de destek almıştır

Wilson İlkeleri Cemiyeti: ABD mandasını savunan bu cemiyet, ABD gibi güçlü bir devletin himayesine girilmesini istemiştir

İngiliz Muhipler Cemiyeti: İngiliz mandasını isteyen bu cemiyetin üyeleri arasında padişah, sadrazam ve devletin ileri gelenleri bulunmaktadır

Hürriyet ve İtilaf Fırkası: İttihat ve Terakki Fırkası'na karşı kurulmuştur Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra Anadolu'da başlayan direniş hareketine tepki göstermiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com