Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
meydan, muharebesi, sakarya, önemi

Sakarya Meydan Muharebesi Önemi

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

skişehir-Kütahya Muharebelerinde beklenenden daha hızlı bir şekilde ilerleyen Yunan ordusu lojistik sıkıntılar başladığı için Sakarya ırmağının batısında geçici olarak durmuş ve bir süre beklemeye başlamıştırBu bekleyiş sırasında Yunan ordusunun amacı son saldırıyı yapmak için İzmir limanından gelen lojistik yardımı almak ve Türk ordusunu ağır bir yenilgiye uğratarak Ankara’yı ele geçirmektirbu sırada Türk ordusunun toparlanma ihtimalini de göze alan yunan ordusu yaklaşık 100 Km’lik geniş bir alana yayılarak Türk ordusunun gücünü bölmeyi amaçlamıştır

14 Ağustosta yeniden ilerlemeye başlayan Yunan birlikleri Sakarya ırmağının doğusuna geçince Türk ordusuyla karşılaşmışlardır

Sakarya savaşı bir ölüm kalım savaşı olarak nitelendirilebilirÇünkü bu savaş kaybedilecek olursa Ankara işgal edilecek TBMM çok zor bir duruma düşecektirBu nedenle ordu komutanları Türk askerlerini yüreklendirmeye çalışmışlardırTürk ordusu ile Yunan ordusu arasındaki güç dengesi Yunan ordusu lehine idiBu fark ancak Türk askerinin yiğitlik ve kahramanlığı ile kapatılabilirdiMustafa Kemal Paşa durumun önemini komutanlara çektiği telgraflarla anlatılmıştırBu muharebelerde Mustafa Kemal Paşanın uyguladığı harp taktiği çok dikkat çekicidirBu taktik Yunan generalleri tarafından çözülememiş ve Yunan ordusunun mağlup edilmesinde etkili olmuşturMustafa Kemal Paşanın komutanlara çektiği telgraftaki:”hattı müdafaa yokturSathı müdafaa vardırO satıh bütün vatandır” şeklindeki emri bu taktiği özetler niteliktedir
Sakarya Muharebesi 22 gün 22 gece sürmüştürDüşman saldırısını durdurmayı başaran Türk ordusu 11 Eylülde büyük bir karşı saldırı başlatarak 13 Eylülde yunan cephesinin bozularak dağılmasını sağlamıştırBöylece Türk ordusu tam bir zafer kazanmıştırBu zafer TBMM’nin hem iç politikada hem de dış politikada otoritesini artırmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com