Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
atatürk, cumhuriyetçilik, ilkeleri

Atatürk İlkeleri - Cumhuriyetçilik Nedir ?

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Devlet yöneticilerinin , halkın oyuyla belli bir süre için seçildiği ; millet egemenliğine(yönetim gücüne) dayanan yönetim şekline Cumhuriyet denir

Cumhuriyetçilik , cumhuriyet yönetimini benimsemek , korumak ve yaşatmak demektir
Atatürk’e göre “Türk ulusunun karakter ve âdetlerine en uygun olan yönetim, cumhuriyet yönetimidir” Çünkü cumhuriyet; ulusun egemenliğini devletin yurttaşa ve yurttaşın devlete hak ve görevlerini en iyi düzenleyen devlet biçimidir Cumhuriyetçiliğin başta gelen niteliğini Atatürk, “Egemenlik kayıtsız ve şartsız ulusundur” diye belirtmiştir

Atatürk’ün Cumhuriyetçiliği , Demokrasiyi temel alır ve şu esaslara dayanır:
1- Egemenlik (yönetim gücü), millete aittir
2- Devlet yönetiminde son söz , milletin seçtiği meclistedir
3- Millet adına yasaları , meclis (yasama organı) yapar
4- Halk , yöneticilerinden memnun olmazsa , belli bir süre sonra başkalarını seçebilir
5- Millet , seçme ve seçilme hakkını kullanarak devlet yönetimine katılır

Atatürk’ün cumhuriyetçilik ilkesi doğrultusunda anayasamızın birinci maddesinde “Türkiye Devleti bir cumhuriyettir ifadesi yer almıştır ikinci maddede de, cumhuriyet yönetiminin niteliği olarak , “Türkiye Cumhuriyeti Devleti demokratik,laik ve sosyal bir hukuk devletidir” ifadesine yer verilmiştir Anayasamızdaki bu maddeler değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez

Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin her alanda geliştirilmesinde ve korunmasında Türk Gençliğini temel bir güç kaynağı olarak düşünür Çünkü, gençlik bir ülkenin geleceğidir Bu nedenle Atatürk, en büyük eserim dediği Cumhuriyet’i , iç ve dış tehditlere karşı Türk Gençliğine emanet etmiştirBizler , bu emaneti korumak ve yaşatmak için görevlerimizi en iyi şekilde yapmalıyız

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com