![]() |
Atatürk İlkeleri - Cumhuriyetçilik Nedir ? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk İlkeleri - Cumhuriyetçilik Nedir ?Atatürk İlkeleri - Cumhuriyetçilik Nedir ? Atatürk İlkeleri - Cumhuriyetçilik Nedir ? Devlet yöneticilerinin , halkın oyuyla belli bir süre için seçildiği ; millet egemenliğine(yönetim gücüne) dayanan yönetim şekline Cumhuriyet denir ![]() Cumhuriyetçilik , cumhuriyet yönetimini benimsemek , korumak ve yaşatmak demektir ![]() Atatürk’e göre “Türk ulusunun karakter ve âdetlerine en uygun olan yönetim, cumhuriyet yönetimidir ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk’ün Cumhuriyetçiliği , Demokrasiyi temel alır ve şu esaslara dayanır: 1- Egemenlik (yönetim gücü), millete aittir ![]() 2- Devlet yönetiminde son söz , milletin seçtiği meclistedir ![]() 3- Millet adına yasaları , meclis (yasama organı) yapar ![]() 4- Halk , yöneticilerinden memnun olmazsa , belli bir süre sonra başkalarını seçebilir ![]() 5- Millet , seçme ve seçilme hakkını kullanarak devlet yönetimine katılır ![]() Atatürk’ün cumhuriyetçilik ilkesi doğrultusunda anayasamızın birinci maddesinde “Türkiye Devleti bir cumhuriyettir ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin her alanda geliştirilmesinde ve korunmasında Türk Gençliğini temel bir güç kaynağı olarak düşünür ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|