Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ürünler > Kitap, Film & Müzik

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cephesi, doğu, günlüğü, onbaşının

Bir Onbaşının Doğu Cephesi Günlüğü

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Harb-i Umûmide Hatırât-ı Askeriyem

“15 Kânunuevvel Pazartesi
Erkenden çadırın kapısındaki yalvarma ağlama sesleri arasında dışarı çıktım On bir asker can çekişiyor Ah bu soğuk, uğursuz soğuk Elimizden bir şey gelmiyor Hepsi de hemşeri

Doktor da çıktı, baktı baktı da başını yumruklamaya başladı Ağlıyor, “Ne yapayım oğlum ben de sizin gibiyim Bu halleri düşünmeyip de bu işe teşebbüs edenler kahrolsun” diyor Zavallılara hiçbir yardım edilemiyor
Çünkü malzeme eksik

Birer birer ölüyorlar Bu manzaranın asabımda yaptığı tesirleri tarif edemem Düşündüm ve kararımı verdim Bugün ve yarın olacak olan harbe katılacağım Belki arzu ettiğim ölüme kavuşacağım Belki de hatıram burada bitecek, kim bilir dağlar başında binbir güçlükle yazdığım hatıracığımı kim alacak, ihtimal çürüyecek

Yok, yok inşaallah bir ele geçer de okunur Ve benim gibi bedbaht bir askere acırlar Sevgilisinden uzak âşıklar gibi boyunları burulmuş Kafkas doruklarının eteklerinde, esaret zincirleri altında inleyen kardeşlerimi görmeden öleceğim

Ali Rıza Eti (1887-1950) Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde doğdu Eğin’in tanınmış ailelerinden Hacı Ahigiller’dendir Babası 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’na (’93 Harbi) binbaşı olarak katıldı Ali Rıza Efendi rüştiyede okudu Birinci Dünya Savaşı başladığı sırada Eğin’de ticaretle uğraşıyordu Sarıkamış Harekâtı’na seferberlik emriyle katılarak, ağabeyinin orduda sıhhiye müfettişi olması nedeniyle 102 Alay’ın İkinci Taburu’nun, Sıhhiye Bölüğü’nde onbaşı olarak görev yaptı 3 Ağustos 1914-18 Şubat 1915 tarihleri arasında tuttuğu günlüğü, Eğin’den, Doğu Cephesi’nin Erzurum kesimine uzanan yürüyüşüyle, kimi zaman Rus sınırının öte yanına dek uzanan cephe savaşlarına dair ilk elden tanıklıklar sunar Hatıraları cephe gerisindeki gündelik olaylar bakımından da zengin ayrıntılarla örülüdür Sarıkamış’tan döndükten sonra İkinci Dünya Savaşı’na kadar Diyarbakır’da devlet memurluğu yapan Ali Rıza Eti, 1939 yılında İstanbul’a tayin edildi Vefatına kadar İstanbul’da yaşamını sürdürdü

Ürünün Resimleri:

Piyasa Fiyatı - 09092012
8,47 TL

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com