09-10-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkler Müslümanlar Ötekiler
Türkler Müslümanlar Ötekiler
Türklerin sırtına yüklediğimiz iftiralar koskoca bir kitap olur Türkleri sevmem, fakat iftiradan öyle çok tiksinirim ki, onlara atılan çamura bile katlanamam  Türkler gururludurlar ama asilzadelik taslamazlar; yiğittirler ama düello etmez, ancak harbe giderken kılıç takarlar  Bir takım cahil ve aptallar, başka cahillerin laflarına uyarak, İslam dininin bedensel "nefsâni" zevklere dayandığını söylüyorlar Hiç de öyle değil Bizleri birçok şeyde olduğu gibi bu yönden de aldattılar  
Avrupa''da Yahudilere karşı davranış her zaman değişmiştir Bu millet hep ilgimizi çekmiştir Hıristiyan dininin birçok yasa ve geleneklerini onlara borçluyuz  Araplarda yücegönüllülük hikâyeleri çoktur Bu gibi şeyler bir ulusun yapısını belirler Yahudi milletinin tarihinde hiçbir asil jeste rastlanmaz En büyük mutlulukları yabancılara tefecilik etmektir Bu ruh kalplerine öyle işlemiştir ki, kendilerine has konuşmalarındaki figürler bile hep buna dairdir 
Ömrü boyunca yurttaşlık ve din özgürlüğü gibi kavramları savunsa ve var olan Fransız rejimini eleştirse de Voltaire demokrasiden yana değildi Onun gözünde en iyi yönetim biçimi "aydın" bir monarşi veya "aydın mutlakiyet"ti Hayatının sonuna kadar "aydınlanmış bir monark''ın yönetimini ideal bir yönetim tarzı olarak savundu " Din açısından ise Voltaire''in tutumları biraz karışıktır Philosophes''den olan Voltaire genelde, diğerleri gibi, bir deist olarak tanımlanmıştır Fakat çeşitli söylemleri nedeniyle ateist olduğu da düşünülmüştür İşte bu karmaşık filozofun gözüyle Osmanlı İmparatorluğu''na ve doğu halklarına bambaşka bir bakış  
(  ) Voltaire''in İgüs Yayınları''ndan çıkan Türkler, Müslümanlar, Ötekiler adlı kitabını okurken fark ettim: Bir Fransız bundan 250 yıl önce bizi ve İslam dinini, bugün yaşayan bizlerden daha iyi biliyormuş meğer  (…)
Mehmet Barlas
Ürünün Resimleri:

Piyasa Fiyatı - 09 09 2012
10,55 TL
|
|
|