|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilgiler, buharlaşma, genel, hakkında, kaynaşma, kimyası, süblimleşme |
![]() |
Kaynaşma,Buharlaşma Ve Süblimleşme Kimyası Hakkında Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kaynaşma,Buharlaşma Ve Süblimleşme Kimyası Hakkında Genel BilgilerKaynaşma,buharlaşma ve süblimleşme Kimyası hakkında genel bilgiler Kaynaşma,buharlaşma ve süblimleşme Kimyası hakkında genel bilgiler Buharlaşma Sıvı bir maddenin ısı olarak gaz haline geçmesi olayına buharlaşma denir ![]() ![]() ![]() Buharlaşmaya basınç ve diğer fiziksel şartların etkisi çoktur ![]() Buharlaşma her sıcaklıkta olabilir ![]() Maddeler dışarıdan ısı alarak buharlaşırlar ![]() ![]() Sıcaklığın artması buharlaşmayı hızlandırır ![]() Açık hava basıncının azalması buharlaşmayı artırır ![]() Sıvının açık yüzey alanı arttıkça buharlaşma daha fazla olur ![]() Rüzgarlı havada buharlaşma fazla olduğundan çamaşırlar daha çabuk kurur ![]() Kaynama Bir kapta bulunan sıvı ısıtılırsa sıcaklığı yükselir ve buharlaşma artar ![]() ![]() ![]() Kaynama Sıcaklığı Sabit atmosfer basıncı altında bütün sıvı maddelerin, sıvı halden gaz hale geçtiği sabit bir sıcaklık değeri vardır ![]() ![]() ![]() Buharlaşma Isısı Kaynama noktasına gelmiş 1 gram sıvı maddenin tamamının aynı sıcaklıkta gaz haline gelmesi için verilmesi gereken ısıya buharlaşma ısısı denir ![]() ![]() Q = m ![]() ![]() Suyun buharlaşma ısısı Lb = 540 cal/g dır ![]() ![]() Gaz halindeki bir maddenin ısı vererek sıvı hale geçmesine yoğunlaşma denir ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynama ve yoğunlaşma anında saf maddenin sıcaklığı değişmez ![]() Bir maddenin kaynama sıcaklığı ile yoğunlaşma sıcaklığı eşittir ![]() Bir maddenin buharlaşma ısısı ile yoğunlaşma ısısı eşittir ![]() Kaynama sıcaklığı ile buharlaşma ısısı ayırt edici özelliklerdendir ![]() Süblimleşme Bazı katı maddeler ısıtılınca sıvı hâle geçmeden doğrudan gaz hâle geçerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynama ve Yoğunlaşmaya Etki Eden Faktörler Yine erime ve donmada olduğu gibi, kaynama ve yoğunlaşmaya etki eden faktörler vardır ![]() ![]() Hava basıncı artarsa, ağzı açık kaptaki sıvının kaynaması zorlaşır ![]() ![]() ![]() Deniz düzeyinde 100 °C de kaynayan saf su, Ankara’da 96 °C de, Erzurum’da ise 94 °C de kaynar ![]() Düdüklü tencerede basıncın artmasıyla sıvının kaynama sıcaklığı artırılır, dolayısıyla yemekler daha çabuk pişer ![]() Saf sıvı içine karıştırılan farklı maddeler sıvının saflığını bozar ![]() ![]() ![]() Suyun Hal Değişim Grafiği Bir parça buz ısıtıldığında önce sıcaklığı artar ![]() ![]() Isı enerjisi verilmeye devam edildiğinde, suyun sıcaklığı artar ve 100 °C de kaynamaya başlar ![]() ![]() ![]() Buzun erime ısısı Le = 80 cal/g, buharlaşma ısısı Lb = 540 cal/g dır ![]() ![]() ![]() Madde ısı hızı sabit olan ocakla ısıtılıyorsa, ısı ekseni yerine zaman ekseni alınabilir ![]() |
![]() |
![]() |
|