Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aydınlanma, bilgi, hakkında, şiddeti

Aydınlanma Aydınlanma Nedir? Aydınlanma Hakkında Bilgi Aydınlanma Şiddeti

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Aydınlanma Aydınlanma Nedir? Aydınlanma Hakkında Bilgi Aydınlanma Şiddeti AYDINLANMA
Bir kaynağın ışık şiddeti (I) : Kaynağın birim zamanda yaydığı ışık enerjisidir Birimi candela (cd) dır
Bir yüzeyin ışık akısı (Φ): Bir yüzeye birim zamanda dik olarak düşen ışık miktarı Birimi : lümen (lm)
1 cd lik kaynağın, 1m yarıçaplı kürenin 1 m2 lik yüzeyine dik olarak verdiği akı = 1 lümen
1 cd lik kaynağın, 1m yarıçaplı kürenin tüm yüzeyine dik olarak verdiği akı = 4π lümen

I cd lik kaynağın, 1m yarıçaplı kürenin tüm yüzeyine dik olarak verdiği akı = 4πI lümen

Aydınlanma şiddeti (E): Birim yüzeye düşen ışık akısına aydınlanma şiddeti denir

Aydınlanma şiddeti nin birimi lüx (lx) dür Tüm küre yüzeyine düşen ışık akısı 4πI lümen idi
Aydınlanma şiddeti birim yüzeye düşen ışık akısı olduğundan ışık kaynağından r kadar uzaktaki 1 m2 lik yüzeyin ışık akısını hesaplamamız gerekmektedir
Kürenin tamamının ışık akısı 4πI lm Kürenin alanı ise 4πr2 den bulunur

4πr2 lik yüzeye 4πI akı düşerse

1 m2 lik yüzeye E kadar akı düşer

Φ= EA

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com