Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dielektrikler, hakkında, nelerdir, sığa

Sığa Ve Dielektrikler Sığa Ve Dielektrikler Nelerdir? Sığa Dielektrikler Hakkında S

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sığa Ve Dielektrikler Sığa Ve Dielektrikler Nelerdir? Sığa Dielektrikler Hakkında S

Sığa ve Dielektrikler Sığa ve Dielektrikler Nelerdir? Sığa ve Dielektrikler Hakkında Sığa ve Dielektrikler Şemalı Anlatım
Sığa ve Dielektrikler Sığa ve Dielektrikler Nelerdir? Sığa Dielektrikler Hakkında S SIĞA VE DİELEKTRİKLER

1 SIĞA

Bir kondansatör (sığaç) birbirlerinden belli uzaklıkta bulunan iki iletken levhadan oluşan bir devre elemanı olup, devrelerde yük ve enerji depolanmasında kullanılır

Kondansatör yüklendiği zaman plakalar olarak adlandırılan iletkenler, eşit miktarda ancak zıt işaretli yükler taşırlar Bu iki zıt yük arasında pozitiften negatife doğru elektrik alan oluşur

Bir kondansatörün C sığası (kapasitesi) iletkenlerden biri üzerindeki yükün büyüklüğünün, bunlar arasındaki potansiyel farkın büyüklüğüne oranı olarak tanımlanır:

[size="3"]

Sığa her zaman pozitiftir Biriken yük arttıkça potansiyel farkı da artacağından, verilen bir kondansatör için Q/V oranı sabittir

Eşitlik 1’den görüldüğü gibi kapasitenin birimi, C/V’tur ve Michael Farday’ın onuruna sığanın SI sistemindeki adı Farad (F)’dır yani;

1 F = 1 C/V

Farad çok büyük bir sığa birimidir Pratikte pekçok aygıtın sığası microfarad (F) ile pikofarad (pF) arasında değerler alır:

F = 10-6F 1pF = 10-12F

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com