|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilgi, hakkında, karbonhidratlar, karbonhidratların, yapısı |
![]() |
Karbonhidratlar Karbonhidratlar Hakkında Bilgi Karbonhidratların Yapısı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karbonhidratlar Karbonhidratlar Hakkında Bilgi Karbonhidratların YapısıKarbonhidratlar Karbonhidratlar Hakkında Bilgi Karbonhidratların Yapısı Karbonhidratlar Karbonhidratlar Hakkında Bilgi Karbonhidratların Yapısı Karbonhidratlar -Yapılarında C,H,O bulunur ![]() -Yapılarında N yoktur ![]() -Bütün canlılarda bulunur ![]() -Hücre zarının yapısına katılır ![]() -Bitkilerde hücre çeperinin yapısına katılır ![]() -DNA,RNA ve ATP`nin yapısına katılırlar ![]() MONOSAKKARİTLER: -Tek şekerliler (basit şekerliler) -Karbonhidratların yapı taşıdır ![]() -Sindirime uğramazlar ![]() -Hücre zarından kolayca geçerler ![]() Riboz------->RNA ve ATP`nin Deoksiriboz------->DNA`nın yapısına katılırlar ![]() 1-Gilikoz(üzüm şekeri) -Fotosentezle bitkiler tarafından üretilir ![]() -Bütün canlılarda bulunur ![]() -Beyin hücreleri glikoz ve O2 yokluğunda yaşayamaz ![]() 2-Fruktoz(meyve şekeri) -Bitkiler tarafından sentezlenir ![]() 3-Galaktoz(süt şekeri) -Memeli hayvanlar tarafından sentezlenir ![]() DİSAKKARİTLER: -Hücre zarından geçemezler ![]() monosakkarit + monosakkarit--------->disakkarit + H2O 1-Sakkoroz(Sükroz):Genelde şeker pancarı ve şeker kamışından elde edilir ![]() ![]() 2-Laktoz:Süt şekeri ve hayvansal kaynaklı bir şekerdir ![]() ![]() 3-Maltoz:Arpa şekeridir ![]() ![]() Disakkaritlerin arasında oluşturdukları bağa glikozit bağı denir ![]() Ağızda pişmiş nişasta tükürükteki amilaz enzimi ile maltoz ve desktirine parçalanır ![]() Midede değişikliğe uğramadan ince bağırsağa geçerler ![]() ![]() İnce bağırsak hücrelerindeki maltoz,laktoz,sükroz ile monosakkaritlere yıkılırlar ![]() Glikoz + Glikoz -------->Maltoz + H2O Glikoz + Fruktoz------->Sükroz + H2O Glikoz + Galaktoz------->Laktoz + H2O POLİSAKKARİTLER: n Monosakkarit ---------->Polisakkarit + (n-1) H2O 1-Nişasta -Bitkiler tarafından sentezlenir ![]() -Bitkilerde depo maddesi görevi yapar ![]() -Lökoplastta depolanır ![]() -Nişastanın ayıracı iyottur ![]() 2-Glikojen -Hayvanlar tarafından sentezlenir ![]() -Hayvanlarda depo maddesi olarak kullanılır ![]() -Karaciğer ve kaslarda depolanılır ![]() -Bakteri ve mantarlarda depolanır ![]() 3-Selüloz -Bitkiler tarafından sentezlenir ![]() -Bitkilerde yapı maddesidir ![]() -Bitkilerde hücre çeperinin yapısına katılır ![]() -Hayvanlarda selülozu sindirecek enzim yoktur ![]() bulunur ![]() ![]() 4-Kitin -Böceklerin dış iskeletini oluştururlar ![]() KARBONHİDRAT GEREKSİNİMİ Günlük enerji ihtiyacımızın % 50 - % 60`nın karbonhidrat kaynaklı yiyeceklerden sağlanması normalde yeterlidir (300-350 gr/günde) ![]() Yoğun antrenman gerektiren spor dallarında ve kas glikojen depolarında sürekli doygunluk sağlanması istendiğinde diyetteki karbonhidrat oranı % 65 - 70`e kadar çıkartabilmektedir ![]() ![]() BİLEŞİK KARBONHİDRATLAR VE BASİT ŞEKERLER Sağlıklı beslenme ve sportif performans açısından karbonhidratın günlük tüketiminin % 85`i bileşik karbonhidrat içeren besinlerden ( tahıl ürünleri,sebzeler ve kurubaklagiller bu gruba girmektedir ![]() şeker içeren içecekler,bal,reçel vb ![]() ![]() kan şekeri üzerine olan etkileri daha yavaş olmakta ve uzun sürmektedir ![]() 15dk gibi kısa bir sürede doğrudan kana geçerler ![]() BİLEŞİK KARBONHİDRATLAR (Nişasta içerenler): Tahıl ürünleri:Ekmek,pasta,kek,prinç,makarna,bulgur,i rmi k,şehriye,bisküvi,mısır,tarhana bakliyat ve Baklagiller;bezelye,mercimek,fasulye, barbunya,bakla,nohut ![]() Köklü sebzeler:Patates,Kuruyemişler:Tuzsuz yer fıstığı,fındık,kestane,badem ![]() , ![]() TERCİH EDİLME NEDENLERİ: -Kan şekerini düşürmezler ![]() -Kas glikojen depolarını basit şekerlere göre daha fazla artırırlar ![]() -Protein,vitamin ve mineraller açısından daha zengindir ![]() -Yeterince posa içerirler ![]() -Bu yönleri ile daha ekonomiktirler ![]() BASİT ŞEKERLER: Şeker ve Türevleri:Çay şekeri,bal,pekmez,reçel,marmelat,çukolata,karme la, akide şekeri Şekerli İçecekler:Kola,limonata,siyah kuş üzümü,meyve suyu Şeker Katkılı Besinler:Tatlı bisküvi,tatlı kek,meyveli tart,dondurma,meyveli kastırt,sütlü puding,taze meyveler,süt tozu (yağsız) TERCİH EDİLMEME NEDENLERİ: -Kan şekerini düşürürler,buna bağlı olarak baş dönmesi,göz kararması, -Rafine şekerler protein,vitamin ve mineral içermezler ![]() -B1 vitaminin (Thiamin) yetersizliğine neden olurlar ![]() -Ağız sağlığını bozarlar ve diş cürümesine neden olabilirler ![]() -Sporcu performansını olumsuz etkiler ![]() KARBONHİDRATLARIN SPORCU BESLENMESİNDEKİ YERİ Aktivite sırasında karbonhidrattan gelen enerji kullanımı ile daha az oksijene geresinim oldığundan,karbonhidratlar yağa ve proteine göre daha elverişli enerji kaynağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() %4-5 daha elverişli enerji kaynağıdır ![]() Yetersiz karbonhidrat alımı sırasında yağ ve protein vücutta enerji kaynağı olarak kullanılırsa metabolizmaları sonucu artık maddeler bırakacaklarından yorgunluğa,bulantıya neden olurlar ![]() Karbonhidratların önemli özelliklerinden birisi de,kas ve karaciğerde yedek enerji olarak kullanılmak üzere glikojen halinde depo edilmesidir ![]() Kısa süreli fakat şiddetli efor gerektiren aktivitelerde ve egzersiz başlangıcında kas glikojeni temel enerji kaynağıdır ![]() doygunluğu,dayanıklılık gerektiren spor dallarında ve yüksek şiddetli egzersizlerde performansı etkileyen en önemli faktörlerden biridsidir ![]() Karbonhidrat tüketimi ile kas glikojen seviyesi arasında,egzersiz öncesi kas glikojen seviyesi ilede egzersizin süresi arasında doğru orantı bulunmaktadır ![]() Vücut karbonhidrat depoları enerji tüketiminin %65 - 80 VO2 max`da (organizmanin kullanabildiği maksimal oksijen kapasitesi) 60-90 dakika yeterli olabilmektedir ![]() artmaktadır ![]() ![]() karbonhidrat alan sporcular,fiziksel aktivitelerini sürdürmede,yetersiz karbonhidratla beslenenlere oranla daha başarılı olmaktadırlar ![]() alımınınyetersiz olması kan şekeri ve karaciğer glikojeninde azalmaya neden olacağından sporcuların performansını olumsuz etkilemektedir ![]() depolarını korumak için uygun bir diyetle birlikte müsakabadanen az bir gün önce yoğun antremana son vermeli,sporucu dinlendirilmelidir ![]() Gereksimininden fazla tüketilen karbonhidrat ise kişide mide,barğırsak bozukluklarına, şişmanlığa,kalsiyum yetersizliğine,iştahsızlığa neden olabilmektedir ![]() EGZERSİZ ÖNCESİ KARBONHİDRAT ALIMI Egzersiz öncesi karbonhidrat alımı 1-5 g / kg şeklinde olmalı ve 1-4 saat önce verilmelidir ![]() ancak 1 saat önce verilenler mutlaka sıvı karbonhidrat olmalıdır ![]() ![]() öncesi alınan karbonhidrat aktif kas tarafından hemen kullanılabilmektedir ![]() ![]() alınan konsantre glikoz solüsyonları ise insülin salınımını artırmakta,kandaartan insülin kandaki yağ asitleri düzeyini azaltmaktadır ![]() gittiğinden kas,kas glikojeni kullanmak zorunda kalmaktadir ![]() performans bozulmaktadır ![]() VO2 max'ın % 70 egzersiz yogunluğunda,egzersizden 45 dakika önce alınan 75 gr glikozun başlangıçta kan şekerini düzelttiği,15 dakika sonra bu artışın %15'ine kadar düştügü belirtilmektedir ![]() Fürüktoz yüklenmesinin kan insülin seviyesinde meydana getirebileceği artış glikoz yüklenmesinden daha az olmaktadır ![]() früktoz karaciger glikojeni glikoza göre daha iyi yenilebilmektedir ![]() olmasına bağlanmaktadır ![]() EGZERSİZDEN HEMEN ÖNCE VE EGZERSİZ SIRASINDA KARBONHİDRAT ALIMI Egzersizin hemen öncesinde alınacak glikoz kandaki yağ asidi konsantrasyonunu etkilememektedir ![]() hormonları uyarmasına bağlanmaktadır ![]() ![]() Egzersizin ilerleyen dönemlerinde dışardan alınan glikozun vücutta kullanımı artmaktadır ![]() ![]() glikoz polimerlerinin kullanımında oksidasyon hızları arasında bir fark bulunmamaktadır ![]() karbonhidratın % 5-8 oranında olması önerilmektedir ![]() ![]() EGZERSİZDEN SONRA KARBONHİDRAT ALIMI Genellikle iki saatlik yoğun bir antreman sonrasında kas glikojen depoları boşalmakta yoğunluk belirtileri ortaya çıkmaktadır ![]() için en az 24-48 saatlik bir süreye ihtiyaç vardır ![]() ![]() ![]() vücut ağırlığının her 1 kilogranı başına 0 ![]() ![]() ![]() glikojen depolarının doygunlugu açısından önem kazanmaktadır ![]() oluşması ygundur ![]() ![]() karbonhidrat alımı halinde kas glikojeni 24 saatte restore edilmektedir ![]() ve içeklere göre karaciğerde glikojen sentezini daha fazla kolaylaştırmatadır ![]() önceliklidir ![]() |
![]() |
![]() |
|