![]() |
Atomun Kantum (Dalga) Modeli - Atomun Kantum (Dalga) Modeli Konu Anlatımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atomun Kantum (Dalga) Modeli - Atomun Kantum (Dalga) Modeli Konu AnlatımıAtomun Kantum (Dalga) Modeli - Atomun Kantum (Dalga) Modeli Konu Anlatımı Atomun Kantum (Dalga) Modeli - Atomun Kantum (Dalga) Modeli Konu Anlatımı Sonuçta, dalga mekaniğine göre, [*] Çekirdek etrafında belli bir yer (yörünge)de bulunan elektronun enerjisi bellidir; [*] Atomlarda enerji düzeyleri belli sayıda elektron içerirler ve [*]Elektronların dağılımı, bulundukları enerji düzeylerinin türü ve sayısı ile belirlenir ![]() ![]() ![]() Bohr kuantum kuramında olduğu gibi n, 1,2, 3, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Baş kuantum sayısı, n : 1 2 3 4 5 ![]() ![]() ![]() Tabakaları gösteren harfler : K L M N O ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Birinci enerji düzeylerinden , daha alt enerji düzeylerini içerirler ![]() Dolayısıyla tabakalar, alt tabakalara ayrılırlar ve her biri yan kuantum sayısı l ile belirtilir ![]() ![]() n = 1 ise l' nin en büyük ve tek değeri 0 olacağından K tabakası bir alt tabaka içerir ![]() n = 2 ise 1 değerleri 0 ve 1 olacağından L tabakası, iki alt tabakadan oluşmuştur ![]() Bir tabakadaki alt tabakaların sayısı, tabakanın baş kuantum sayısına eşittir ![]() ![]() Yan kuantum sayısı, l : 0 1 2 3 4 5 6 Alt tabakaları gösteren harfler : s p d f g h i alt tabakaların sayısı, tabakanın baş kuantum sayısına eşittir ![]() ELEKTRON SPİNİ ve PAULİ İLKESİ Pauli ilkesi ![]() Bir atomda, herhangi iki elektronun bütün kuantum sayıları birbirinin aynı olamaz, en az birinin farklı olması gerekir ![]() Elektron spini, atomlar ve moleküller için gözlenen magnetik özelliklerin açıklanmasına yarar ![]() Üç türlü magnetik özellik vardır: Diyamagnetizma, paramagnetizma ve ferromagnetizma ![]() Diyamagnetik bileşikler, bir magnetik alan tarafından çekilmezler ![]() ![]() ![]() Paramagnetik bileşikler ise magnetik alan tara*fından çekilirler; böyle bileşiklerde spinleri bir yönde olan elektronların sayısı diğer yönde olanlardan fazladır ![]() ![]() ![]() Ferromagnetik ma ELEMENTLERİN ELEKTRON DİZİLİŞLERİ Elementlerin elektron dizilişleri (elektron konfigürasyonları), Şekil 4 ![]() ![]() ![]() ![]() Çok elektronlu atomların elektron dizilişini bulmak için Şekil 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her bir alt tabakanın alabileceği en fazla elektron sayıları da bilindiğine göre, her elementin elektron dizilişi, atom numarasının verilmesiyle, kolayca yazılabilir ![]() Elementlerin elektron dizilişleri, 1- Alt tabaka simgeleri üzerine içerdikleri elektron sayısını yazarak 1S22s22p6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() veya 2- Daha ayrıntılı bir biçimde, yörüngeleri daire ya da kare sembolü içinde zıt iki çizgi yada okla gösterilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|