Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
düğüm, hakkındakirchhoff, kanunları, kanunlarıkirchhoff, kanunlarının, kirchhoff, noktası

Kirchhoff Kanunları-Kirchhoff Kanunları Hakkında-Kirchhoff Kanunlarının Düğüm Noktası

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kirchhoff Kanunları-Kirchhoff Kanunları Hakkında-Kirchhoff Kanunlarının Düğüm Noktası

kirchhoff kanunları-kirchhoff kanunları Hakkında-kirchhoff kanunlarının Düğüm Noktası
kirchhoff kanunları-kirchhoff kanunları Hakkında-kirchhoff kanunlarının Düğüm Noktası

KİRCHHOFF KANUNLARI

Gustav Robert Kirchhoff (1824 - 1887) bir Alman fizikçidir Bizi ilgilendiren iki kanunu vardır Bunlar birinci kanun veya düğüm noktası kanunu ile ikinci kanun veya kapalı devre kanunudur

DÜĞÜM NOKTASI KANUNU: Bir düğüm noktasına gelen akımların toplamı ile bu düğüm noktasından giden akımların cebirsel toplamı eşittir

1, 4, 5 nolu akımlar giden, 2 ve 3 nolu akımlar gelen olduğuna göre;

İ 1 +İ 4 + İ 5 = İ 2 + İ 3 olur

Şekilde görüldüğü gibi, gelen İ akımı giden İR1+İR2+İR3 akımları toplamına eşittir Burada:R1 =10 ohm R2 = 20 Ohm ve R3 = 20 Ohm olsun, devre gerilimini de 50 V kabul edelim Devreye gelen İ akımı
10 amper olur ve bu 10 amper lik akım, dirençler üzerinden şu şekilde geçer İ = V / R olduğundan :

İR1 = 5 A İR2 ve İR3 = 25 A dir

Böylece dirençler üzerinden giden akımların toplamı da 10 A olur ve gelen ile giden akımların toplamı aynı kalır
KAPALI DEVRE KANUNU:

Kapalı bir elektrik devresinde bulunan gerilim kaynakları toplamı ile bu devredeki dirençler üzerinde düşen gerilimlerin toplamları eşittir

Devrede 20 ve 10 V'luk iki gerilim kaynağı mevcut olsun ve ters yönde bağlı olsunlarGerilim kaynaklarının toplamı 20 - 10 = 10 volt eder
R1 2 , R2 3 , R3 de 5 Ohm ise, her bir direncin uçlarında düşen gerilim nedir ?
Toplam direnç 10 Ohm olduğu için devreden 1 Amper akım geçer, her dirençten bu akım geçtiği için;

V = İ x R den
V1 = 1x2 volt
V2 = 1x3 volt
V3 = 1x5 volt

Olur, böylece toplam voltaj düşümleri de 10 V‘a eşit demektir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com