Sünneti Seniyye |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sünneti SeniyyeSÜNNETİ SENİYYE Sünneti Seniyye Sünnet, Peygamberimizin (sav) söz ve ahvalinin bütününe denir Namaz kılma, oruç tutma, yetim hakkı yememe, ibadette ihlaslı olma gibi islamın temel hükümleri Kurr17;an da mevcuttur Ancak hayatın bütününe baktığımızda davranışlarımızı Kurr17;ana göre ayarlamamız oldukça zordur Mesela yemeği hangi elle yiyeceğiz, gülmenin sınırı nedir, su içerken nelere dikkat etmeliyiz gibi günlük hayata ait ayrıntılar Kurr17;an da açıkça ifade edilmemiştir İşte bu noktada Kurr17;anı her yönüyle tarif eden en güzel mürşidin (sav) sözleri ve davranışları bize rehber olur Zira Kurr17;an r0; r17;ı seviyorsanız peygambere uyun ki r16;ta sizi sevsinr1; emriyle peygambere uymayı tavsiye eder Zaten Efendimiz Rabbim beni en güzel surette edeplendirmiş hadisiyle hayat şeklimizi Or17;na göre (sav) ayarlamamızı tavsiye ediyor r17;tan en çok korkan, r17;ın emirlerini en çok yerine getiren ve r17;ın rahmetine en çok mazhar olan da yine Or17;dur (sav) Öyleyse r17;ın rızasını kazanmanın en kolay yolu Kâinatın Efendisini her yönüyle rehber edinmekle olacaktır Günahların arttığı hak ve hakikatin görmezlikten geldiği şu fitne asrında Or17;nun (sav) getirdiği diriltici soluğa daha fazla muhtacız Zaten r17;ın en sevgili kulu ; r0; Fesadı ümmetim zamanında kim benim sünnetime yapışırsa, yüz şehit sevabı kazanır r1; Hadisi şerifi ile bizlere hakikate giden yolu gösteriyor Evet kurtuluş yalnız Or17;NUN (sav) sünnetine uymaktadır KAİNATIN EFENDİSİ ÖYLE YAŞAMIŞTI Hz Ebu Bekir, bütün servetini için harcamış ve bitirmişti Zira sıddîkiyet bunu gerektiriyordu Halifeliği döneminde kendisine bir bardak soğuk su verildi, içti ve ardından da hıçkıra hıçkıra ağladı Hatta, etrafındakileri de ağlattı O, ağlamayı kesti ama etrafındakiler hâlâ ağlıyorlardı![]() ihtimal bir süre de onların ağlamalarına ağladı![]() sonra yüzünü sildi ve kendine geldi r0;Seni bu derece ağlatan neydi Ya Eba Bekr?r1; dediler Cevap verdi: r0;Bir gün Resûlü (sav) ile beraberken, eliyle bir şeyleri itiyor gibiydi Ve sanki: r16;Benden uzak dur, benden uzak durr17; diyordu Sordum Ya Resûl! Birşeyleri uzaklaştırıyorsun ama ben kimseyi göremiyorum Buyurdular ki: r16;Dünya, içindeki bütün debdebesiyle karşımda temessül etti, bana kendini kabul ettirmek istedi; ben de ona (benden uzak dur) dedim O da bir kıyıya çekilirken; r16;Vi sen benden kurtulsan da, senden sonrakiler benim elimden kurtulamayacaklarr17; dedi İşte bu bir bardak su ile dünya bana kendini kabul ettirdi endişesiyle ağladım r1;Evet, o ve onun gibiler, her türlü ferah-feza bir hayat sürebilme imkânlarına rağmen, hep muvazene içinde bir hayat yaşamışlardı ![]() zira, Mukteda-ı Küll, Rehber-i Ekmel de öyle yaşamıştı İSLAMIN EN MUHKEM DELİLİ HZ MUHAMMED r16;DİR (SAV) Hz Muhammed ehli tahkikin ittifakı ile şakkı kamer ve parmaklarından su akması gibi yüzlerce mucize, Peygamberliğinden önce ve sonra hiç yalan konuşmaması, ümmi olduğu halde yaşadığı dönemden günümüze kadar benzerinin getirilemediği şaheser Kurr17;anı insanlığa getirmesi, yine ümmi olduğu halde geçmişten ve gelecekten haber vermesi ve bu haberlerin doğru çıkması, kendi evladını diri diri toprağa gömecek kadar cani bir topluluktan 23 sene gibi kısa bir zamanda,insanlığa medeniyet dersi verecek bir kavim çıkarması Tevrat ve İncil gibi geçmiş semavi kitaplarda peygamber olarak gönderileceğinin işaret edilmesi Peygamberliğinden önce başta rahip Bahira olmak üzere pek çok şahidin ittifakı ile bir bulutun Or17;nu takip etmesi Hem doğduğu gece sava gölünün kuruması Kisrar17;nın sarayında 14 sütunun yıkılması, Mecusilerin bin yıldır yanan ateşlerinin sönmesi, yaşadığı asırdan bu yana 14 asır boyunca menfi ve müspet binlerce kişinin araştırma ve incelemesiyle hayatında hiçbir tenakuzun bulunmamsı ve daha yüzlerce şahidin şahadetiyle O (sav), r16;ın Kulu ve Rasuludür![]() Evet Or17;nun varlığı dinin bütün hükümlerinin doğruluğuna işarettir İnsan dini hakkında bir sorunu olduğunda anlamak için mutlaka araştırma yapmalı Eğer meselenin hikmetini anlayamadıysa r0; evet ben bu meseleyi anlayamadım fakat eğer bu meselenin doğruluğunu Hz Muhammed (Sav) tasdik etmişse ben anlamasam da o doğrudur r1; Demeli Zira Or17;nun sözlerinin doğruluğunun şahitleri peygamberliğinin şahitlerinin bütünüdür![]() |
|
|
|