Hz Muhammedin Davranışları |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hz Muhammedin DavranışlarıHz Muhammedin Davranışları Hz Muhammedin Davranışları peygamberimizin davranışları, hz muhammedin davranışları kısa, peygamberimizin davranışlarından örnekler Hz Muhammed (s a v) her işe besmeleyle başlardı "BESMELE ile başlamayan işin hayrı ve bereketi buyurmuştur![]() Herkese selam verirdi "Allah katında insanların en değerlisi karşılaştıklarında önce selam vermek için harekete geçendir " buyurmuştur![]() Boş sözlerden kaçınırdı "Malayani şeyleri terk etmesi bir kişinin müslümanlığının güzel olmasındandır " buyurmuştur![]() Evine selam vererek girerdi ![]() Çocuklarla şakalaşırdı ![]() Bir evin kapısını en fazla 3 kez çalardı ![]() İsteyeni reddetmezdi "Bana infak etmem ve yoksulluktan korkmamam emredildi " buyurmuştur![]() Karnı acıkmadan yemezdi "Karnınız iyice acıkmadan yemeğe oturmayın; tam doymadan da kalkın " buyurmuştur![]() Elbisesini sağdan giyerdi ![]() Alışverişte sağ elini kullanırdı ![]() Ölmüş kişileri hayırla yad ederdi ![]() Yemeğin sonunda şükrederdi ![]() İnsanlara hediye verir ve hediyelerini kabul ederdi ![]() İnsanların en güler yüzlüsü idi ![]() İnsanlara latife (espri) yapardı ![]() Ondan asla kaba bir söz duyulmamıştı ![]() Temizliğe çok önem verirdi ![]() İşçinin emeğinin karşılığını hemen verirdi " İşçinin ücretini alnının teri kurumadan veriniz " buyurmuştur![]() Esnaflara dürüst olmayı tavsiye ederdi ![]() Komşu ilişkilerinde çok hassastı ![]() Evleneceklere yardım ederdi Evlenenleride tebrik ederdi![]() Hz Ömer (RA) adaleti ONDAN öğrenmişti![]() Karşısında titreyen bir adama, " Korkma ! Ben kral değilim Kureyş’ten kuru ekmek yiyen kadının oğluyum " demişti![]() Hayvanlara iyi bakılmasını ister aşırı yük yüklemeyi yasaklardı ![]() İyilikleri asla unutmazdı, ayıpları da yüze vurmazdı ![]() Aksi bilinmedikçe hüsnüzan yapardı " Başkası hakkında bana kötü bilgi getirmeyin; ben yanınıza hakkınızda iyi düşünerek serin bir kalple gelmek isterim " buyurarak hüsnüzannın esas olduğunu belirtmişti![]() Allah RASÜLÜ’NÜN hayatında istikrar önemli bir yer tutar " İbadetlerin en hayırlısı azda olsa devamlı olanıdır " buyurmuştu![]() Hasta ziyaretini ihmal etmezdi ![]() Cenaze namazlarına katılırdı ![]() Irkçılık yapanları sevmezdi ![]() Hep hayrı tavsiye ederdi ![]() Yemekten önce ve sonra ellerini yıkardı ![]() Her konuda güvenilir bir insandı " Dürüst ve güvenilir tüccar kıyamette peygamberler, sıddıklar ve şehitlerle beraber olarak diriltilecektir "Ashabının hal ve hatrını sorardı, çok nazikti kimseyi rahatsız etmezdi ![]() Herkese iltifat ederdi ![]() Dişlerin bakımına önem verirdi ![]() " İşkenceye hiçbir mazeret olamaz " derdi Allah Rasülü savaş halinde dahi kadın ve çocukların öldürülmesine hatta ölünün cesedine dahi eziyeti yasaklamıştı![]() Allah Rasülü, yatmadan önce avuçlarını biribirine birleştirir, İHLAS, FELAK, NAS surelerini okur, sonra da başından mübarek vücudunu mesh ederdi ![]() Ashabıyla tokalaştığında karşısındaki elini çekmedikçe, kendisi çekmezdi ![]() Hapşırdığında eliyle ağzını kapatırdı ![]() Sohbetleri insanları usandıracak kadar uzun değildi
|
|
|
|