Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
başkanlığı, diyanet, işleri, kuran, kursları, yönergesi

Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an Kursları Yönergesi

Eski 09-08-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç, Kapsam, Dayanak

Amaç
Madde 1- Bu Yönerge-nin amacı, Kur-an kurslarının açılış, eğitim-öğretim, yönetim ve denetim işlerini, çalışma usul ve esaslarını tespit etmektir

Kapsam
Madde 2- Bu Yönerge, Kur-an kurslarında Başkanlıkça yürütülen her türlü eğitim, öğretim, yönetim, denetim işlerini, çalışma usul ve esaslarını kapsar

Dayanak
Madde 3- Bu Yönerge, 03 Mart 2000 tarihli ve 23982 sayılı Resmi Gazete-de yayımlanarak yürürlüğe giren "Diyanet İşleri Başkanlığı Kur-an Kursları İle Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliği"ne dayanılarak hazırlanmıştır

İKİNCİ BÖLÜM
Kursların Açılışı ve Kayıt İşlemleri

Kursun açılışı
Madde 4- Kurslar, Başkanlıkça Milli Eğitim Bakanlığı ile koordine edilerek gerekli görülen il, ilçe, belde ve köylerde açılır
Kurs binaları, imkânlar ölçüsünde Başkanlıkça hazırlatılan projelere uygun olarak yaptırılır Müftülükler, kendi bölgelerinde kurs binası yapımı ile ilgili gerçek veya tüzel kişilerce girişilecek teşebbüsleri yönlendirirler ve çevrenin ihtiyacını karşılayacak olan projeyi Başkanlıktan temin ederek uygulanmasını sağlarlar
Müftülükler, yeteri kadar derslik, yönetim odası, teneffüs alanı, tuvalet, lavabo ve benzeri bölümleri bulunmayan yerlerde kurs açılması için yapılan başvuruları işleme koymazlar
Hazırlanan kurs binaları bizzat ilgili müftü tarafından görülerek bu maddede belirtilen şartlara uygunluğu tespit edildikten sonra açılış için Başkanlığa teklifte bulunulur

Kurs binasının tahsis işlemleri
Madde 5- Diyanet İşleri Başkanlığı Kur-an Kursları İle Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin (a) fıkrası uyarınca Kur-an kursu binası ve müştemilatının Başkanlığa tahsisinde ilgili müftülükçe;
a) Şahıslara ait binalarda, mülk sahibinin noter vasıtasıyla vereceği muvafakat belgesi,
b) Köy tüzel kişiliğine ait yerlerde, Köy İhtiyar Heyeti Kararı-nın noter tasdikli sureti,
c) Vakıflar Genel Müdürlüğü-ne ait yerler için, Vakıflar Meclisi kararının sureti,
d) Belediyelere ait yerler için Encümen Kararının noter tasdikli sureti,
e) Mülkiyeti dernek veya özel vakıflara ait binalar için yönetim kurulu veya mütevelli heyet kararının noter tasdikli sureti,
Başkanlığa gönderilir
Gerçek ve tüzel kişilere ait binalarda kurs açılabilmesi için ayrıca bina sahibinin en az üç yıl süre ile binanın kullanım hakkını Başkanlığımıza vermesi şarttır

Açılış şartları
Madde 6- Bir yerde kurs açılabilmesi için;
a) Yönergenin 5 inci maddesi esaslarına göre en az 20 öğrenci alabilecek kapasitede bir binanın hazırlanması,
b) Milli eğitim ve sağlık müdürlüklerince bu binanın eğitim-öğretim ve sağlık açısından kurs binası olmaya elverişli olduğuna dair rapor düzenlenmesi,
c) Eğitim-öğretim için gerekli araç ve gereçlerin temini ile bunların ilgili müftülükçe demirbaş kaydının yapılmış olması,
d) Kurs açılması için en az 15 öğrencinin, öğrenciler küçük ise kanunî temsilcilerinin başvurması,
e) Kurs açılma teklifinin Başkanlığa ulaştırılması,
f) Kurs açılması istenen bina hakkında Başkanlığa intikal eden mevcut bilgilerin ve çevrenin kursa ihtiyacı olup olmadığının Başkanlık müfettişleri veya Din Eğitimi Dairesi Başkanlığınca yerinde tetkik ve tespit edilerek değerlendirilmesi, bu mümkün olmadığı takdirde Başkanlıkça verilecek yetkiye göre söz konusu değerlendirmenin ilgili il müftüsünce yapılması,
gereklidir
Başkanlıkça kursun açılması uygun görüldükten ve mahalline gerekli tebligat yapıldıktan sonra kurs açılmış olur
Başkanlıkça açılan kurslara standart kurs tabelası asılır
İllerden gönderilecek Kur-an kursu açma teklifleri her yıl 01 Eylül tarihine kadar Başkanlığa intikal ettirilir Kur-an kursu açılış tekliflerine "Bina Tanıtma Formu" (EK-1) eklenir Başkanlıkça mahallinde gerekli inceleme yapıldıktan sonra açılması uygun görülen kursun açılış onayı mahalline gönderilir
Başkanlıktan açılış onayı alınmadan öğrenci kaydı yapılamaz ve kurslarda eğitim-öğretime başlanamaz

Kayıt şartları
Madde 7- Kursa kayıt olacaklarda aşağıdaki şartlar aranır:
a) Türk vatandaşı olmak, (yabancı uyruklu olanlar, Dışişleri Bakanlığının görüşü alındıktan sonra, Başkanlığın izni ile kursa kaydedilebilirler),
b) İlköğretimi bitirmiş olmak veya ilköğretim çağını geçmiş ve okur-yazar olmak

Kayıt için gerekli belgeler
Madde 8- Kursa kayıt olacaklardan;
a) Dilekçe,
b) İlköğretimi bitirdiğini gösteren belgenin aslı veya onaylanmış örneği,
c) Eğitim çağını geçmiş olanlardan ilkokulu bitirdiğine dair diploma veya okur-yazarlık belgesi,
d) Nüfus hüviyet cüzdanının fotokopisi veya örneği,
e) 2 adet vesikalık fotoğraf,
istenir

Kayıt işlemleri
Madde 9- Başkanlıkça ayrı bir tarih bildirilmediği takdirde kayıt işlemleri her yıl eylül ayı içinde yapılır Ancak gerektiğinde ekim ayında da kayıt yapılabilir
Kursa kayıt için başvuranlar, gerekli belgeleri tamamlamaları hâlinde başvuru sıralarına göre öğrenci sicil defterine kaydedilirler Hafızlığa çalışan öğrenciler için ayrı sicil defteri tutulur
Kur-an kursu öğreticileri, eylül ayının ilk pazartesinden itibaren kursa kayıt ettikleri öğrencilerin eğitim-öğretim işleri ile meşgul olurlar

Öğrenci durum çizelgeleri Madde 10- Hafızlığa çalışan öğrenciler için "Kur-an Kursları Öğrenci Durum Çizelgesi" (EK-2), yüzünden okuyan öğrenciler için "Kur-an Kurslarında Yüzünden Okuyan Öğrenci Sayıları ve Öğretici Durumunu Gösterir Çizelge" (EK-3) ayrı ayrı olmak üzere ekim ayı sonu itibarıyla ilgili kurs yöneticisi tarafından doldurulup imzalanarak müftülüğe teslim edilir Bunlardan hafızlığa çalışanların öğrenci durum çizelgeleri müftülükçe onaylandıktan sonra bir nüshası ile yüzünden okuyanların sadece kız-erkek olarak sayıları en geç kasım ayı sonunda Başkanlıkta olacak şekilde gönderilir Bunların öğrenci durum çizelgeleri müftülükte muhafaza edilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com