![]() |
Cuma Namazı Zuhri Ahir Nasıl Kılınır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cuma Namazı Zuhri Ahir Nasıl KılınırCuma Namazı Zuhri Ahir Nasıl Kılınır Cuma Namazı Zuhri Ahir Nasıl Kılınır Cuma Namazı Zuhri Ahir Zuhri Ahir Cuma Namazı Nasıl Kılınır Cuma Namazı tek başına kılınmaz ![]() ![]() Öğle ezanı okununca, önce dört rek'at Cum'a namazının ilk sünneti kılınır ![]() Cuma Namazına Niyet ederken Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya denilir ![]() Cuma namazının birçok eda ve vücub şartları var ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şekilde kılınınca, Cuma kabul olmuş ise, bu namaz, kaza namazı yerine geçer ![]() ![]() ![]() ![]() Zuhr-i ahîr namazı, son öğle namazı demektir ![]() ![]() Esasen Hz ![]() ![]() Bu namaz, cumanın sıhhat şartlarının, özellikle cuma namazının bir bölgede bir tek camide kılınması şartının şehirlerin nüfusunun artması sebebiyle gerçekleşmemesi, dolayısıyla bir şehirde birkaç yerde namaz kılma mecburiyetinin ortaya çıkmasıyla birlikte gündeme gelmiş bir namazdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük fıkıh alimi İbn-i Nuceym buyururlar ki Zuhr-u ahir kılan kişi ilim yoksunudur Kütüb-i sitte’den olan Sünen-i Darekutnî Tercümesi, 2 Cilt sahîfe 10’da şöyle ifâde olunur: Zuhr-u âhir kılan şüphesiz günahkardır Diyanet İşleri Başkanlığı da Şeriat-i Muhammedî’de 92 hurâfa ve bidat tespit etti Ama umûma îlanından çekindiler Fakat ben bu listenin bir nüshasını elde ettim ve çoğaltıp, dağıttım Bidat ve hurafaların başına yazmışlar, zuhr-u âhir diye bir namazın olmadığını Merhum cennet-mekan Hamdi Akseki buyuruyor ki İmam efendilerimizin cumanın sıhhati ve vücûbu hakkındaki ihtilafları muhtelefun fîh”tir (kesin olmayan, ihtilaflı konulardandır) Cumânın farziyetine te’sir edici değildir Şöyle ki, Cumânın vücûbunun sıhhati hakkında ictihâdî ihtilaflar musallînin (namaz kılanın) daha mutmain olması içindir Hiç bir içtihat cumanın farziyetini bozmaz Nitekim öyle olmuştur Türkiye’den başka İslam ülkelerinde zuhr-u ahir diye bir şey bilmezler Çünkü kesinlikle yoktur Bir namazın iadesi farzın terkinden îcap eder Vacibin terkinden, farzın te’hirinden sehiv (yanılma) secdesi lâzım gelir ![]() |
![]() |
![]() |
|