Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Üniversiteler & Kampüsler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgi, endüstrisi, mesleği, teknikeri

Et Endüstrisi Teknikeri Et Endüstrisi Teknikeri Mesleği Et Endüstrisi Teknikeri Bilgi

Eski 09-08-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Et Endüstrisi Teknikeri Et Endüstrisi Teknikeri Mesleği Et Endüstrisi Teknikeri Bilgi



Et Endüstrisi Teknikeri Et Endüstrisi Teknikeri Mesleği Et Endüstrisi Teknikeri Hakkında Et Endüstrisi Teknikeri Bilgi Et Endüstrisi Teknikeri Tanımı
Et Endüstrisi Teknikeri Et Endüstrisi Teknikeri Mesleği Et Endüstrisi Teknikeri Bilgi TANIM Et ve et ürünlerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve tüketiciye ulaşması işlemlerini yürüten kişidir

GÖREVLER Et ve et ürünlerinin; - Ambalaj materyalini seçer ve ambalajlama yapımını kontrol eder, - Sağlık açısından ürünlerin zararlı olup olmadıklarını belirlemek için fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik analizler yapar, - Kaçak kesimlerin önlenmesi için tedbir alınmasında yardımcı olur, - Etin teknolojik kurallara göre üretilmesini sağlar ve uygular, depolama şartlarını belirler (sıcaklık, nisbi nem, hava hızı), - Sucuk, salam sosis vb üretiminde teknolojik şartları sağlar

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Laboratuvar malzemeleri, - Fiziko-kimyasal, duyusal analiz cihazları, - Kimyasal maddeler - Bilgisayar

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Et Endüstrisi teknikeri olmak isteyenlerin; - Kimya ve biyoloji konularına ilgili ve bu alanda başarılı, - Bedence sağlam, - Görme, tat ve koku alma duyuları gelişmiş olan, - Dikkatli ve sorumluluk sahibi, kimseler olmaları gerekmektedir

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Et Endüstrisi Teknikerleri et işletme laboratuvarlarında ve et ürünleri üreten fabrikalarda görev yaparlar Laboratuvar ortamı temiz ve üretim yapılan yer de sağlığa uygundur Bu meslekte çalışan elemanlar Veterinerler, Gıda Mühendisleri, Kimya Mühendisleri ve Biyologlarla iletişimde bulunurlar

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Et Endüstrisi teknikerleri, et sanayii ile ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Hayvan Sağlığı Bölümü, belediye mezbahaları ve özel sektör kuruluşlarında yem fabrikaları, tavuk çiftlikleri, beyaz et fabrikaları, alabalık üretim tesisleri, özel çiftlikler, et işletmeleri, sucuk-salam-sosis imalathaneleri vb iş bulabilirler

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının Et Endüstrisi bölümünde verilmektedir

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek Liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi,Besin Endüstrisi, Besin Endüstrisi-İşleme, Besin Konrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi, Besin Teknolojisi-Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi -Gıda Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Kurum Beslenmesi, Beslenme ve Ev Yönetimi, Değirmencilik, Ev Yönetimi, Ev Yönetimi ve Beslenme, Gıda Kontrol ve Analizleri, Gıda Teknolojisi ,Kurum Beslenmesi, Çay Teknolojisi,Süs Bitkileri, Tarım, Ziraat, Genel Ziraat, Makine(Tarım Meslek Lisesi), Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Tarım Teknolojisi, bölümlerinden mezun olanlar “Et Endüstrisi” ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler Meslek Liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerinden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan açığı olan programlara, isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdirBunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA)” puanı almaları gerekir

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Bu mesleğin eğitimi lise eğitimi üzerine 2 yıldır Eğitim süresince; Et Endüstrisi teknikerliği programı ön lisans düzeyinde 4 yarı yıllık dönemlerden oluşmaktadır Ive II Yarıyılda; Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil gibi genel kültür derslerinin yanında Genel Kimya, Genel Biyoloji, Genel Mikrobiyoloji, Laboratuar Tekniği, Parazitoloji, Et Kimyası, İletişim Bilgisi, Et Mikrobiyolojisi, Kasaplık Hayvan Bilgisi, Et hayvanları Bakımı ve Beslemesi dersleri, IIIve IVyarıyılda Kesim ve yüzüm tekniği, Kas muayene ve muhafaza, Temel Bilgi Teknolojisi kullanımı, Temel Bilgisayar Bilimleri, Et Endüstrisi, Kesim ve Et İşleme Makinaları, Et İşletmelerinin planlanması, Soğuk Tekniği, Et işleme Tekniği, Kesimhane Ürünleri Tekniği, Kanatlı Hayvan kesim tekniği, Et Kalite kontMevzuatı, Et Parçalama ve sınıflandırma Tekniği, Hijyen ve Sanitasyon tekniği dersleri verilmektedir

MESLEKTE İLERLEME ‘Et Endüstrisi’ ön lisans programını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde; · Gıda Mühendisliği · Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler Kamuda çalışan et endüstrisi teknikerleri,yükselme sınavlarına girerek şef yada yönetimde görev alabilirler Özel sektörde ise yine ustabaşılık veya vardiya amirliği gibi idari görevleri yapabilirler

BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU Eğitim süresince herhangi bir maddi kazanç söz konusu değildir Öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler Kredi ve Yurtlar kurumuna ait yurtlarda barınma ihtiyacını giderebilirler Ayrıca kamu ve özel kuruluşların sağladığı burs imkanlarından yararlanabilmektedirler Eğitim sonrası mezunların ücret düzeyi özel sektörde işletmenin büyüklüğüne, kişinin iş deneyimlerine ve bölgesel arz-talep koşullarına göre değişkenlik taşımaktadır Ortalama asgari ücretin 3-4 katı arasında ücretler değişmektedir Kamu kurum ve kuruluşlarındaki istihdamlarında ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre ücret alırlar Kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlara göre ücret artışları yapılmaktadır

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri

Alıntı Yaparak Cevapla

Et Endüstrisi Teknikeri Et Endüstrisi Teknikeri Mesleği Et Endüstrisi Teknikeri Bilgi

Eski 09-08-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Et Endüstrisi Teknikeri Et Endüstrisi Teknikeri Mesleği Et Endüstrisi Teknikeri Bilgi



Program kasaplık hayvanların kesimi, gereksinimlerine göre parçalanması, paketlenmesi ve pazarlanması gibi konularda tekniker yetiştirir Mezunlar kamuya ait et kombinaların da veya özel işletmelerde iş bulabilirler

Et Endüstrisi Programının Amacı : Et endüstrisi programının amacı et, özellikle beyaz et üreten sektörde çalışacak ara elemanları yetiştirmektir

Et Endüstrisi Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Et endüstrisi programında kanatlı hayvan anatomisi, mikrobiyoloji, hijyen, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, beyaz et tekniği, kesim teknikleri, et ürünleri, yan ürünlerin değerlendirilmesi, balık hastalıkları, pazarlama gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır

Et Endüstrisi için Gereken Nitelikler : Et endüstrisi programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, bedence sağlam kimseler olmaları gerekir Girişimci ve yaratıcı kişilerin meslekte başarılı olma şansı daha fazladır
Et Endüstrisi Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :

, KAFKAS - ARDAHAN MESLEK YÜKSEKOKULU
, BALIKESİR - BANDIRMA MESLEK YÜKSEKOKULU
, ULUDAĞ - TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
, ADNAN MENDERES - ÇİNE MESLEK YÜKSEKOKULU
, ERCİYES - SAFİYE ÇIKRIKÇIOĞLU MESLEK YÜKSEKOKULU
, SELÇUK - KARAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
, NİĞDE - BOR MESLEK YÜKSEKOKULU
, KAFKAS - KARS MESLEK YÜKSEKOKULU
, BALIKESİR - SUSURLUK MESLEK YÜKSEKOKULU
, AFYON KOCATEPE - AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
, FIRAT - MALAZGİRT MESLEK YÜKSEKOKULU

Et Endüstrisi Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Et endüstrisi programını bitirenlere "Et Teknikeri" ünvanı verilir Et Teknikeri büyük ve küçükbaş hayvanlardan, kanatlılarda ve balıklardan elde edilen etlerin, koşullarına ve müşteri isteklerine uygun olarak parçalanması, parçalardan sucuk, sosis, köfte gibi et ürünlerinin üretimi, bunların korunması, paketlenmesi ve pazarlanması gibi işlerin planlanmasını ve yürütülmesini sağlar

Et Teknikerinin Çalışma Alanları : Mezunlar özel sektöre ait, kırmızı ve beyaz et işleyen işletmelerde görev alabildikleri gibi, kendi işletmelerini de kurabilirler

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.