|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilgi, endüstrisi, mesleği, teknikeri |
![]() |
Et Endüstrisi Teknikeri Et Endüstrisi Teknikeri Mesleği Et Endüstrisi Teknikeri Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Et Endüstrisi Teknikeri Et Endüstrisi Teknikeri Mesleği Et Endüstrisi Teknikeri BilgiEt Endüstrisi Teknikeri Et Endüstrisi Teknikeri Mesleği Et Endüstrisi Teknikeri Hakkında Et Endüstrisi Teknikeri Bilgi Et Endüstrisi Teknikeri Tanımı Et Endüstrisi Teknikeri Et Endüstrisi Teknikeri Mesleği Et Endüstrisi Teknikeri Bilgi TANIM Et ve et ürünlerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve tüketiciye ulaşması işlemlerini yürüten kişidir ![]() GÖREVLER Et ve et ürünlerinin; - Ambalaj materyalini seçer ve ambalajlama yapımını kontrol eder, - Sağlık açısından ürünlerin zararlı olup olmadıklarını belirlemek için fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik analizler yapar, - Kaçak kesimlerin önlenmesi için tedbir alınmasında yardımcı olur, - Etin teknolojik kurallara göre üretilmesini sağlar ve uygular, depolama şartlarını belirler (sıcaklık, nisbi nem, hava hızı), - Sucuk, salam sosis vb ![]() ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Laboratuvar malzemeleri, - Fiziko-kimyasal, duyusal analiz cihazları, - Kimyasal maddeler - Bilgisayar MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Et Endüstrisi teknikeri olmak isteyenlerin; - Kimya ve biyoloji konularına ilgili ve bu alanda başarılı, - Bedence sağlam, - Görme, tat ve koku alma duyuları gelişmiş olan, - Dikkatli ve sorumluluk sahibi, kimseler olmaları gerekmektedir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Et Endüstrisi Teknikerleri et işletme laboratuvarlarında ve et ürünleri üreten fabrikalarda görev yaparlar ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Et Endüstrisi teknikerleri, et sanayii ile ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Hayvan Sağlığı Bölümü, belediye mezbahaları ve özel sektör kuruluşlarında yem fabrikaları, tavuk çiftlikleri, beyaz et fabrikaları, alabalık üretim tesisleri, özel çiftlikler, et işletmeleri, sucuk-salam-sosis imalathaneleri vb ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının Et Endüstrisi bölümünde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Meslek Liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi,Besin Endüstrisi, Besin Endüstrisi-İşleme, Besin Konrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi, Besin Teknolojisi-Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi -Gıda Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Kurum Beslenmesi, Beslenme ve Ev Yönetimi, Değirmencilik, Ev Yönetimi, Ev Yönetimi ve Beslenme, Gıda Kontrol ve Analizleri, Gıda Teknolojisi ,Kurum Beslenmesi, Çay Teknolojisi,Süs Bitkileri, Tarım, Ziraat, Genel Ziraat, Makine(Tarım Meslek Lisesi), Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Tarım Teknolojisi, bölümlerinden mezun olanlar “Et Endüstrisi” ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Bu mesleğin eğitimi lise eğitimi üzerine 2 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME ‘Et Endüstrisi’ ön lisans programını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde; · Gıda Mühendisliği · Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler ![]() ![]() ![]() BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU Eğitim süresince herhangi bir maddi kazanç söz konusu değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Et Endüstrisi Teknikeri Et Endüstrisi Teknikeri Mesleği Et Endüstrisi Teknikeri Bilgi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Et Endüstrisi Teknikeri Et Endüstrisi Teknikeri Mesleği Et Endüstrisi Teknikeri BilgiProgram kasaplık hayvanların kesimi, gereksinimlerine göre parçalanması, paketlenmesi ve pazarlanması gibi konularda tekniker yetiştirir ![]() ![]() Et Endüstrisi Programının Amacı : Et endüstrisi programının amacı et, özellikle beyaz et üreten sektörde çalışacak ara elemanları yetiştirmektir ![]() Et Endüstrisi Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Et endüstrisi programında kanatlı hayvan anatomisi, mikrobiyoloji, hijyen, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, beyaz et tekniği, kesim teknikleri, et ürünleri, yan ürünlerin değerlendirilmesi, balık hastalıkları, pazarlama gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır ![]() Et Endüstrisi için Gereken Nitelikler : Et endüstrisi programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, bedence sağlam kimseler olmaları gerekir ![]() ![]() Et Endüstrisi Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri : , KAFKAS - ARDAHAN MESLEK YÜKSEKOKULU , BALIKESİR - BANDIRMA MESLEK YÜKSEKOKULU , ULUDAĞ - TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU , ADNAN MENDERES - ÇİNE MESLEK YÜKSEKOKULU , ERCİYES - SAFİYE ÇIKRIKÇIOĞLU MESLEK YÜKSEKOKULU , SELÇUK - KARAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU , NİĞDE - BOR MESLEK YÜKSEKOKULU , KAFKAS - KARS MESLEK YÜKSEKOKULU , BALIKESİR - SUSURLUK MESLEK YÜKSEKOKULU , AFYON KOCATEPE - AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU , FIRAT - MALAZGİRT MESLEK YÜKSEKOKULU Et Endüstrisi Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Et endüstrisi programını bitirenlere "Et Teknikeri" ünvanı verilir ![]() ![]() Et Teknikerinin Çalışma Alanları : Mezunlar özel sektöre ait, kırmızı ve beyaz et işleyen işletmelerde görev alabildikleri gibi, kendi işletmelerini de kurabilirler ![]() |
![]() |
![]() |
|