|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ekonometri, ekonometrist, hakkında, kimdir, mesleği |
![]() |
Ekonometrist Ekonometrist Kimdir Ekonometrist Mesleği Ekonometri Hakkında Ekonometri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ekonometrist Ekonometrist Kimdir Ekonometrist Mesleği Ekonometri Hakkında EkonometriEkonometrist Ekonometrist Kimdir Ekonometrist Mesleği Ekonometri Hakkında Ekonometrist Bilgi Ekonometrist Tanımı Ekonometrist Bölümü Ekonometri Ekonometrist Ekonometrist Kimdir Ekonometrist Mesleği Ekonometri Hakkında Ekonometri TANIM Ekonomik olayların matematiksel ölçümü, değerlendirilmesi, planlanması ve uygulaması konularında inceleme ve araştırma yapan kişidir ![]() GÖREVLER - Ekonometristler, hammadde kaynaklarının ve insan gücünün, bireylerin ihtiyaçlarını karşılamada en etkin biçimde kullanılması, üretilen mal ve hizmetlerin uygun koşullarda bölüşülmesi ve bu kaynakların verimli kullanılması konularını içeren ekonomi alanında araştırma yaparlar ![]() ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Bilgisayar, - Hesap makinesi,- Çeşitli iletişim araçları, - Büro malzemeleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Ekonometrist olmak isteyenlerin; - Üstün bir genel akademik yeteneğe sahip, - Sayısal düşünme yeteneği yüksek, sayılarla uğraşmaktan sıkılmayan, - Sosyal olaylara ilgili, - Bir konuyu ayrıntılarına inerek, nedenlerini bulmaya yönelik çalışmalardan hoşlanan, - Değişik görüşlere ve yeniliklere açık, - Bir işi planlayabilme ve uygulamaya koyabilme, uzak görüşlü olma gibi özelliklere sahip kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Ekonometristler, genellikle kapalı ortamda, oturarak çalışmaktadırlar ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Ekonometri bölümünü bitirenler; - Kamu kurum ve kuruluşlarında, - Bankacılık sektöründe, - Araştırma şirketlerinde, - İşletmelerin araştırma, planlama bölümlerinde, - Borsa (Menkul Kıymetler) sektöründe çalışmaktadırlar ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi, üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin "Ekonometri” bölümlerinde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Eğitime başlayabilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli Eşit Ağırlıklı (EA) puanı almak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Eğitim süresince öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun vermiş olduğu öğrenim ve harç kredisinden ve çeşitli kurum ve kuruluşların burslarından yararlanabilirler ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ekonometrist Ekonometrist Kimdir Ekonometrist Mesleği Ekonometri Hakkında Ekonometri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ekonometrist Ekonometrist Kimdir Ekonometrist Mesleği Ekonometri Hakkında Ekonometriİktisat kanunun nicelik olarak ortaya konması ve çeşitli iktisat sorunlarının incelenmesi, uygun kararların alınması konularında eğitim yapılır ![]() ![]() ![]() Ekonometri Programının Amacı : Ekonometri programı iktisat kanunlarının niceliksel (kantitatif) olarak ortaya konması ve çeşitli iktisat sorunlarının niceliksel olarak incelenmesi, uygun kararların alınması gibi konularda eğitim yapar ![]() Ekonometri Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Ekonometri programında eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() Ekonometri için Gereken Nitelikler : Ekonometri programına girmek isteyenlerin her şeyden önce sayısal düşünme yeteneği yüksek, sayılarla uğraşmaktan sıkılmayan, sosyal olaylara ilgili ve disiplinli çalışmaya alışkın kimseler olmaları gerekir ![]() Ekonometri Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri : , İSTANBUL - İKTİSAT FAKÜLTESİ , MARMARA - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ , DOKUZ EYLÜL - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ , GAZİ - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ , ULUDAĞ - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ , ÇUKUROVA - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ , KARADENİZ TEKNİK - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ , İNÖNÜ - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ Ekonometri Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Ekonometri bölümünü bitirenlere kimseler "Ekonometrist" ünvanı ile görev yaparlar ![]() ![]() ![]() Ekonometristlerin Çalışma Alanları : Bu bölümü bitirenler iktisat, yönetim ve işletme mezunlarının çalışabileceği tüm alanlarda çalışabilirler; ancak daha çok bu alanların uygulama birimlerinde görev alırlar ![]() |
![]() |
![]() |
|