|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bölüm, kooperatif, kooperatifçi, kooperatifçilik, mesleği |
![]() |
Kooperatif Kooperatifçi Kooperatifçilik Kooperatifçilik Mesleği Kooperatifçilik Bölüm |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kooperatif Kooperatifçi Kooperatifçilik Kooperatifçilik Mesleği Kooperatifçilik BölümKooperatif Kooperatifçi Kooperatifçilik Kooperatifçilik Mesleği Kooperatifçilik Bölümü Kooperatifçilik Hakkında Kooperatifçilik Bilgi Kooperatifçilik Tanımı Kooperatif Kooperatifçi Kooperatifçilik Kooperatifçilik Mesleği Kooperatifçilik Bölüm Türk Kooperatifçilik Kurumu Büyük Önder Atatürk'ün direktifleri üzerine 20 Mayıs 1931 tarihinde İstanbul'da "Türk Kooperatifçilik Cemiyeti" adıyla kurulmuştur ![]() Türk Kooperatifçilik Cemiyeti 1933 yılı sonunda merkezini Ankara'ya nakletmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kooperatifçilik Nedir? Tüzel kisiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyle gerçek ve kamu tüzel kişileri ile özel idareler, belediyeler, köyler, cemiyetler ve dernekler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli teşekküllere KOOPERATiF denir ![]() TARIMSAL KOOPERATİFÇİLİK P ![]() ![]() Tarım kooperatifi ortakları üzerinde teknik ve ekonomik alanda çok önemli eğitsel etkiye de sahiptirler ![]() ![]() ![]() ![]() O halde tarım sektöründe kooperatifçilik, sadece ortakların işletmelerinin yayılmasını ve devamını sağlamakla kalmamakta, aynı zamanda işletmelerin teknik yönden mükemmelleşmesine de yardım etmektedir ![]() KOOPERATİFÇİLİK İLKELERİ 1-)GÖNÜLLÜ VE SERBEST GiRiŞ iLKESi:"Kooperatifler gönüllü kuruluşlar olup, hizmetlerinden yararlanabilecek ve kooperatif ortağının sorumluluklarını kabul eden herkese, cinsiyet ve sosyal, ırksal, siyasal ve dinsel ayrım gözetmeksizin açıktır" ![]() 2-)ORTAĞIN DEMOKRATiK YÖNETiMi iLKESi: "Kooperatifler, politika ve konularına aktif olarak katılan ortaklar tarafından yönetilen (kontrol edilen) demokratik kuruluşlardır ![]() ![]() ![]() ![]() 3-)ORTAĞIN EKONOMiK KATILIMI iLKESi : 4-) ÖZERKLiK VE BAĞIMSIZLIK iLKESi :"Kooperatifler, ortakları tarafından yönetilen özerk (otonom) ve karşılıklı yardıma dayanan bağımsız kuruluşlardır ![]() ![]() 5-) EĞiTiM, ÖĞRETiM VE BiLGiLENDiRME iLKESi :"Kooperatifler, kendi ortaklarına, seçilmiş ve atanmış yöneticilerine ve personeline eğitim ve öğretim sağlıyarak kooperatiflerinin gelişmesine etkin bir biçimde katkıda bulunabilirler ![]() ![]() 6-)KOOPERATiFLAR ARASI iSBIRLiĞi iLKESi :"Kooperatifler, ortaklarına daha etkin bir biçimde hizmet edebilmek ve tümüyle kooperatifçilik hareketini güçlendirebilmek icin diğer kooperatiflerle yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde işbirliği yaparlar" ![]() 7-)TOPLUMSAL SORUMLULUK iLKESi :"Kooperatifler, ortakları tarafından onaylanan politikalar aracılığıyla içinde yaşadıkları toplumun sürdürülebilir kalkınması için çalışırlar" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kooperatif Kooperatifçi Kooperatifçilik Kooperatifçilik Mesleği Kooperatifçilik Bölüm |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kooperatif Kooperatifçi Kooperatifçilik Kooperatifçilik Mesleği Kooperatifçilik BölümKooperatifçilik programı, kooperatiflerin karşılaştığı mali, hukuku, ticari problemlere çözüm getirecek elemanları yetiştirmeye yönelik eğitim yapar ![]() ![]() ![]() Kooperatifçilik Programın Amacı : Kooperatifçilik programı, kooperatiflerin karşılaştığı mali, hukuki, ticari problemlere çözüm getirecek elemanları yetiştirmeye yönelik eğitim yapar ![]() Kooperatifçilik Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Kooperatifçilik programında, sosyoloji, psikoloji, matematik, işletme, iktisat alanlarında dersler okutulur ve staj yaptırılır ![]() Kooperatifçilik için Gereken Nitelikler : Kooperatifçi olmak isteyenlerin ikna yeteneği yüksek, hoşgörülü, sabırlı, girişken, anlayışlı ve insanlarla etkileşimden hoşlanan kimseler olmaları gerekir ![]() Kooperatifçilik Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri : , İNÖNÜ ADIYAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU , ADNAN MENDERES KUYUCAK MESLEK YÜKSEKOKULU , ABANT İZZET BAYSAL BOLU MESLEK YÜKSEKOKULU Kooperatifçilik Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Kooperatifçilik programını bitirenlere "Kooperatifçilik Meslek Elemanı" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() Kooperatifçilerin Çalışma Alanları : Ülkemizde yapı kooperatifçiliği, tarım ve kredi kooperatifçiliği oldukça gelişmiş durumdadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|