![]() |
Hızarcı Hızarcı Mesleği Hızarcı Hakkında Hızarcı Bilgi Hızarcı Tanımı Hızarcı Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hızarcı Hızarcı Mesleği Hızarcı Hakkında Hızarcı Bilgi Hızarcı Tanımı Hızarcı Nedir?Hızarcı Hızarcı Mesleği Hızarcı Hakkında Hızarcı Bilgi Hızarcı Tanımı Hızarcı Nedir Hızarcı Görev Ve Sorumlulukları Hızarcı Tekstil Hızarcı Hızarcı Mesleği Hızarcı Hakkında Hızarcı Bilgi Hızarcı Tanımı Hızarcı Nedir? TANIM Ağaç gövdelerini veya tomrukları istenilen ölçülerde kadron, kalas ya da tahta halinde kesen veya küçük odun parçaları halinde biçen bir makineyi ayarlayıp çalıştıran kişidir ![]() GÖREVLER - Kesilecek ağaç gövdelerinin veya tomrukların ölçülerine ve cinsine göre tezgahın çalışma ayarlarını yapar, - Şalteri açmak suretiyle hızar makinesini çalıştırır, - Biçilecek ağaç gövdesi veya tomruğu yardımcı işçilerle birlikte kaldırır ve testereye doğru sürer, - Kesim işlemine nezaret eder, - Kesim süresince hızar şeridindeki ısınmayı önlemek için sıvı yağ (mazot) sürer, - Kesilen parçaları tezgahtan alır, - İş bitiminde tezgah üzerindeki talaşları temizler, - Tezgahın bakımını yapar, - Körelen testereleri biler ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Hızar tezgahı makinesi, çeşitli şerit testereler, şerit kaynak makinesi, şerit bileme makinesi, sıvı ve katı madeni yağlar, takım dolabı, kereste, tomruk, çizecek, kerpeten, çekiç, tornavida, çeşitli gönyeler, keser, fırça, kalem, ağaç metre, eğe, iskarpela, tokmak, nişangeç ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Hızarcı olmak isteyenlerin; - Bedence güçlü, - Göz, el ve ayaklarını eşgüdümlü olarak kullanabilen,- Dikkatli, düzenli kimseler olmaları beklenir ![]() ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Hızarcılar kereste ve odun depolarında, hızar ve marangoz atölyelerinde çalışırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Hızarcılar genellikle, kereste satılan yerlerde, odun ambarlarında, marangoz atölyelerinde, hızar fabrikalarında çalışırlar ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin doğrudan doğruya öğretimini veren bir mesleki okul henüz mevcut değildir ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Doğramacılık mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 3 yıldır ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME - Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Mesleki eğitim merkezlerine devam eden adaylara işverenle yaptıkları sözleşme gereği aylık olarak asgari ücretin % 30' u oranında bir ücret verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|