|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilgi, hakkında, mesleği, modelci, modelcilik, modelist |
![]() |
Modelci Modelist Modelci Mesleği Modelcilik Modelci Bilgi Modelci Hakkında Modelci |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Modelci Modelist Modelci Mesleği Modelcilik Modelci Bilgi Modelci Hakkında ModelciModelci Modelist Modelci Mesleği Modelcilik Modelci Bilgi Modelci Hakkında Modelci Tanımı Modelci Olmak Modelci Modelist Modelci Mesleği Modelcilik Modelci Bilgi Modelci Hakkında Modelci Makine parçalarının, önce ahşap, daha sonra ısı teknolojisiyle ergitilmiş çeşitli malzemelerden benzerlerini döküm yoluyla yapan kişidir ![]() GÖREVLER - Yapılması istenen makine parçasının teknik ve yapısal özelliklerini gösteren resimlerini çizer veya çizilmiş resmi anlamaya çalışır, - Parçanın yapımında kullanılacak plastik malzemenin cinsini ve miktarını saptayarak hazırlar, - Makine parçalarının, teknik resim ölçülerine göre ahşap modelini (kalıbını) hazırlar, - Ahşap modelden plastik modeli yapar, - Tamamlanan modelin eğe, freze, torna ve benzeri tesviye aletleriyle düzeltme ve temizleme işlemlerini yapar veya yaptırır, - Ölçü aletleriyle iş parçasının istenen niteliklere sahip olup olmadığını kontrol eder ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Plastik ve ahşap hammaddeler, - Marangozluk aletleri, - Cetvel, pergel gibi ölçü aletleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER - Çok dikkatli olmak ve makine parçalarının küçük ayrıntılarını görebilmek, - Şekiller arasındaki ilişkiyi görebilmek, - Bir cismi üç boyutlu olarak göz önünde canlandırabilmek, - Tasarlanan cismin krokisini çizebilmek için çizim yeteneğine sahip olmak, - Şekil ve şemaları anlamlandırabilmek, - Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmek, - Gözünü ve elini eşgüdümle kullanabilmek, - Makinelerle uğraşmaktan hoşlanmak, Sürekli ayakta durmayı, eğilmeyi, ağırlık kaldırmayı engelleyen bedensel rahatsızlıklar ile el ve parmak noksanlıkları, akciğer rahatsızlığı bulunan kimseler bu meslekte çalışamazlar ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Plastik modelciler, genellikle sıcak, nemli, kokulu ve havası az ortamlarda çalışırlar ve işlemlerini ayakta sürdürürler ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Modelcilik mesleki eğitiminden sonra plastik modelciliği alanında çalışmak isteyenler için, iş bulma olanağı oldukça yüksektir, Günümüzde modelcilik, seri üretimi gereken makine ve otomotiv sanayii için vazgeçilmez bir meslek dalıdır ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleki eğitim, endüstri meslek liseleri ile mesleki eğitim merkezlerinde model modelcilik bölümlerinde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Endüstri meslek liselerine, en az ilköğretim okulu mezunu ve okula giriş şartlarını taşıyan öğrenciler girebilirler ![]() ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Endüstri meslek liselerinde ve mesleki eğitim merkezlerinde eğitim süresi 3 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Meslek liselerinin “Model / Modelcilik” bölümlerinden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Bilgisayar Destekli Teknik Çizim, Makine-Resim-Konstrüksiyon, Makine ve Otomotiv ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BENZER MESLEKLER: Tesviyecilik, Metal Modelciliği, Makine Ressamlığı, Dökümcülük, Kalıpçılık ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu gereğince, işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere bir ücret ödenmektedir ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|