|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilgi, hakkında, itfaiyeci, itfaiyecilik, mesleği |
![]() |
İtfaiyeci İtfaiyecilik İtfaiyecilik Mesleği İtfaiyecilik Hakkında İtfaiyecilik Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İtfaiyeci İtfaiyecilik İtfaiyecilik Mesleği İtfaiyecilik Hakkında İtfaiyecilik Bilgiİtfaiyeci İtfaiyecilik İtfaiyecilik Mesleği İtfaiyecilik Hakkında İtfaiyecilik Ve Yangın Güvenliği İtfaiyecilik Ve Yangın Güvenliği Teknikleri İtfaiyecilik Bilgi İtfaiyeci İtfaiyecilik İtfaiyecilik Mesleği İtfaiyecilik Hakkında İtfaiyecilik Bilgi İTFAİYECİLİK VE YANGIN GÜVENLİĞİ TEKNİKERİ TANIM Bir itfaiye teşkilatının üyesi olarak, yangınlara karşı önlem alınmasını sağlayan, yangın söndürme ve yangından can ve mal kurtarma çalışmalarında bulunan, yangın dışında doğal afetler sonucu meydana gelen olaylarda arama, kurtarma ve ilkyardım müdahaleleri yapan kişidir ![]() GÖREVLER - Yangınlara karşı önlem alınmasını sağlar, - Yangına yol açabilecek nedenlerin araştırılması faaliyetlerinde bulunur, - Yangın sırasında canlıların veya eşyaların yangın yerinden dışarıya çıkarılmasını sağlar, - Yangın yerinden kurtarılan kişilere gerekirse ilkyardım müdahalesinde bulunur, -Ağır yaralı kişilerin, kişiye zarar verilmeyecek şekilde taşınmasını sağlar, -Sel, deprem, fırtına gibi doğal afetler sonucu meydana gelen olaylarda arama ve kurtarma çalışmalarında bulunur, - Yaklaşılması veya girilmesi için özel teçhizat gereken yerlerde mahsur kalan canlıların kurtarılmasını sağlar, - İtfaiye erleri arasındaki koordinasyonu sağlar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER -Su tankı, hortum, kurtarma ipi, - Miğfer, el feneri, - Aspiratör, merdivenli araç, ısıya dayanıklı giysiler ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER İtfaiyecilik ve yangın güvenliği teknikeri olmak isteyenlerin; - İnsanlara yardım etmeyi seven, - Yükseklik korkusu bulunmayan, - Normalin üstünde cesarete, - Çevik ve atletik bir beden yapısına, - Hareketliliği ve stresi kaldırabilecek bir yapıya sahip, - Sorumluluk sahibi kimseler olması gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI İtfaiyeciler, yangın söndürme çalışmaları sırasında yangın yerinin dışarısında veya içerisinde, kurtarma çalışmaları sırasında ise yangın alanı içerisinde çalışırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI İtfaiyeciler, belediyelere bağlı itfaiye müdürlüklerinde veya kendi itfaiye teşkilatını kurmuş olan kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek eğitimi üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının "İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği" programında verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI - Meslek liselerinin Acil Tıp Teknisyenliği, İlk Yardım ve Acil Bakım Teknisyenliği programlarından mezun olanlar “İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME “İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Sağlık Eğitimi” ve “Sosyal Hizmetler” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler ![]() ![]() BENZER MESLEKLER: İlkyardım teknisyenliği ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Eğitim süresince öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun sağladığı kredi ve yurt olanaklarından, ayrıca diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşların sağladığı burs imkanlarından yararlanabilirler ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İtfaiyeci İtfaiyecilik İtfaiyecilik Mesleği İtfaiyecilik Hakkında İtfaiyecilik Bilgi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İtfaiyeci İtfaiyecilik İtfaiyecilik Mesleği İtfaiyecilik Hakkında İtfaiyecilik Bilgiİtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Yangın, sel, deprem gibi doğal afetler ile savaş gibi toplumsal olaylarda ortaya çıkabilecek, can ve mal kaybını en aza indirmek için, etki müdahale yapabilecek, ara elemanları yetiştirir ![]() İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Programının Amacı : İtfaiyecilik ve yangın güvenliği programının amacı itfaiye teşkilatlarında veya eğitmen olarak veya başka sektörde bina güvenlik görevlisi olarak çalışacak elemanlar yetiştirmektir ![]() İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : İtfaiyecilik ve yangın güvenliği programında matematik, kimya, davranış bilimleri temel strüktür ve yapı bilgisi, araç ve malzeme bilgisi, spor eğitim bilgisi, sivil savunma bilgisi, kurtarma bilgisi, iş hukuku ve yangın bilgisi gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır ![]() İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği için Gereken Nitelikler : İtfaiyecilik ve yangın güvenliği programında okumak isteyenlerin 1,65 cm den daha uzun boylu, bedence güçlü ve sağlıklı, ağır sporlara ilgili ve hevesli, dikkatli sabırlı, cesaretli başkaları ile iyi ilişki kurabilen kimseler olmaları gerekir ![]() İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler : , İSTANBUL TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU , KOCAELİ İZMİT MESLEK YÜKSEKOKULU , AKDENİZ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU ![]() İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : İtfaiyecilik ve yangın güvenliği programını bitirenlere "İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Teknikeri" ünvanı verilir ![]() ![]() İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Teknikerlerinin Çalışma Alanları : İtfaiyecilik ve yangın güvenliği teknikerleri belediyelere bağlı itfaiye teşkilatlarında, yangın söndürme ve güvenlik araçlarını üreten sanayi dallarında, fabrika, otel okul vb ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|