Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Üniversiteler & Kampüsler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bölümü, endüstrisi, mesleği, orman

Orman Endüstrisi Orman Endüstrisi Mesleği Orman Endüstrisi Bölümü Orman Endüstrisi

Eski 09-08-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Orman Endüstrisi Orman Endüstrisi Mesleği Orman Endüstrisi Bölümü Orman Endüstrisi

Orman Endüstrisi Orman Endüstrisi Mesleği Orman Endüstrisi Bölümü Orman Endüstrisi Hakkında Orman Endüstrisi Bilgi Orman Endüstrisi Tanımı Orman Endüstrisi Olabilme Koşulları Orman Endüstri Mühendisi Orman Endüstri Mühendisi Bölümü
Orman Endüstrisi Orman Endüstrisi Mesleği Orman Endüstrisi Bölümü Orman Endüstrisi Orman endüstri mühendisi, ormandan ana ürün olarak elde edilen tomruk, reçine, sığla yağı, defne, palamut gibi ürünleri işleyerek parke, yonga levha, karton vb ürünlere dönüştüren ve bu alanda fabrika ve atölyelerin kurulması, işletilmesi, işlenmiş orman ürünlerinin standardizasyonu, kalite kontrolü ve pazarlanması konularında hizmet veren kişidir

Görevler
Orman ürünlerini işleyecek tesislerin tasarımı, kurulması ve işletilmesi için gerekli çalışmaları yürütür, Orman ürünlerini işveren adına satın alır, İşlenecek orman ürünleri için standartlar saptar ve ürünlerin kalitesini denetler, Tomruğu keresteye dönüştürmede planlayıcı ve yürütücü olarak hizmet verir, Kesme ve soyma, kaplama üretiminde teknik hizmet verir, Levha üretiminde çalışmaları koordine eder

Kullanılan Alet ve Malzemeler
* Ağaç işleme makineleri
* Bilgisayar
* Ürün projelendirme için çizim alet ve gereçleri (aydınger kağıdı, şablon, kalem vb)

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler
Orman endüstri mühendisi olmak isteyenlerin;

Üst düzeyde genel yeteneğe, Üstün matematik ve fen bilimleri yeteneğine, Bir işi planlama ve yürütme gücüne sahip, Ekonomi ve ticarete ilgi duyan, Yaratıcı ve yeniliklere açık, İşbirliği yapabilen ve başkalarını yönetebilen, Bedence sağlam kimseler olmaları gerekirAyrıca sabırlı olmaları gerekir

Çalışma Ortamı ve Koşulları
Orman endüstri mühendisi ağaç işleyen fabrika ve atölyelerde çalışır İş hem büroda hem de talaşlı, tozlu ve gürültülü makine bölümünde yürütülür Ağaç işleri endüstri mühendisleri, orman mühendisleri, teknisyen ve ustalarla iletişim halinde çalışırlar

Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları
Orman endüstri mühendisleri özel sektöre ait orman ürünlerini işleyen kağıt, karton fabrikalarında, kereste, mobilya, yonga levha, lif levha,yönledirilmiş yonga levha (OSB), kontraplak, kapı ve pencere ile diğer özel ürünlerin üretimini yapan özel işletmelerin bünyelerinde ve işlenmiş ağaç sektörüne yardımcı yan mamul üreten firmaların ürünlerinin (PVC, işleme makinaları, tutkal vb) pazarlama departmanlarında çalışabilirler Orman Endüstri Mühendisleri yüksek lisans eğitimi aldiktan sonra kamuda Çevre ve Orman Bakanlıklarında yüksek mühendis olarak iş imkanı bulabilirlerBu işleri yapabilecek diğer mühendislik dalları arasındaki arkadaşların veya mimarların sektördeki istihdamları Orman endüstri mühendislerinin rekabet gücünü kırmaktadır

Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler
Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilebilen çeşitli üniversitelere bağlı orman fakültelerinin "Orman Endüstri Mühendisliği" bölümlerinde verilmektedir Bölüme girebilmek için yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak gereklidir

Eğitimin Süresi ve İçeriği
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır
Eğitim süresince; Genel Matematik, Genel Kimya, Genel Fizik, Genel Botanik, Analitik Kimya, Fiziksel Kimya, Organik Kimya, Orman Ürünleri Kimyası, Teknik Resim, Odun Anatomisi, Dendroloji, Fiziksel ve Mekanik Ağaç Teknolojisi, Ormancılık Bilgisi, Ekonomi, Lif Teknolojisi, Kereste Endüstrisi, Makine Bilgisi, Otomasyon, Kağıt Endüstrisi, Odun Zararlıları, Ergonomi, Lif Levha Endüstrisi, Fabrika Planlaması, Üretim Planlaması, Yatırım Planlaması, İş Etüdü, Proje, Yöneylem Araştırması, Genel muhasebe, Maliyet Muhasebesi, Lif Teknolojisi, Emprenye Tekniği, Odun Patolojisi, Yüzey İşlemleri, İç Mekan Konstrüksiyonları, Mobilya Endüstrisi ve kültür dersleri verilir Ayrıca iki ay staj yapma zorunluluğu vardır Öğrenciler 4 sınıfın sonunda bir hafta süren zornlu bir teknik gezi yapamaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-08-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
AMAÇ
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı;
a) Kamu kurum ve kuruluşlarında ormancılık, orman endüstrisi ve ağaç işleri endüstrisiyle ilgili işlerde mühendis olarak görev yapanların, kamuda çalıştıkları görevlerden hangilerinin mesleki deneyim kazanmak süresinden sayılacağı, hangi görevlerde bulunanlar için serbest meslek mensubu unvanının kazanılmasında sınav şartının aranmayacağı, hangi görevlerde geçen sürelerin serbest meslek mensupluğunda geçirilmiş sayılacağının belirlenmesi,
b) Aday meslek mensuplarının mesleki deneyim kazanmaları,
c) Serbest meslek mensupluğuna hak kazanma sınavlarının yapılması,
ç) Sınav komisyonlarının kuruluşu ve çalışması,
d) Serbest meslek mensupluğu ve serbest yeminli meslek mensupluğu sınav süreçlerinin belirlenmesi ve uygulanması usul ve esaslarını düzenlemektir Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; mesleki faaliyetleri yapan serbest meslek mensupları, serbest yeminli meslek mensupları ve sınav komisyonlarını kapsar Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 29/6/2006 tarihli ve 5531 sayılı Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanunun 6 ncı ve 14 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Aday meslek mensubu: Kanunun öngördüğü şartları taşıyan, serbest ormancılık ve serbest orman ürünleri bürolarında mesleği serbestçe ifa edebilmeleri için, mesleğe hazırlayıcı teknik, hukuki ve uygulamaya yönelik temel bilgileri kazanmak amacıyla, bir meslek mensubu yanında veya denetim ve gözetiminde mesleki çalışmalar yapan mühendisleri,
b) Bakanlık: Çevre ve Orman Bakanlığını,
c) İdare: Çevre ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı ile Orman Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatını,
ç) Kanun: 29/6/2006 tarihli ve 5531 sayılı Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanunu,
d) Meslek: Orman mühendisliği, orman yüksek mühendisliği, orman endüstri mühendisliği ve ağaç işleri endüstri mühendisliği mesleğini,
e) Meslek mensubu: Mühendis unvanına sahip olup, Kanun çerçevesinde ormancılık ve orman ürünleri bürosunu kurmak üzere, Kanunun 5 inci maddesi uyarınca yetkilendirilen kişileri,
f) Mesleki faaliyet: Mühendis unvanına sahip olan ruhsatlı serbest meslek mensuplarının, Kanun hükümleri uyarınca icra edecekleri faaliyetleri,
g) Mesleki deneyim: Mühendislerin mesleklerini icra etmeleri amacıyla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, gerçek ve tüzel kişilere ait işyerlerinde, ormancılık ve orman ürünleri bürolarında sosyal güvenceli olarak çalıştıkları süreleri,
ğ) Mesleki deneyim kazanmak: Aday meslek mensubu mühendislerin, serbest meslek mensupluğu sınavına girebilmeleri amacıyla, kendi uzmanlık alanlarına uygun, serbest meslek mensubu veya serbest yeminli meslek mensubu yanında çalıştıkları süreleri,
h) Mesleki geliştirme eğitimi: Ruhsatlı meslek mensuplarının, uzmanlık alanları kapsamındaki konularda, mesleki deneyimlerinin geliştirilip, yeniliklere uyum sağlamaları amacıyla, Oda tarafından planlanan ve uygulanan eğitimleri,
ı) Mühendis: En az dört yıllık lisans eğitimini bitirmiş orman mühendisi, orman yüksek mühendisi, orman endüstri mühendisi ve ağaç işleri endüstri mühendisini,
i) Oda: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı Orman Mühendisleri Odasını,
j) Ormancılık ve orman ürünleri büroları: Mühendis unvanına sahip olanların, mesleklerini hizmet akdi ile bir iş yerine bağlı olmaksızın kendi nam ve hesaplarına serbestçe icra edebilecekleri, danışmanlık ve teknik müşavirlik yapabilecekleri serbest ormancılık ve orman ürünleri büroları ile serbest yeminli ormancılık ve orman ürünleri bürolarını,
k) Ruhsat: Sınavlarda başarılı olan meslek mensuplarıyla, Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca kazanılmış haklara sahip olan meslek mensuplarına; ormancılık, orman ve ağaç endüstrisi büroları açmak amacıyla Oda tarafından verilen izin belgesini,
l) Serbest ormancılık bürosu: Orman mühendisi ve orman yüksek mühendisi unvanına sahip meslek mensuplarının, mesleklerini, hizmet akdi ile bir iş yerine bağlı olmaksızın kendi nam ve hesaplarına serbestçe icra edebilecekleri, teknik müşavirlik ve danışmanlık yapabilecekleri serbest ormancılık bürolarını,
m) Serbest orman ürünleri bürosu: Orman endüstri mühendisi ve ağaç işleri endüstri mühendisi unvanına sahip meslek mensuplarının, mesleklerini, hizmet akdi ile bir iş yerine bağlı olmaksızın kendi nam ve hesaplarına serbestçe icra edebilecekleri, teknik müşavirlik ve danışmanlık yapabilecekleri serbest orman ürünleri bürolarını,
n) Serbest yeminli ormancılık bürosu: Kanuna göre yapılan yeminli meslek mensupluğu sınavını kazanan, orman mühendisi ve orman yüksek mühendisi unvanına sahip meslek mensuplarının; faaliyet alanları tüzükle belirlenen, Kanunun 4 üncü maddesinin (a) fıkrasındaki konuları, hizmet akdi ile bir iş yerine bağlı olmaksızın, kendi nam ve hesaplarına serbestçe icra edebilecekleri, teknik müşavirlik ve danışmanlık yapabilecekleri yeminli ormancılık bürolarını,
o) Serbest yeminli orman ürünleri bürosu: Kanuna göre yapılan yeminli meslek mensupluğu sınavını kazanan, orman endüstri mühendisi ve ağaç işleri endüstri mühendisi unvanına sahip meslek mensuplarının; faaliyet alanları tüzükle belirlenen, Kanunun 4 üncü maddesinin (b) ve© fıkralarındaki konuları, hizmet akdi ile bir iş yerine bağlı olmaksızın, kendi nam ve hesaplarına serbestçe icra edebilecekleri, teknik müşavirlik ve danışmanlık yapabilecekleri yeminli orman ürünleri bürolarını,
ö) Sınav komisyonu: Orman fakültelerinden veya ağaç işleri endüstri mühendisi unvanıyla mezun veren lisans düzeyindeki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmuş, meslekleri ile ilgili olarak kamu veya özel sektörde en az on beş yıl çalışmış veya bu süre kadar öğretim üyeliği yapmış olanlardan seçilmek üzere; ikisi Bakanlık, biri Orman Genel Müdürlüğü, biri orman mühendisliği ve diğeri orman endüstri mühendisliği veya ağaç işleri endüstri mühendisliği bölümlerinden olmak üzere ikisi Yüksek Öğretim Kurulu ve ikisi de Oda tarafından seçilen yedi kişilik komisyonu,
p) Sınav: Mesleki yeterliliğin ölçülmesi amacıyla, serbest yeminli meslek mensubu ve serbest meslek mensubu adayları için sınav komisyonunca yapılan sınavları,
r) Sorumlu müdür: Ormancılık ve orman ürünleri bürolarının, teknik ve idari yönetimini yapan, büro personelinin mevzuata uygun olarak çalıştırılması sorumluluğunu üstlenen, ruhsat almış meslek mensubunu,
s) Temel Eğitim ve Mesleki Deneyim Kazanma Merkezi (TEMDEM): Mesleki geliştirme eğitimleri, aday meslek mensuplarının mesleki deneyim kazanmak amacıyla meslek mensuplarının yanında çalışmalara başlamalarının planlanması ve değerlendirilmesi, eğitim ve mesleki deneyim kazanma programlarının hazırlanması ve denetlenmesi ile görevli Oda bünyesinde oluşturulan merkezi,
ş) Tüzük: Kanunun 8 inci maddesinde belirtilen tüzüğü,
t) Uzman: Meslek mensuplarının, mesleki faaliyet konularıyla sınırlı olmak ve Odanın düzenleyeceği belgeyle belirlenmek koşuluyla; 1) Türk Ceza Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlerine ilişkin suçlar nedeniyle cezalanmadıkları belgelenen alanlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca aylıktan kesme cezası ve daha yukarı ceza almadan kamu kurum ve kuruluşlarında aralıksız veya toplam iki yıl süreyle çalıştıkları belgelenen alanlarda, 2) Ormancılık ve orman ürünleri bürolarında aralıksız veya toplam en az iki yıl süreyle sosyal güvenceli olarak çalışıp bu çalışmalarını sosyal güvenceye esas dokümanlar ile belgeleyenlerden Odanın açacağı uzmanlık alanlarıyla ilgili sınavlarda başarılı oldukları alanlarda, 3) Odanın uzmanlık alanlarıyla ilgili hizmet içi eğitim seminerlerine katılıp eğitim sonu yapılan sınavlarda başarılı oldukları alanlarda, 4) Belgelenmek koşuluyla, Kanunun 4 üncü maddesindeki konulara ilişkin yüksek lisans yapılan alanlarda, hizmet sunacak meslek mensuplarını,
u) Uzmanlık alanları: Kanunun 4 üncü maddesinde sayılan faaliyet konularından (a) fıkrasında belirtilenler orman mühendisi ve orman yüksek mühendislerinin, (b) fıkrasında belirtilenler orman endüstri mühendislerinin, (c) fıkrasında belirtilenler ağaç işleri endüstri mühendislerinin yetkili oldukları alanları, ifade eder

İKİNCİ BÖLÜM
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Kazanılmış Haklar Kamu kurum ve kuruluşlarında mesleki deneyim kazanmak esas ve usulleri
MADDE 5 – (1) Ormancılık, orman endüstrisi ve ağaç işleri endüstrisiyle uğraşan kamu kurum ve kuruluşlarında; uzmanlık alanlarıyla ilgili olarak ve belgelenmek koşuluyla, Kanunun 4 üncü maddesinde sayılan konuların yürütüldüğü aşağıdaki görevlerde çalışılan süreler mesleki deneyim kazanmak süresinde geçirilmiş sayılır a) Orman mühendisi veya orman yüksek mühendisi unvanına sahip meslek mensuplarının, kamu kurum ve kuruluşlarında ormancılık konularıyla ilgili aşağıdaki görevlerde çalıştıkları süreler; 1) Çevre ve Orman Bakanlığında birim sorumlusu konumunda görev yapan ağaçlandırma mühendisi, fidanlık mühendisi, milli park mühendisi, orman-köy ilişkileri mühendisi olarak çalışılan görevler ile müfettiş adaylığı, ormancılık araştırma enstitülerinde yapılan araştırmalarda sorumlu mühendis, araştırma ormanı şefi veya mühendisi olarak çalışmak, 2) Orman Genel Müdürlüğünde müfettiş adaylığı, orman işletme veya bölge şefi, amenajman heyet mühendisi, kadastro komisyon üyesi, kadastro ve mülkiyet şefi, ağaçlandırma şefi, fidanlık şefi veya mühendisi, milli park şefi, orman harita fotogrametri mühendisi, koruma ve imrarat şefi, işletme silvikültür mühendisi, orman depo şefi ve bakım şefi olarak çalışmak, 3) Orman fakültelerinin orman mühendisliği bölümlerinde asistan, araştırma görevlisi, akademik uzman veya uzman olarak çalışmak, 4) Belgelemek koşuluyla, sosyal güvenceli olarak hizmet akdi ile geçici veya kadrolu işçi statüsünde mühendis olarak çalışmak, b) Orman endüstri mühendisi unvanına sahip meslek mensuplarının, kamu kurum ve kuruluşlarında orman endüstrisi konularıyla ilgili aşağıdaki görevlerde çalıştıkları süreler; 1) Bakanlıkların bağlı ve ilgili kurumlarının orman endüstrisiyle ilgili alanlarda hizmet veren birimlerinde müfettiş adaylığı, orman ürünleri üretimi işleriyle görevlendirilen üretim şefi, üretim mühendisi, atölye şefi ve atölye mühendisi olarak çalışmak, 2) Kuruluş amaçları içinde orman endüstrisiyle uğraşmak olan kamu iktisadi kuruluşları ve iktisadi devlet teşekküllerindeki birimlerde müfettiş adaylığı, orman ürünleri üretimi işleriyle görevlendirilen üretim şefi, üretim mühendisi, atölye şefi ve atölye mühendisi olarak çalışmak, 3) Orman fakülteleri orman endüstri mühendisliği bölümlerinde asistan, araştırma görevlisi, akademik uzman veya uzman olarak çalışmak, 4) Belgelenmek koşuluyla, sosyal güvenceli olarak hizmet akdi ile geçici veya kadrolu işçi statüsünde mühendis olarak çalışmak, c) Ağaç işleri endüstrisi mühendisi unvanına sahip meslek mensuplarının, kamu kurum ve kuruluşlarında orman endüstrisi konularıyla ilgili aşağıdaki görevlerde çalıştıkları süreler; 1) Bakanlıklara bağlı olarak çalışan ve ağaç işleri endüstrisiyle ilgili alanlarda hizmet veren birimlerde müfettiş adaylığı, ağaç ürünleri üretimi işleriyle görevlendirilen üretim şefi, üretim mühendisi, atölye şefi ve atölye mühendisi olarak çalışmak, 2) Kuruluş amaçları içinde ağaç işleri endüstrisinde faaliyet göstermek bulunan kamu iktisadi kuruluşları ve iktisadi devlet teşekküllerindeki birimlerde müfettiş adaylığı, ağaç ürünleri üretimi işleriyle görevlendirilen üretim şefi, üretim mühendisi, atölye şefi ve atölye mühendisi olarak çalışmak, 3) Ağaç işleri endüstri mühendisi yetiştiren en az dört yıllık lisans düzeyinde yüksek öğretim kurumlarında asistan, araştırma görevlisi, akademik uzman veya uzman olarak çalışmak, 4) Belgelenmek koşuluyla, sosyal güvenceli olarak hizmet akdi ile geçici veya kadrolu işçi statüsünde mühendis olarak çalışmak, (2) Meslek mensuplarının bu görevlerde çalıştıkları sürelerin bir yılı aşması halinde, Kanunun öngördüğü serbest meslek mensupluğu sınavlarına girebilmesi için gerekli olan bir yıllık mesleki deneyim kazanmak hususunu olumlu sicil almak koşuluyla yerine getirmiş sayılır Serbest meslek mensupluğu sınavından istisna edilecek kamu görevleri

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-08-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

MADDE 6 – (1) Faaliyet konularıyla sınırlı olmak üzere ormancılık, orman endüstrisi ve ağaç işleri endüstrisinde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarında; uzmanlık alanlarıyla ilgili olarak ve belgelenmek koşuluyla, aşağıda Kanunun 4 üncü maddesinde sayılan konuların yürütüldüğü birimlerde çalışanlar, serbest meslek mensupluğu sınavlarına girmeden, serbest meslek mensubu unvanını almaya hak kazanırlar Bu kişiler serbest olarak çalışmak istemeleri halinde, Oda tarafından ruhsat verilir a) Mühendis unvanına sahip olup, kamu kurum ve kuruluşlarında yönetici ve birim amiri konumunda bulunan müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı, başmüfettiş, müfettiş, bölge müdürü, bölge müdür yardımcısı, işletme müdürü, işletme müdür yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı, grup müdürü, şube müdürü, kısım müdürü, başmühendis, müessese müdürü, fabrika müdürü, koordinatör, orman kadastro komisyon başkanı görevlerini yapanlar b) Mühendis unvanına sahip olup, kamu kurum ve kuruluşlarında birim sorumlusu konumunda görev yapan orman işletme (bölge) şefi, amenajman heyet mühendisi, kadastro komisyon üyesi, kadastro ve mülkiyet şefi, ağaçlandırma şefi, erozyon kontrolü mühendisi, fidanlık mühendisi, bakım şefi ağaçlandırma mühendisi, fidanlık mühendisi, milli park mühendisi, orman harita ve fotogrametri mühendisi, orman ve köy ilişkileri mühendisi olarak çalışılan görevler ile müfettiş adaylığı, ormancılık araştırma enstitülerinde yapılan araştırmalarda sorumlu mühendis, işletme silvikültür mühendisi, araştırma ormanı şefi veya mühendisi, orman depo şefi, koruma ve imrarat şefi olarak toplam sekiz yıl süreyle görev yapanlar c) Mühendis unvanına sahip olup, kuruluş amaçları içinde orman endüstrisi, selüloz ve türevleri endüstrisi, ağaç işleri endüstrisinde faaliyet göstermek bulunan kamu iktisadi kuruluşları ve iktisadi devlet teşekküllerindeki birimlerde orman ürünleri ve ağaç ürünleri üretimi işleriyle görevlendirilen üretim şefi, üretim mühendisi, atölye şefi ve atölye mühendisi olarak toplam sekiz yıl süreyle görev yapanlar ç) Mühendis unvanına sahip olup, orman fakültelerinin orman mühendisliği ve orman endüstri mühendisliği bölümleri ile ağaç işleri endüstri mühendisi yetiştiren en az dört yıllık lisans düzeyinde yüksek öğretim kurumları ile bu kurumlara bağlı yüksek okullarda öğretim üyesi olarak görev yapanlar ile asistan, araştırma görevlisi, akademik uzman veya uzman olarak toplam sekiz yıl süreyle görev yapanlar (2) Bu maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentlerindeki kamu görevlerini, Kanunun 4 üncü maddesinde sayılan mesleğin konularından biri veya birkaçında çalışarak tamamlayan meslek mensupları, uzmanlık alanları içinde bulunan diğer konularda da çalışmak istemeleri halinde, Oda tarafından açılacak sınavlı mesleki geliştirme eğitimlerine katılarak belge almak zorundadırlar Odanın yayınlayacağı tebliğde, hizmet belgesindeki görevlerin, hangi mesleki konuları kapsadığı belirlenir Serbest meslek mensupluğu görevinde geçmiş sayılan kamu görevleri
MADDE 7 – (1) Faaliyet konularıyla sınırlı olmak üzere ormancılık, orman endüstrisi ve ağaç işleri endüstrisinde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarında; uzmanlık alanlarıyla ilgili olarak ve belgelenmek koşuluyla, aşağıda belirtilen görevlerde çalışan meslek mensuplarının çalıştıkları süreler serbest meslek mensupluğunda geçmiş sayılır a) Mühendis unvanına sahip olup, kamu kurum ve kuruluşları, kamu iktisadi kuruluşları, iktisadi devlet teşekküllerinde yönetici ve birim amiri konumunda bulunan müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı, müfettiş, başmüfettiş, bölge müdürü, bölge müdür yardımcısı, grup müdürü, işletme müdürü, işletme müdür yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı, şube müdürü, kısım müdürü, başmühendis, müessese müdürü, fabrika müdürü, koordinatör, orman kadastro komisyon başkanı görevlerinde geçen süreler b) Mühendis unvanına sahip olup, orman fakültelerinin orman mühendisliği ve orman endüstri mühendisliği bölümleri ile ağaç işleri endüstri mühendisi yetiştiren en az dört yıllık lisans düzeyinde yüksek öğretim kurumlarında öğretim üyesi olarak geçen süreler c) Mühendis unvanına sahip olup, kamu kurum ve kuruluşlarında birim sorumlusu konumunda görev yapan orman işletme (bölge) şefi, amenajman heyet mühendisi, kadastro komisyon üyesi, kadastro ve mülkiyet şefi, ağaçlandırma şefi, fidanlık mühendisi, bakım şefi, ağaçlandırma mühendisi, erozyon kontrolü mühendisi, fidanlık şefi veya mühendisi, milli park mühendisi veya şefi, orman harita ve fotogrametri mühendisi, orman ve köy ilişkileri mühendisi olarak çalışılan görevler ile müfettiş adaylığı, ormancılık araştırma enstitülerinde yapılan araştırmalarda sorumlu mühendis, araştırma ormanı şefi veya mühendisi, orman depo şefi, koruma ve imrarat şefi, işletme silvikültür mühendisi olarak toplam sekiz yıldan fazla çalışılan süreler ç) Mühendis unvanına sahip olup, orman fakültelerinin orman mühendisliği ve orman endüstri mühendisliği bölümleri ile ağaç işleri endüstri mühendisi yetiştiren en az dört yıllık lisans düzeyinde yüksek öğretim kurumlarında öğretim üyesi olarak çalışılan süreler ile asistan, araştırma görevlisi, akademik uzman veya uzman olarak toplam sekiz yıldan fazla çalışılan süreler (2) Bu maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentlerindeki kamu görevlerinde toplam 10 yıl süreyle çalışan meslek mensupları, Kanunun öngördüğü diğer şartları da yerine getirmeleri halinde, kamu görevlerinden ayrıldıktan sonra uzmanlık alanlarıyla ilgili olarak serbest yeminli meslek mensupluğu sınavlarına girmeye hak kazanırlar
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Aday Meslek Mensuplarının Mesleki Deneyim Kazanma Usul ve Esasları Genel esaslar
MADDE 8 – (1) Orman mühendisi, orman endüstri mühendisi ve ağaç işleri endüstri mühendislerinin, aday meslek mensubu olarak yetiştirilmeleri ve mesleğe hazırlanmaları için; mesleki deneyim kazanma programları, deneme süreleri, denemelerde uygulanacak değerlendirme yöntemleri ve ilgili diğer hususlarda bu yönetmelik hükümleri uygulanır Genel ilkeler
MADDE 9 – (1) Aday meslek mensuplarının mesleki deneyim kazanmalarına ilişkin genel ilkeler aşağıda belirtilmiştir: a) Mesleki deneyim kazanmanın amacı; mesleki disiplin, bilgi, deneyim ve yeterliliğe sahip meslek mensubu yetiştirmektir b) Aday meslek mensuplarının kendilerini yetiştirmelerine imkan sağlayacak, yanında veya gözetim ve denetiminde mesleki deneyim kazanma çalışmaları yapılacak meslek mensubunun mesleki faaliyetlerini aksatmayacak bir programın uygulanması esastır c) Meslek mensupluğu adaylığın tamamlanabilmesi için, aday meslek mensubunun mesleki deneyim kazanma programını bitirme değerlendirmeleri ile yanında çalışılan meslek mensubunun verdiği tezkiyesinin olumlu olması gerekir ç) Mesleki deneyim kazanma programları; TEMDEM tarafından hazırlanan program çerçevesinde orman mühendisleri, orman endüstri mühendisleri ve ağaç işleri endüstri mühendisleri için ayrı düzenlenir ve yürütülür Mesleki deneyim kazanmanın hedefleri
MADDE 10 – (1) Mesleki deneyim kazanmanın hedefleri: a) Mesleğin gerektirdiği ahlaki nitelikler ve meslek bilincini yerleştirmek, b) İlgili mevzuatı ve uygulamayı doğru ve etkili bir biçimde öğretmek ve mesleki bilgileri geliştirmek, c) Meslekte standartlaşmayı temin etmek ve sürekli geliştirmektir Aday meslek mensubu olma şartları
MADDE 11 – (1) Serbest meslek mensupluğu mesleki deneyim kazanmak programlarına başlayabilmek için; a) Kanunun 6 ncı maddesindeki genel ve özel şartlar ile öğrenim şartlarına sahip olmak, b) TEMDEM tarafından gerekli görülmesi halinde mesleki deneyim kazanma programlarına ilişkin değerlendirmelerden 100 üzerinden en az 60 puan almış olmak, c) Oda tarafından belirlenen mesleki deneyim kazanma programı giderlerini yatırmış olmak Mesleki deneyim kazanma süresi
MADDE 12 – (1) Serbest meslek mensupluğu adayları için mesleki deneyim kazanma süresi bir yıldır Bu süre, Kanunun 4 üncü maddesinde belirtilen uzmanlık alanlarının tamamını kapsayacak şekilde kullanılması esastır Bunu sağlamak için gerektiğinde TEMDEM tarafından eğitim programları düzenlenebilir (2) Mücbir sebepler, mesleki deneyim kazanma süresinin fiilen yapılmasına engel olacak derecede ağır kaza, ağır hastalık ve tutukluluk hali ile yangın, yer sarsıntısı, su basması gibi afetler ve kişinin iradesi dışında meydana gelen hallerdir Mesleki deneyim kazanma programları mücbir sebepler dışında kesintisiz olarak sürdürülür Ancak, mücbir sebeplerden dolayı eksik kalan mesleki deneyim kazanmak süresi Oda yönetim kurulu kararı ile tamamlattırılır Mesleki deneyim kazanmak için ön görülen çalışma süreleri
MADDE 13 – (1) Mesleki deneyim kazanma olarak kabul edilen süreler aşağıdadır a) Bu yönetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan kamu görevlerinde geçen süreler b) Resmi tatil ve izinlerle, Oda ve TEMDEM ce yapılan eğitim veya değerlendirmelerde geçen süreler c) Lisansüstü diploma ve tezinin ibraz edilmesi, bu bentteki haktan yararlananların (a) bendindeki haktan yararlanmamaları şartı ile genel ormancılık, orman endüstrisi ve ağaç işleri endüstrisi ile ilgili alanlarda lisansüstü eğitim görenlerin bu eğitimde geçen sürelerinin üç ayı, ç) Doktora diploması ve tezinin ibraz edilmesi, bu bentteki haktan yararlananların (a) bendindeki haktan yararlanmamaları şartı ile genel ormancılık, orman endüstrisi ve ağaç işleri endüstrisi ile ilgili alanlarda doktora yapanların altı ayı, (2) Mesleki deneyim kazanma programı süreleri, Kanunun 4 üncü maddesindeki uzmanlık alanlarını ilgilendiren faaliyet konularını kapsayacak şekilde TEMDEM tarafından belirlenir Bir yıllık mesleki deneyim süresi içinde, aday meslek mensupları bu konularda mesleki deneyim kazanma amaçlı çalışmaları sürdürmek veya programlanan eğitimleri almak zorundadır Mesleki deneyim kazanma programı
MADDE 14 – (1) Aday meslek mensuplarının mesleki deneyim kazanma konuları, çalışma programları ve mesleki deneyim kazanmaya ilişkin zorunlu eğitim programları, TEMDEM tarafından hazırlanır (2) Oda ve TEMDEM Şubeleri; mesleki deneyim kazanma konuları, çalışma programları ve zorunlu eğitim programlarını mensuplarına duyurur ve uygulanmasını denetler (3) Zorunlu eğitim programları; teorik ve uygulamalı olarak, mesleki deneyim kazanma çalışmalarının yapılacağı her yıl yeniden hazırlanır ve uygulanır Başvurma
MADDE 15 – (1) Aday meslek mensupları, mesleki deneyim kazanma çalışmalarına başlamak için Odaya başvuruda bulunurlar (2) Başvuru dilekçesine aşağıdaki bilgi ve belgelerin eklenmesi gereklidir a) Adayın Kanunun 6 ncı maddesinde belirtilen suçları işlemediğine dair savcılıktan alınacak adli sicil belgesi, b) Yanında mesleki deneyim kazanma çalışmalarını yapacağı meslek mensubunun muvafakat yazısı veya meslek mensubunun ilgili Odaca belirlenmesine ilişkin yazılı talebi, c) Aday hakkında bilgi alınabilecek, adayın birinci ve ikinci derecede yakın hısımı dışında iki kişinin adresi ve telefon numaralarını gösterir dilekçe, ç) Mesleki deneyim kazanma çalışma giderlerinin ödendiğini gösteren belge, d) Kanunun aradığı şartlara uygunluğu gösterir Oda tarafından belirlenen diğer belgeler, (3) Her başvuru sahibi için Oda tarafından bir dosya açılır Aday meslek mensubunun, mesleki deneyim kazanmaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğü süre içinde yapılacak işlemlerine ait belge ve yazışmaları bu dosyada saklanır Bu dosya, mesleğin ifası sırasında her türlü işlem ve yazışmanın saklanması için kullanılmaya devam edilir (4) Oda, mesleki deneyim kazanma çalışmalarına başlayanlar için aday meslek mensubu kütüğü tutar Meslek mensubu olanların bu kayıtları kapatılır ve meslek kütüğüne kaydı yapılır (5) Mesleki deneyim kazanma başvuruları; Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında yapılır Başvuruların incelenmesi
MADDE 16 – (1) Oda Yönetim Kurulu adayın gerekli nitelikleri taşıyıp taşımadığını ve meslekle bağdaşmayan işlerle uğraşıp uğraşmadığını araştırarak bir rapor düzenlemek üzere TEMDEM i görevlendirir TEMDEM başvuruları bir ay içinde inceler ve Oda yönetim kuruluna bir rapor halinde bildirir Oda yönetim kurulu raporda eksiklikler var ise tamamlatır Aday meslek mensuplarının ilanı
MADDE 17 – (1) TEMDEM in yapacağı mesleki deneyim kazanma programlarına başlama değerlendirmelerine katılacaklar, başvuru tarihlerinden itibaren iki ay içinde, (2) Mesleki deneyim kazanma programlarına başlama hakkını elde edenler ise, mesleki deneyim kazanmaya başlama değerlendirmelerinden itibaren bir ay içinde, ilan edilir İtiraz
MADDE 18 – (1) Aday Meslek Mensubu; aleyhine verilmiş TEMDEM kararının tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde Odaya itiraz edebilir İtiraz üzerine onbeş gün içinde Oda yönetim kurulunun vereceği karara göre işlem yapılır Yanında mesleki deneyim kazanma çalışmaları yapılacak meslek mensupları
MADDE 19 – (1) Serbest meslek mensubu adayları, mesleki deneyim kazanma çalışmalarını serbest meslek mensubu ve serbest yeminli meslek mensupları yanında ve onların denetim ve gözetiminde yapabilirler (2) Oda aday meslek mensuplarının, yanlarında mesleki deneyim kazanma amacıyla çalışma yapacak ormancılık ve orman ürünleri bürolarının bulunmasında yardımcı olur Oda bu bağlamda idare ile işbirliği yapma olanaklarını araştırır (3) Oda iktisadi işletmesi kanalıyla, aday meslek mensuplarının mesleki deneyim kazanma amacına yönelik çalışmalar yapabilmelerine ilişkin olarak, gerekli çalışma ortamlarını hazırlayacak tedbirlere yönelik çalışmalar yapabilir Mesleki deneyim kazanma çalışmalarının yapılması ve yöntemi
MADDE 20 – (1) Mesleki deneyim kazanma çalışmalarına her yılın Mayıs, Eylül ve Ocak aylarında başlanır Mesleki deneyim kazanma çalışmaları kesintisiz yapılır Aday meslek mensuplarının devamıyla ilgili hususlar, yanında çalıştığı meslek mensubunun devam çizelgesiyle takip edilir Yapılan denetlemelerde bir yılda üç gün mücbir sebep olmaksızın mesleki deneyim kazanma mahallinde bulunmayan adaylar başarısız sayılır (2) Mesleki deneyim kazanma çalışmaları sırasında mesleğin icrasına ait tüm konuların, çalışma mahallinde aday meslek mensubuna öğretilmesi esastır Mesleki deneyim kazanma çalışmalarına devam zorunluluğu
MADDE 21 – (1) Mesleki deneyim kazanma çalışmalarında devam zorunludur Çalışma süresi hiçbir şekilde kısaltılamaz Aday meslek mensubu, yanında veya gözetim ve denetiminde mesleki deneyim kazanma çalışmaları yaptığı meslek mensubunca verilen işleri zamanında yapmaya mecburdur (2) Mesleki deneyim kazanma programına uyulmadığı ya da yanında veya gözetim ve denetiminde çalışma yaptığı meslek mensubunun uygun olmayan davranışlarda bulunduğu kanaatine varan aday meslek mensubu, kendiliğinden mesleki deneyim kazanma çalışmalarını kesemez Aday bu durumu, bir dilekçe ile Oda Yönetim Kuruluna bildirerek tedbir alınmasını isteyebilir Oda yönetim kurulunun incelemesine göre gerekli işlem yapılır (3) Yanında veya gözetim ve denetiminde çalışma yapılan meslek mensubunun ölümü, işi terki, aday meslek mensubunun sigorta primlerinin ödenmemesi, disiplin ya da ceza uygulaması dolayısıyla meslekten ayrılması durumunda; kalan mesleki deneyim kazanma süresinin yanında geçirileceği meslek mensubunu Oda belirler Temel eğitim ve mesleki deneyim kazanma merkezi (TEMDEM)

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-08-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

MADDE 22 – (1) Oda, mesleki deneyim kazanmaya başlama değerlendirmeleri, programlarının hazırlanması, uygulanması ve denetlenmesi ile görevli bir Temel eğitim ve mesleki deneyim kazanma merkezi (TEMDEM) kurar Bu merkez; mesleki deneyim kazanma programlarının her yıl yenilenmesine, mesleki deneyim kazanma çalışmalarının düzenli ve disiplinli yapılmasına, çalışmaların denetlenmesine yönelik tedbirleri belirler ve odaya bildirir (2) Oda yönetim kurulu, bu merkezin taleplerine uygun mesleki deneyim kazanma uygulamalarının yapılmasını sağlar (3) Temel eğitim ve mesleki deneyim kazanma merkezi, aday meslek mensuplarının mesleki yayınlardan yararlanabilmesi için gerekli tedbirleri alır (4) Temel eğitim ve mesleki deneyim kazanma merkezi; Oda yönetim kurulunca, ikisi orman mühendisi veya orman yüksek mühendisi, biri orman endüstri mühendisi veya ağaç işleri endüstri mühendisi olmak üzere Odaya kayıtlı ruhsatlı meslek mensupları arasından seçilen üç üye tarafından yönetilir Üyelerin ücret veya huzur hakları Oda yönetim kurulu tarafından belirlenir (5) TEMDEM gerekli görülen Oda şube merkezlerinin bulunduğu illerde Oda yönetim kurulunun onayını alarak TEMDEM şubeleri açılabilir Temel eğitim ve mesleki deneyim kazanma merkezleri şubelerinin çalışma usul ve esaslarına ilişkin yönerge, TEMDEM tarafından yürürlüğe konulur TEMDEM, aday meslek mensuplarına yönelik aday meslek mensubu çalışma kütüğünü oluşturur Mesleki deneyim kazanma çalışmalarına başlama
MADDE 23 – (1) TEMDEM tarafından mesleki deneyim kazanma çalışmalarına başlamalarına karar verilen aday meslek mensubunun, hangi meslek mensubunun yanında veya gözetim ve denetiminde çalışmalara başlayacağı Oda tarafından ilan edilir ve yanında çalışma yapacak meslek mensubuna bildirilir (2) Aday meslek mensubu, ilgili mesleki deneyim kazanma döneminin ilk on günü içinde çalışmaya başlamak zorundadır Yanında mesleki deneyim kazanma çalışmalarına başlanan meslek mensubu; durumu bir yazıyla Odaya bildirir ve bu yazı aday meslek mensubunun dosyasında saklanır İzin durumu
MADDE 24 – (1) Aday meslek mensubuna 22/5/2003 tarihli ve 4857 Sayılı İş Kanununa göre izin kullandırılır Disiplin
MADDE 25 – (1) Kanunun ve ilgili yönetmeliğin meslek mensupları hakkında düzenlenen disiplin esasları aday meslek mensuplarına da uygulanır Özlük hakları
MADDE 26 – (1) Aday meslek mensupları mesleki deneyim kazanma çalışmalarına, kendilerine bildirilen TEMDEM şubeleri bünyesinde başlarlar (2) Mesleki deneyim kazanma süresince aday meslek mensubuna ücreti ve sigorta primleri, bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen ve tanımlanan meslek mensubunca ödenir Ödemeye ilişkin belgelerin bir örneği on gün içinde TEMDEM e gönderilir (3) Meslek mensubunca ücret ve primleri ödenmeyen aday meslek mensubunun çalışma yeri değiştirilir Bu maddeye ilişkin uygulama, TEMDEM ce onaylanacak mesleki deneyim kazanma sözleşmesi ile düzenlenir (5) Aday meslek mensuplarının, TEMDEM tarafından düzenlenen eğitim programlarına katılmaları durumunda giderleri kendileri tarafından karşılanır Bağdaşmayan işler
MADDE 27 – Kanunda belirtilen meslek ve meslek onuru ile bağdaşmayacak işler; aday meslek mensupları için de geçerlidir Ayrıca; aday meslek mensupları, yanında çalışma yaptıkları kişilerin dışındaki meslek mensupları nam ve hesabına çalışamazlar Kendi nam ve hesaplarına da, meslek mensuplarının yapabilecekleri işleri yapamazlar Mesleki deneyim kazanma süresi içinde ilişik kesme
MADDE 28 – (1) Aşağıdaki hallerde; aday meslek mensuplarının mesleki deneyim kazanma süreleri tamamlamalarına izin verilmez TEMDEM kurulu kararı ile meslekle ilişikleri kesilir a) Bu Yönetmeliğin 11 inci maddesindeki şartları taşımadıkları sonradan anlaşılanlar, b) Bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesindeki eğitim programlarına katılmayanlar, c) Bu Yönetmeliğin 15 inci maddesine göre verilen belgeleri doğru olmayanlar veya bu belgelerinde tahrifat yapıldığı anlaşılanlar, ç) Bu Yönetmeliğin 20 nci maddesine göre mesleki deneyim kazanma çalışmaları iptal edilmiş olanlar, d) Bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesinde belirtilen sözleşme hükümlerine aykırı davrananlar, e) Bu Yönetmeliğin 27 nci maddesine aykırı davrandığı tespit edilenler, f) Bu Yönetmeliğin 30 uncu maddesindeki şartları sağlayamayanlar, (2) TEMDEM kurulunun bu konulardaki kararı, yedi gün içinde aday meslek mensubuna ve yanında son olarak çalışma yaptığı meslek mensubuna tebliğ edilir Bu karara tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde Oda nezdinde itiraz edilebilir Odanın 60 gün içinde vereceği karara göre işlem yapılır Mesleki deneyim kazanma çalışmaları sonunda ilişik kesme
MADDE 29 – (1) Mesleki deneyim kazanma çalışmaları bitirme değerlendirmesinde başarılı olamayan aday meslek mensubuna ve son olarak yanında çalışma yaptığı meslek mensubuna Oda Yönetim Kurulu tarafından yedi gün içinde ilgilinin adaylıkla ilişkisinin kesildiği yazılı olarak bildirilir Serbest meslek mensupluğu mesleki deneyim kazanma bitirme değerlendirmesi
MADDE 30 – (1) Mesleki deneyim kazanma çalışmaları bitirme değerlendirmesi; lisans veya daha üstü eğitim programlarından mezun olup, bir yıllık mesleki deneyim kazanma çalışmasını tamamladıktan sonra, serbest meslek mensupluğu sınavlarına katılabilmeleri için aday meslek mensuplarına uygulanan mesleki deneyim kazanma çalışmaları sonunda yapılır (2) Adayların mesleki deneyim kazanma bitirme değerlendirmelerinde başarılı sayılmaları için, 100 üzerinden en az 60 puan almaları gerekir İlk değerlendirmede başarısız olan adaylara izleyen bir yılda 3 mesleki deneyim kazanma bitirme değerlendirmesine katılma hakkı tanınır Bu değerlendirmelerde de başarısız olanlar ile bu haktan yararlanmayanlar mesleki deneyim kazanmak şartını yerine getirmemiş sayılır (3) Mesleki deneyim kazanma bitirme değerlendirmeleri TEMDEM tarafından yapılır Tezkiyeler
MADDE 31 – (1) Yanında veya gözetim ve denetiminde mesleki deneyim kazanma çalışmaları yapan meslek mensupları adaylar için 100 puan üzerinden not vermek suretiyle çalışma bitiminde gizli tezkiye düzenlenir Aday meslek mensubunun dosyasına konulmak üzere TEMDEM e gönderilir Yanında veya gözetim ve denetiminde 3 aydan az mesleki deneyim kazanma çalışması yapan adaylar için tezkiye düzenlenmez Tezkiye formunun şekli ve içeriği TEMDEM tarafından belirlenir Denetim
MADDE 32 – (1) Oda ile TEMDEM, mesleki deneyim kazanma işlemlerinin yürütülmesini mahallinde denetleyebilir (2) TEMDEM şubeleri ve Oda yönetim kurulu; her yıl mesleki deneyim kazanma çalışmalarına ait programlara yönelik uygulamaları gösterir bir raporu TEMDEM e gönderir İşbirliği
MADDE 33 – (1) TEMDEM, mesleki deneyim kazanma programlarının uygulanmasında üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, diğer meslek kuruluşları ve benzeri yabancı meslek kuruluşları ile işbirliği yapabilir
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Serbest Meslek Mensupluğu Hakkını Kazanma Sınavları Sınav zamanları
MADDE 34 – (1) Oda; serbest meslek mensupluğu sınavlarını, mesleki deneyim kazanma dönemlerini dikkate alarak yılda üç kez yapar Sınav günleri ve yerleri, sınav gününden en az bir ay önce Resmî Gazete’ de yayımlanmak, Oda ve şubelerin ilan tahtalarına asılmak ve internet sayfasıdna duyurulmak suretiyle ilan edilir Sınav konuları
MADDE 35 – (1) Orman mühendisi ve orman yüksek mühendisi unvanına sahip aday meslek mensuplarının gireceği serbest meslek mensupluğu sınavlarına ilişkin konular; a) Silvikültürün temel esasları, metotları, tedbirleri, silvikültür planlarının yapımı ve silvikültür tekniklerinin uygulanması b) Orman amenajmanı planları yapımı ve revizyonu, harita fotogrametri ile uydu görüntülerden ormancılık amaçları doğrultusunda yararlanma c) Orman koruma, orman yangınlarıyla mücadele ve entomoloji ç) Orman Kanununda özel orman, tapulu kesim ve izinler d) Ağaçlandırma, özel ağaçlandırma, erozyon kontrolü, mera ıslahı ve fidanlık e) Toprak ilmi, orman ekolojisi, havza amenajmanı ve etüt-proje işleri f) Milli parklar ve korunan alanlar, mesire yerleri, Av ve yaban hayatı g) Orman işletmeciliği, ithalat, ihracat ve orman yolları yapımı ğ) Orman botaniği h) Ormancılık hukuku ı) Meslek mensupluğu hukuku, idari yargılama hukuku ve 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun kamu görevlilerine ilişkin hükümler (2) Orman endüstri mühendisi unvanına sahip aday meslek mensuplarının gireceği serbest meslek mensupluğu sınavlarına ilişkin konular; a) Ahşap koruma, kurutma, buharlama, emprenye ve karantina, b) Odun anatomisi, ağaç malzemenin fiziksel ve mekanik özellikleri, c) Proje, ağaç işleri teknik resim ve bilgisayar destekli tasarım, ç) Kereste endüstrisi, mobilya ve ahşap konstrüksiyonları, kalite kontrolü, d) Levha ürünleri, lif ve kağıt teknolojisi, e) Fabrika planlama, ağaç işleme makineleri, üretim planlama ve stok kontrolü, f) Stratejik karar verme, iş yönetim, iş güvenliği, kalite yönetimi, çevre yönetimi, finansal yönetim, maliyet muhasebesi, tek düzen muhasebe ve uygulaması, g) Meslek mensupluğu hukuku, idari yargılama hukuku ve 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun kamu görevlilerine ilişkin hükümler, ğ) İş hukuku ve sosyal güvenlik hukuku (3) Ağaç işleri endüstri mühendisi unvanına sahip aday meslek mensuplarının gireceği serbest meslek mensupluğu sınavlarına ilişkin konular; a) Ahşap dendrolojisi ve anatomisi, ağaç malzemenin fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri, kereste üretim teknolojisi, b) Ahşabın emprenyesi ve ahşap malzemeye uygulanan ışıl işlemler, kaplama ve levha üretim teknolojisi, c) Ahşap dışı endüstriyel malzemeler ve mobilya döşemeciliği, ç) Ahşap işleme makineleri ve üst yüzey işlemleri, d) Tasarım teorisi, ürün teknik tasarımı ve projelendirme, mekan donatı elemanları ve iç mimari-dekorasyon, e) Fabrika düzenleme, f) Stratejik karar verme teknikleri ve kaynak planlaması, g) Meslek mensupluğu hukuku, idari yargılama hukuku ve 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun kamu görevlilerine ilişkin hükümler, ğ) İş hukuku ve sosyal güvenlik hukuku (4) Bu maddenin (1) inci, (2) nci ve (3) üncü fıkralarında yer alan sınav konularının alt başlıkları ve içerikleri, Bakanlığın uygun görüşü alınarak Oda Yönetim Kurulu tarafından belirlenir Sınav notları
MADDE 36 – (1) Serbest yeminli meslek mensupluğu sınavında başarılı sayılmak için, sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az 50 alınması şartıyla, alınan notların aritmetik ortalamasının en az 65 olması gerekir (2) Serbest meslek mensupluğu sınavında başarılı sayılmak için, sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az 50 alınması şartıyla, alınan notların aritmetik ortalamasının en az 60 olması gerekir (3) Aday meslek mensuplarına, yanında mesleki deneyim kazanma çalışması yapılan meslek mensubu tarafından verilen tezkiye not ortalaması ayrı bir ders gibi ortalamaya dahil edilir Tekrar sınava girebilme
MADDE 37 – (1) Serbest meslek mensupluğu sınavında başarılı olamayanlar, sınav sonuçlarının ilanı tarihinden itibaren 2 yıl içinde en çok 4 sınava daha girebilirler Bu sınavlar 100 üzerinden 60 puandan az alınan konuları kapsar (2) Bu sınav haklarını kullanmayanlar veya başarılı olamayanlar müteakip 2 yıl süreyle serbest meslek mensupluğu sınavlarına alınmazlar (3) İki yıllık süreyi dolduranlardan dileyenler yeniden tüm konuları kapsamak üzere sınav yönetmeliği hükümlerine göre serbest meslek mensupluğu sınavlarına katılabilirler
BEŞİNCİ BÖLÜM
Sınav Komisyonlarının Kuruluş, Çalışma Usul ve Esasları Sınav komisyonunun oluşumu
MADDE 38 – (1) Sınav komisyonu, Kanunun 6 ncı maddesinde belirtilen yedi kişiden teşekkül eder Sınav komisyonu üyeleri, üç yıl görev yapmak üzere seçilirler (2) Oda, ilgili kurumlardan, sınav komisyonu üyeleri ile üye sayısı kadar yedek üyelerin bildirilmesini talep eder İlgili kurumlar da en geç otuz gün içinde, sınav komisyonu üyeleri ile üye sayısı kadar yedek üyelerin isimlerini Odaya yazılı olarak bildirirler (3) Sınav komisyonu üyelerinin sınavlara katılamaması halinde, yerlerine ilgili kurum tarafından seçilen yedek üyeler sıraya uygun olarak katılır Sınav komisyon üyelerinin nitelikleri
MADDE 39 – (1) Sınav komisyonu üyelerinde aşağıdaki niteliklerin bulunması şarttır a) Orman fakültelerinden veya lisans düzeyinde eğitim veren ağaç işleri endüstri mühendisi unvanı ile mezun veren yüksek öğretim kurumlarından mezun olmaları, b) Meslekleriyle ilgili olarak kamu kurum veya özel sektörde en az onbeş yıl çalışmış veya bu süre kadar öğretim üyeliği yapmış olmaları, zorunludur Sınavların yapılacağı yerler
MADDE 40 – (1) Sınavların yapılacağı yerler Oda tarafından belirlenir Sınavlar Oda tarafından belirlenecek yetkililerin denetim ve gözetiminde yapılır Oda, sınavların güvenlik içinde yapılması için gerekli önlemleri alır Sınav komisyonu çalışmaları
MADDE 41 – (1) Sınav komisyonu üyeleri, sınavdan önce bir araya gelerek sınav sorularını hazırlar ve soru kağıtlarını imzalar (2) Sınav soruları üyelerin gözetiminde yeterince çoğaltılıp, her bir sınav konusu sorular ayrı mühürlü zarflara konularak sınav mahalline yollanır (3) Sınav komisyonu, uzmanlık alanlarıyla ilişkili kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerden yararlanılarak sınav soruları bilgi bankası oluşturabilir (4) Sınav komisyon üyelerinin yolluk ve ücretleri, Oda yönetim kurulu tarafından her yıl Ocak ayında belirlenir Sınavların değerlendirilmesi
MADDE 42 – (1) Sınav Komisyonu, serbest yeminli meslek mensupluğu ve serbest meslek mensupluğu sınavları için bu Yönetmeliğin 36 ncı maddesinde belirtilen yönteme göre cevap kağıtlarını değerlendirir (2) Sınav kağıtlarında her sorunun notunun ayrı ayrı verilmesi esastır Bunların toplamından o konudaki yazılı sınav notu ortaya çıkar (3) Sınav komisyonu, adayların her sorudan aldıkları notları ve toplam sınav notunu liste halinde tutanakla tespit eder ve bu tutanaklar sınav evrakı ile birlikte saklanır Serbest meslek mensupluğu sınavlarında staj sırasındaki tezkiye not ortalaması ayrı bir ders gibi tutanakta gösterilir (4) Sınav sonuçları, sınavın bitiminden itibaren en geç bir ay içinde Odanın ilan tahtasında ve web sayfasında ilan edilir Ayrıca ilgililere yazı ile bildirilir ALTINCI BÖLÜM Sınav Süreçleri ve Uygulanması Temel esaslar
MADDE 43 – (1) Sınavlarla ilgili temel esaslar şunlardır: a) Serbest yeminli meslek mensubu ve serbest meslek mensubu adaylarının yeterliliğinin ölçülmesinde sınavlarda başarılı olmaları esastır b) Sınavlar; serbest yeminli meslek mensubu ve serbest meslek mensubu adayları için genel ve özel şartlar ile mesleklerin gerektirdiği diğer nitelikler göz önüne alınarak yapılır c) Yazılı sınavlar, klasik veya test şeklinde yapılır Sınavlara ilişkin soruların hazırlanmasında gizlilik, sınavların yapılmasında şeffaflık esastır ç) Sınavların süreleri, şekli, konulara ilişkin soru sayısı ve puan durumu Oda tarafından yayınlanacak tebliğde duyurulur d) Sınavlarla ilgili diğer hususlar Oda tarafından belirlenir Sınava tabi olmayanlar
MADDE 44 – (1) Kamu kurum ve kuruluşlarında mühendis olarak görev yapanlardan, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde sayılan meslek mensupları, serbest meslek mensupluğu sınavlarına tabi tutulmayacaktır (2) Serbest yeminli meslek mensupluğunda istisna olmayıp, bu unvana hak kazanmak için sınavda başarılı olmak zorunludur Sınav türleri
MADDE 45 – (1) Sınav türleri şöyledir; a) Serbest meslek mensupluğu sınavı; serbest meslek mensupluğu adayları için mesleki deneyim kazanma çalışmaları sonunda, bu Yönetmeliğin 35 inci maddesinde belirtilen konulardan ayrı ayrı olmak üzere yapılan yazılı sınavdır b) Serbest yeminli meslek mensupluğu sınavı; en az 10 yıllık serbest meslek mensupluğu dönemi sonunda, tüzükte belirtilen konulardan ayrı ayrı olmak üzere yapılan yazılı sınavdır Sınav zamanları
MADDE 46 – (1) Oda; serbest yeminli meslek mensupluğu sınavlarını yılda iki kez, serbest meslek mensupluğu sınavlarını ise mesleki deneyim kazanma dönemlerini gözeterek yılda üç kez yapar (2) Sınav günleri ve yerleri, sınav gününden en az bir ay önce Resmî Gazete’de yayınlanmak ve Oda ve şubelerin ilan tahtalarında ve web sayfasında yer verilmek suretiyle ilan edilir Sınava kabul şartları
MADDE 47 – (1) Sınavlara girecek adaylarda; Kanunun 6 ncı maddesindeki genel ve özel şartları taşımaları yanında, 11 inci maddeye göre ceza almamış ve 12 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (3) ve (5) alt bentlerinde belirtilen hallerin bulunmaması gerekir (2) Serbest meslek mensupluğu sınavına girebilmek için, aday meslek mensubunun mesleki deneyim kazanma çalışmalarını tamamlamış, yanında veya denetim ve gözetiminde çalışma yaptığı meslek mensubundan değerlendirme notu olarak en az 100 üzerinden 60 puan almış olması gerekir Aranacak belgeler
MADDE 48 – (1) Sınav komisyonundaki dosyalarına konulmak üzere; sınava girecek adaylardan müracaat formuna ek olarak aşağıdaki belgeler istenir a) Cumhuriyet Savcılığından alınacak adli sicil belgesi, b) Serbest meslek mensubu adaylarının mesleki deneyim kazanma çalışmalarını tamamladığına dair belge, c) Yeminli serbest meslek mensubu adayları için Kanunda belirtilen 10 yıllık çalışma süresini kanıtlayan belgeler, ç) Oda Yönetim Kurulunca gerekli görülen diğer belgeler Sınav başvurusu
MADDE 49 – (1) Sınava ilişkin başvurular, sınav ilanında belirtilen süre içerisinde Odaya bu Yönetmeliğin 48 inci maddesinde sayılan belgeler eklenmek suretiyle dilekçe ile doğrudan veya taahhütlü mektupla yapılır Postadaki gecikmeler dikkate alınmaz Belgelerin Odaya ulaşma tarihi esastır Başvuruların incelenmesi
MADDE 50 – (1) Başvurular, sınava girebilmek için gerekli şartların mevcut olup olmadığı yönünden Oda tarafından incelenir Sınava girmeye hak kazananlar, Oda ilan tahtası ve web sayfasından ilan edilir (2) Sınava girecek adaylara, Odaca sınava giriş belgesi verilir Oda, sınava giriş belgesini sınav tarihinden on gün önce, adaylara taahhütlü mektupla gönderir veya imza karşılığı verir Sınav konuları
MADDE 51 – (1) Serbest yeminli meslek mensupluğu sınav konuları tüzükte, serbest meslek mensupluğu sınav konuları da bu Yönetmeliğin ilgili maddelerinde belirtilmiştir Sınavların yapılması
MADDE 52 – (1) Sınav listelerinde yer almayanlar ve sınav giriş belgesi olmayanlar sınavlara alınmazlar (2) Sınavlar, duyurulan saatlerde başlar ve biter (3) Sınav soruları, adayların huzurunda yetkililerce sınav mahallinde mühürlü zarflardan çıkarılır ve adaylara dağıtılır Durum bir "Sınav Başlama Tutanağı" ile tespit edilir (4) Sınavlarda, köşesi kapanabilir ve mühürlenmiş özel kağıtlar kullanılır Sınavlarda kopya çekenler ve verenler hakkında tutanak düzenlenerek ilgilinin sınavı geçersiz sayılır Bu kişiler sınav mahallinden çıkarılır Bunlar, sınavlara bir yıl süreyle alınmazlar (5) Sınav bitiminde bitiş saatini, sınava girenlerin sayısını, kaç kağıt kullanıldığını gösteren bir tutanak düzenlenir ve sınav yetkilileri tarafından imzalanır Sınav sonu işlemleri
MADDE 53 – (1) Oda, sınav sonuçlarını ilan tahtasında, web sayfasında duyurur ve şubelere ilan edilmek üzere gönderir Ayrıca sınavda başarılı olanlara sınav sonucunu yazı ile bildirilir ve ilgilinin özlük dosyasına konulur Sınavların geçersiz sayılması
MADDE 54 – (1) Sınava katılanlardan genel ve özel şartları taşımadıkları sonradan anlaşılanların sınavları geçersiz sayılarak, haklarında sınava dayalı olarak yapılmış işlemler iptal edilir Bu durumda olanlar hiç bir hak talebinde bulunamazlar (2) Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenler hakkında ayrıca, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümlerinin uygulanması için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur (3) Sınav sorularının sınav saatinden önce yetkisiz kişilerce öğrenildiğinin tespiti halinde, katılanların tümü için geçerli olmak üzere sınav iptal edilir Sınav sonuçlarına itiraz
MADDE 55 – (1) Sınava katılanlar, sınav sonuçlarına yazılı olarak itiraz edebilirler (2) İtirazlar, sonuçların Odada ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde bir dilekçe ile Odaya yapılır Bu itirazlar, Odaca en geç 30 gün içinde incelenip karara bağlanır ve sonuç itiraz edene yazılı olarak bildirilir Sınav belgelerinin saklanması
MADDE 56 – (1) Başarılı olanların belgeleri, ilgililerin Oda meslek kütüğündeki dosyasında saklanır (2) Başarısız olanlarla ilgili sınav belgeleri ise Odada üç yıl süre ile saklanır Sınav giderleri
MADDE 57 – (1) Sınav ücreti, her yıl Ocak ayı içinde Oda tarafından belirlenerek sınava gireceklerden alınır
YEDİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler Tebliğ yayımlama
MADDE 58 – (1) Oda, bu Yönetmelik uygulanmasını açıklığa kavuşturmak ve uygulamada birliği sağlamak amacıyla tebliğ çıkartmaya yetkilidir Tebliğler bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olamaz ve Resmî Gazete’de yayımlanır Ayrıca Odanın internet sayfasında, genel merkez ve Oda şubelerinde ilan edilir Mesleki deneyim kazanma
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Mesleki deneyim kazanma çalışmaları; serbest meslek mensupları ve serbest yeminli meslek mensuplarınca kurulan ormancılık ve orman ürünleri büroları sayılarının, yüksek öğretim kurumlarından bir yılda mezun olan mühendislerin sayısına ulaşıncaya kadar, uzmanlık alanlarına uygun ormancılık, orman endüstrisi ve ağaç işleri endüstrisiyle uğraşan kamu kurum ve kuruluşları ile ruhsatlı serbest meslek mensubu çalıştıran gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine ait işyerlerinde de yapılabilir Kamu kurumu dışında kazanılmış mesleki haklar
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Kanunun Resmî Gazete’de yayımlandığı 8/7/2006 tarihinden önce, kamu kurum ve kuruluşları dışında ormancılık, orman endüstrisi ve ağaç ürünleri endüstrisiyle uğraşan gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerine ait işyerleri ile kendi nam ve hesaplarına çalışma yapan Orman Mühendisleri Odasının ilgili mevzuatına göre tescilli bürolarda çalışan meslek mensuplarının Odaya kayıtlı olmaları ve kayıt tarihinden itibaren belgelemeleri koşuluyla, sosyal güvenceli olarak aralıksız veya toplam on yıl süreyle çalışmaları ve diğer sınav şartlarını yerine getirilmeleri halinde serbest yeminli meslek mensupluğu sınavına girebilirler Yürürlük
MADDE 59 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer Yürütme
MADDE 60 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Oda Yönetim Kurulu yürütür

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-08-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

Orman endüstrilerinin kurulması, idaresi, işletilmesi, işlenmiş orman ürünlerinin standardizasyonu, kalite kontrolleri ve pazarlama konularında eğitim ve araştırma yapılır Matematik ve fen derslerinde başarılı olup, ekonomi, ve ticarete ilgi duyulması gerekir Kamu ve özel sektöre ait orman ürünlerini işleyen fabrikalarda teknik ve idare görevlerde çalışılabilir

Orman Endüstri Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :

İSTANBUL ORMAN FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE ORMAN FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK ORMAN FAKÜLTESİ
ZONGULDAK KARAELMAS BARTIN ORMAN FAKÜLTESİ
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ORMAN FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL ATABEY MESLEK YÜKSEKOKULU

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com