|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
belirtileri, belirtisi, gıda, nelerdir, zehirlenmesi |
![]() |
Gıda Zehirlenmesi Nedir, Belirtileri Nelerdir - Gıda Zehirlenmesi Belirtisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıda Zehirlenmesi Nedir, Belirtileri Nelerdir - Gıda Zehirlenmesi BelirtisiGıda Zehirlenmesi Nedir, Belirtileri Nelerdir - Gıda Zehirlenmesi Belirtisi Gıda Zehirlenmesi Nedir, Belirtileri Nelerdir - Gıda Zehirlenmesi Belirtisi Gıda zehirlenmesinin belirtileri, Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır, Gıda zehirlenmesinin nedenleri, Gıda zehirlenmesi Gıda Zehirlenmesi Gıdaların içinde çoğalan bazı bakterilerin alınması sonucu kusma, ishal, karın ağrısı, ateş gibi belirtilere yol açabilen gıda zehirlenmesi denilen tablo ortaya çıkmaktadır ![]() ![]() ![]() Bakteriler, çoğalmak için özellikle belli gıdaları ( et, süt, yumurta, balık, tavuk gibi ), belli ısı ve ortam koşullarını tercih ederler ![]() ![]() Gıda Zehirlenmesini Nasıl Önleyebiliriz? Gıdaları Temiz Tutmalıyız : Enfeksiyon geçiren kişiler mutfaktan uzak durmalı, yiyecek hazırlama işine girmemelidir ![]() Mutfakta çalışırken eller, saçlar, tırnaklar ve kıyafetler temiz olmalıdır ![]() Tuvalet sonrası veya bebeğin bezini değiştirdikten sonra el yıkama ihmal edilmemelidir ![]() Çiğ et, tavuk, balık, yumurta ellendikten sonra eller yıkanmalı, bunlara değen mutfak araç, gereçleri yıkamadan tekrar kullanılmamalıdır ![]() Pişen bir yemeğin tadına bakmada kullanılan kaşık tekrar kullanılmamalıdır ![]() Her kullanım sonrası tabak, bıçak, kesme tahtası gibi araç gereçler, mutfak tezgahları sıcak su ve sabunla temizlenmelidir ![]() ızgara Kabuğu soyulacak bile olsa, meyve ve sebzeler iyice yıkanmalıdır ![]() Temizlikte kullanılan bez ve süngerlerin de temizliğinden emin olunmalıdır ![]() Gıdaları Birbirinden Ayrı Tutmalıyız: Çiğ et, tavuk, yumurta, balık ve deniz ürünleri diğer gıdalardan ayrı tutulmalıdır ![]() ![]() ![]() Gıdaları Uygun Pişirmeliyiz: Yumurtalar, sarısı ve beyazı tümden katılaşana kadar pişirilmelidir ![]() ızgara Her türlü etin iç kısmının da iyi pişmesi sağlanmalıdır ![]() Tüketilinceye dek sıcak gıdalar sıcak, soğuk gıdalar soğuk tutulmalıdır ![]() Gıdaları Uygun Soğutmalıyız: Sofradan arta kalanları iki saatten ( yazın bir saat ) fazla bekletmeden buzdolabına kaldırmalıyız ![]() ![]() ![]() Kullanım öncesi buzları çözme işini mutfak tezgahında değil, buzluktan buzdolabının rafına önceden indirerek yapmalıyız ![]() |
![]() |
![]() |
|