Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
basit, geçilebilir, gıda, yöntemlerle, zehirlenmelerinin, önüne

Basit Yöntemlerle Gıda Zehirlenmelerinin Önüne Geçilebilir

Eski 09-08-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Basit Yöntemlerle Gıda Zehirlenmelerinin Önüne Geçilebilir



Basit Yöntemlerle Gıda Zehirlenmelerinin Önüne Geçilebilir
Basit Yöntemlerle Gıda Zehirlenmelerinin Önüne Geçilebilir
Gıda Zehirlenmeleri,Gıda Zehirlenmelerinde ilk yardım,
Gıda Zehirlenmelerinin belirtileri,
Gıda Zehirlenmelerinde ne yapmalı

Basit Yöntemlerle Gıda Zehirlenmelerinin Önüne Geçilebilir

Gıda zehirlenmelerinin en önemli nedenleri, hijyen şartlarına uyulmaması, yeterince pişirilmemiş et ve zamanında tüketilmeyen yiyeceklerdir

Türkiye’de yaz ve kış aylarında, sıkça gıda zehirlenmelerine rastladığını belirten Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd Doç Dr İbrahim Yıldırım, gıda zehirlenmelerinin en önemli nedenlerinin, hijyen şartlarına uyulmaması, yeterince pişirilmemiş et ve zamanında tüketilmeyen yiyecekler olduğunu söyledi

Yıldırım, yaptığı açıklamada, gıda zehirlenmelerinin büyük bölümünün insan hatasından kaynaklandığını belirterek, "Gıda değil, cehalet zehirliyor" dedi

Bireysel zehirlenmelerle birlikte, sünnet, düğün gibi cemiyetlerde yenen yemeklerden toplu zehirlenmelerin sıklıkla yaşandığına işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Zehirlenme sebebi, insan hatasından kaynaklanıyor Hijyen şartlarına uyulmaması, pişirme ve saklama, usulüne göre yapılmaması halinde gıda, zehire dönüşebiliyor Gıda zehirlenmelerinin en önemli nedenleri, hijyene uyulmaması, yeterince pişirilmemiş et ve zamanında tüketilmeyen yiyeceklerdir Gıda zehirlenmeleri ekonomik kayıpları da beraberinde getiriyor Basit yöntemlerle zehirlenmenin önüne geçilebilir

Yeterince ısıl işlem görmeyen etteki bakteriler, rahatlıkla insanlara bulaşır ve zehirlenmeye neden olur Pişirilen yemekler uygun koşullarda
saklanmıyorsa, bakteriler hızla üreyebiliyor Bu nedenle pişirilen yemek soğutuculara konulmuyorsa, 3-4 saat içinde tüketilmelidir Ayrıca et pişirirken merkezi sıcaklığın yeterli olması için, ölçüm yapmamız gerekir ve bunun için de termometre kullanılmalıdır Çünkü et pişirirken sıcaklığın 60 santigrat dereceyi geçmesi gerekir"

GIDA ZEHİRLENMELERİ NASIL ÖNLENEBİLİR?

Yrd Doç Dr Yıldırım, gıdaların saklanması, pişirilmesi, dağıtımı ve tüketiminin usulüne göre yapılması halinde gıda zehirlenmelerinin önüne geçilebileceğini vurgulayarak, süt ve süt ürünleri, tavuk eti, kırmızı et ve deniz ürünlerinin kolay bozulabildiklerini için diğer ürünlerden ayrı tutulması gerektiğini vurguladı "Yiyecekleri, dışarıda, açıkta bırakmayın, olabildiğince buzdolabında saklayın" diyen Yıldırım, "Sebze ve meyveleri çok iyi yıkayın Besinleri mümkün olduğunca çabuk ve taze iken tüketin, yemekleri azar azar pişirip saklayın Buzdolabı ısısını 2-4 derece arasında ayarlayın, alışveriş yaparken açıkta ve beklemiş yiyecekleri almamaya gayret edin" uyarılarında bulundu

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.