Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kitap Dünyası

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
metince, mmetin, şirikçi

Metince - M.Metin Şirikçi

Eski 09-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Metince - M.Metin Şirikçi

METİNCE
MMetin ŞİRİKÇİ

Metin Şirikçi Bey'i yakinen tanıyanlar kitabın içeriği hakkında az çok bir tahminde bulunabilir aslında, bende kitaba ilk baktığımda, Kahramanmaraş ve Tebessüm kavramlarının karşıma çıkacağı beklentisindeydim
Kitap üç bölümden oluşmakta, birinci bölüm Metin beyin yaşamında karşılaştıkları olaylar ve bunlara getirdiği yorumlar ile ilgili, aslında bu ilk bölümü tam anlamıyla ifade edebilmek mümkün değil ama, bir paragraftan alıntı yaparsak;
Uzun müddet dışarıda kalan dayımın kızına "Maraş fıkralarını yazıyorum Hm de beş yüzden fazla" deyince:

Abov Maraş'ta fıkrada mı var demesin mi
Biz sadece Karadeni fıkraları duyarız Dedi
Ben de:
Karadeniz'in adı var Maraş'ın tadı var dedim

Kitap içerik itibari ile, tamamını toplum içinde sesli okumaya pek müsade etmeyecek nitelikte, önce içten okuyup, sonradan seslendirmekte fayda var
276: Olayı ahmet Çuhadardan dinledim
Ulu caminin tuvaletinde bir adam Ahmete pantolonunun düğmelerini çözmesi için rica eder Oda iyiliği sevdiği için düğmeleri çözer
Kardeş sana zahmet olacak şeyimi de çıkar der o da çıkartır
Tekrar yerine koymasını rica eder Onu da yapar Pantolonunu düğmelerini de vurur Adam teşekkür eder ve cebinden elini çıkartır
Elinin sağlam olduğunu anlayan ahmet başlar adama küfretmeye Adam mazeretini şöyle izah eder:
- Dün o beni mahcup etti ben ona küstüm Onun için senden yardım istedim der

279: Orta yaşlı bir adam genç bir hanımla evlenir Aradan kısa bir süre geçince erkek isteksizlik hali gösterir
Hanımı teklif edince:
- Hanım Benim şeyim kırılmış der
Hanımda kolayı var Komşumuzda Eşe bacı var Ona gösterelim O çaresini bulur der
Eşe bacıya giderler
Eşe bacı elindeki değnekle maharetini konuşturarak adamın şeyini çubukla bir sağa bir sola çevirr ve raporunu verir Genç bayana dönerek
- Bacım bacım Bu ne gıık ne çıhık Bu bıhık der

Kitabın ikinci bölümü yazarın tanıdıklarını kısa ve esprili cümlelerle tanıttığı bölüm olmakta

Son bölümde ise Maraşın Cezbeli Güleri başlığı altında, çocukluk yılarımızdan haya meyal hatırladığımız Hortum, Çürük ve ÇAkmak gibi cezbeli güllerimiz hakkında kısa açıklamalar ve fotoğraflar içermekte
Yazar kitabın son sözünde Kahramanmaraşın kültürünün ne kadar geniş olduğundan bahsetmiş ve iki söz yazmış, bizde tanıtımımızı bu sözlerle bitirelim
Hazirandan sonra ekilen darıdan,
Sonbahar da oğul veren arıdan,
Erkekten sonra kalkan karıdan,
HAYIR GELMEZ

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com