![]() |
Aşk Köpekliktir - Ahmet Ümit |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aşk Köpekliktir - Ahmet ÜmitAşk Köpekliktir Yazarı : Ahmet ÜMİT Yayınevi : Doğan Kitapçılık Basım Yeri / Tarihi : Istanbul / 2004 - Aralık Sayfa Sayısı : 186 KİTAP HAKKINDA AŞKIN KÖPEKLİĞİ Mİ DEDİNİZ? Kitap bende, sabah mahmurluğu içinde aç karnına canlı solucan yutmak gibi bir etki yarattı ![]() ![]() YAZAR HAKKINDA NİYE PSİKO-:-):-):-):-)ÜEL BİR ANALİZ YAPTIM? İmdi, metinsel inceleme ve eleştiri yaparken, ilke olarak, yazarın kim olduğu, ne olduğu, nereden gelip nereye gittiği beni pek ilgilendirmez ![]() ![]() Ama bu kez bir istisna, ayrıcalık yapmak zorunda kaldım ![]() ![]() ![]() Eğer sevgi “köpeklik” ise, o halde, nefret ne peki? Sevgi ve dolayısıyla, türevleri şefkat, merhamet, acıma, dayanışma, yardım, arkadaşlık vb “köpeklik” kategorisinde ise; nefret, gaddarlık, vahşet, şiddet, barbarlık, sadizm hangi kategoride acaba? Köpek sözcüğünün argo anlamı “aşağılık niyetlerle yaltaklanan veya davranışları kötü olan kimse” demek ![]() ![]() ![]() ![]() Leman dergisindeki “Kozzi” çizgi kahramanda görüldüğü gibi penis-anüs-vagina üçlemesi (PAV sendromu) beyne egemen olunca, beyin kaçınılmaz olarak erojen bölgenin denetimine girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hiç tanımadığım yazar hakkında, salt yazdıklarından hareket ederek, a priori, yaptığım karakter analizi önyargılı veya öngörülü olarak tanımlanabilir ![]() ![]() Nasıl ki psikoloğun vardığı sonuçlar, olumsuz bile olsa, kişisel hakaret olarak algılanamazsa, benim burada yaptığım da aynı şekilde algılanamaz ![]() ![]() Öncelikle, yazar hakkında ön saptama olarak şunu hemen söyleyebilirim: muhtemelen Doğu Anadolu kökenli bir vatandaş ![]() ![]() ![]() AŞKIN KÖPEKLİĞİ VE ZOOFİLİ Bu kökenden gelenler, genelde, aşk ve sevgiden çok şehvetin güdüsünü izler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zoofili: Hayvanlarla cinsel birleşme, zoofil: hayvanla cinsel ilişkiye giren kimse demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu “zoofil” gençlerimiz daha sonra büyük bir heyecanla kentlere giderek genelev kapılarını aşındırırlar ![]() ![]() ![]() Bunları kimseyi aşağılamak veya karalamak için yazmıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() POPÜLER KÜLTÜR YA DA AYAKTAKIMI CİNNETİ İmdi ne diyelim? Bu kitaptaki öyküler, Türkiye’de egemen olan ayaktakımı veya arabesk-maganda-varoş-ayaktakımı-raconu (A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kırsal ile kentsel kültürün -veya doğu ile batı kültürünün- kerhen döllenmesi sonucunda oluşan bu kültürün aktörleri, oyuncuları, savunucuları, sanatçıları, şarkıcıları yeni kurulan mahallelerin hoparlörlü “camikonduları” etrafına konuşlanıyor ![]() ![]() ![]() Bu nedenle, bir yere kadar zamparalık, hatta oğlancılık, kulamparalık (kulampara: gulampare: gulam: gılman: oğlan; pare: parça; kulampara>oğlan parçası) bile bu kültür çemberinde hoş görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmdi bu kültüre özgü bayanlar da her gün kahve falına bakıp, kapı önüne yığma ayakkabı bırakılan mekanlarda oturan, sıkma başlı, türbanlı, tesettürlü, apartman girişleri ağır yemek kokan, evde oturup arsız sümüklü çocuklarla didişen, güya iffetli, mefkureci bacılardan oluşur ![]() ![]() ![]() Derin bir aşağılık kompleksi içinde “oh olsun, kıskananlar çatlasın, yazıklar olsun, kader utansın” gibi acılı söylemleri bolca kullanan bu baylar ve bayanlar, aslında her tür sevinçten yoksun, eğlenmesini bilmeyen, gülme özürlü, çabuk öfkelenen, sevimsiz, şefkatsiz, sevgisiz, başkalarının acılarına sevinen, histerik, psikopat yaratıklara dönüşmüşlerdir ![]() Her şeyleri abartılıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlar modern çağa ayak uyduramayan, dinsel hezeyanların, saplantılı inançların insanları sürüklediği tipik davranış bozukluklarıdır ![]() ![]() Bu sorunsal, gurme ile obur arasındaki fark gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYAKTAKIMI KÜLTÜRÜNÜN ALT YAPISI Peki bu ayaktakımı kültürünün altyapısını ne oluşturuyor? Kuşkusuz bedevi mitolojisi ile yoğrulmuş dinsel inançlarla beslenen, abartılı, şişirilmiş bir kutsallık ve yücelik zırhıyla korunan töre ve gelenekler ![]() ![]() ![]() İmdi, bu kültürün alt yapısı oluşturan Arap mitolojisinden başka hangi din, “memeleri tomurcuklanmış, devekuşu yumurtası renginde teni olan, sürekli bakire kalan karagözlü hurilerle dolu bir cennet”ten bahseder ki? Cennetle ilgili bu kadar ayrıntı, tanım başka hangi semavi dinde var? Ne Tevrat, ne de İncil'de böyle bir :-):-):-):-) cennetinden söz edilmez ![]() ![]() O halde, bu bağlamda, poligamiye, çok eşliliğe, harem sefahatine, tek bir “boş ol” sözüyle karı boşamaya kolaylıkla izin veren arabesk toplumlarda, taa çocukluktan beri uhrevi bir :-):-):-):-) cennetinin düşleriyle koşullandırılmış, coşturulmuş, ateşlenmiş taze dimağların, saf ve cahil insanların abazan, azgın olmalarına, aşkı köpeklik olarak görmelerine de şaşmamak gerekir ![]() ![]() ![]() ROMANTİK AŞK VAR MI? Bedevi doğu toplumları romantizmi, romantik aşkı bilmezler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim çağdaş şairlerimizin düşlerini süsleyen esin perilerinin de genelde yabancı kız isimleri (Mariya, Olvido, Anita ![]() ![]() ![]() “Aşk Köpekliktir”, üstünde o kadar yazılması, düşünülmesi, incelenmesi gereken bir kitap değil ![]() ![]() “Aşk Köpekliktir” öykülerindeki basitlik, sığlık, bayağılık, insanın genzini yakan bayat gazete haberi kokusu dayanılır gibi değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu öyküler yerli dizi senaryosu olabilir ve iyi reyting yapar gibime geliyor ![]() ![]() Kitaptaki öykülerin aşkla kesinlikle ilgisi yok ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Aşk Köpekliktir - Ahmet Ümit |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aşk Köpekliktir - Ahmet ÜmitYorumlarınızı dikkatle okudum ![]() ![]() Bu kitabıda bir kitap kudu olarak okudum ![]() ![]() "Körekliği" aşağılama olarak görmemekle birlikte, asıl bu algının, köpek gibi diğer sadık dostlarımıza hakaret olduğu bilinciyle yapılan yorum olduğu görüşündeyim ![]() Okumanın azalıp, türkçemizin katledildiği bu dönemde, ne bulursak okumalıyız ki, aralarındaki mukayese yetimiz gelişsin ![]() Nobel ödüllü yazarımızın kitaplarının ne denli ödüllü olabileceği de tartışılır kanısındayım ![]() Bu nedenle yaptıgınız eleştiriyi acımsız buluyorum ![]() En azından "Vatana ihanet" kitaplarından ve yazarlarından olmamasıda büyük karşılanacak bir konu benim için ![]() Doğu kökenli insanlarımızın aşağılanmaları, kültürümüzün gelişmemişliğindendir bence ![]() ![]() Hepimiz bir yerlerden geldik bu ülkede ve gördüklerimizi yaptık ![]() Daha iyi olamadık ve yapamadıksa bu bizim eksikliğimizdir ![]() Uzaktan incelemeler yapıp ahkâm kesmekle değil, bunu onların dilince anlatabilmek ile mümkün olur ![]() Sosyal içerikli araştırmaları kimlerin okuduğu ve sonuçta nelerin yapıldığı ortada iken, hiçbirşey yapamamışlığımızın suçlusu olarak yazarları ve kitaplarını göremeyiz ![]() Daha saatlerce konuşabilirim bu konuda ama sanırım yine havanda su dövmekle uğraşmış olacağım için kesiyorum ve birkez daha güzel, sade anlatımlı, sadakat içerikli bir kitap olduğunu söylüyorum ![]() Herkese kitap okumanın bir kültür olacağı ve düşünmemizi öğretici bir duygu olduğunu söyliyerek bitiriyorum ![]() Sevgi ve saygılarımla ![]() |
![]() |
![]() |
|