![]() |
Proteinler Çeşitleri Ve Yapısı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Proteinler Çeşitleri Ve YapısıProteinler çeşitleri ve yapısı Protein Nedir ? Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda ve belirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine kovalent bağlanmasıyla oluşmuş polipeptitlerdir ![]() ![]() Proteinler hücrelerdeki bütün biyolojik olayların yapıtaşışıdırlar ![]() ![]() Proteinlerin özellikleri Proteinler, çeşitli etkilerle denatüre olurlar ![]() Proteinin Yapısı Proteinler, amino asit dediğimiz ve karbon, hidrojen, oksijen ve azot atomlarından meydana gelen moleküllerin tesbih taneleri gibi yan yana dizilmeleri ile oluşur ![]() ![]() I ![]() II ![]() III ![]() IV ![]() Amino Asit Nedir ? Amino asit proteini oluşturan yapı taşışıdır ![]() ![]() ![]() ![]() RNA’daki bilginin proteine çevrilmesi işlemine translasyon denir ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() Bir proteindeki aminoasitlerin dizilişine o proteinin primer yapısıdenir ![]() ![]() 2 ![]() Polipetit omurgası gelişi güzel bir üç boyutlu yapı oluşturmayıp genellikle lineer dizede birbirine yakın olan amino asitlerin kurallı düzenlemesiyle yapılanır ![]() 3 ![]() Bir polipeptit zincirinin primer yapısı onun tersiyer yapısnı da belirler ![]() ![]() 4 ![]() Birçok protein tek polipeptit zincirinden meydana gelir; bunlar monomerik proteinlerdir ![]() ![]() ![]() Proteinlerin Çeşitleri Proteinler Başlıca iki çeşide ayrılır: 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() Basit Proteinler Globüler proteinler: Albüminler, Globülinler, Globinler, Glutelinler, Prolaminler, Protaminler, Histonlar ![]() Basit Proteinler Fibriler proteinler: Keratin, elastin, fibrinojen, miyozin ![]() Bileşik Proteinler Glikoproteinler: Kollajen Proteoglikanlar Lipoproteinler Fosfoproteinler: Kazein Nükleoproteinler Metalloproteinler: Ferritin, transferrin, seruloplazmin Kromoproteinler: Hemoglobin, miyoglobin, sitokromlar, peroksidaz Türev proteinler Primer türev proteinler (denatüre tip proteinler): protean metaprotein koagule proteinler Sekonder türev proteinler: Proteozlar (albüminozlar) Peptonlar Oligopeptitler Peptitler Proteinlerin Denatürasyonu Protein denatürasyonu peptit bagları hidroliz olmadan proteinin yapısını çözülüp disorganize olması sonucunda meydana gelir ![]() ![]() Ender olarak denatüre edici maddeden uzaklaştırıldıgında protein eski orjinal yapısına dönerek katlanır ve denatürasyon geridönüşümlü olarak bozulur ![]() ![]() ![]() Protein oluşumu DNA 4 harfli bir alfabeden(4 çeşit nükleotid(baz)) oluşurken protein 20 harfli bir alfabeden ( 20 çeşit aa) oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MRNA DNA’nın bir genlik kısmı bir enzim aracılığıyla RNA’ya kopyalanır/veya RNA oluşturulur ![]() DNA: birçok genden oluşur RNA: bir genden Daha sonra MRNA ribozomlara yapışır ve ribozom bu RNA’daki kod dizilimini okumaya başlar, ribozomun çevresinde tRNA’lar vardır, bu tRNA’lara ise çeşitli aa’lar bağlanmıştır ![]() ![]() GÜNLÜK PROTEİN İHTİYACIMIZ NEDİR? Protein vücut için çok gerekli bir bileşendir ![]() ![]() Sağlıklı ergen erkek ve kadınlar için, günlük gerekli miktar, Kg başına 0,8 gram olarak hesaplanmıştır ![]() ![]() Günlük 2000 kalorilik beslenme rejimi uygulayan bir ergen kişi için, 50 gram protein alması uygundur ![]() Bu miktarı Balık, Yağsız Et, Kümes hayvanlarının etleri, Az yağlı ya da yağsız süt ürünleri, Bakliyat, Tahıl ve Soya gibi sağlıklı ve protein açısından zengin ürünlerden alabilirsiniz ![]() Protein Sentezi Bu soruya yanıt vermek için öncelikle proteinin nasıl oluştuğunu incelemek gerekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Protein yanlış sentezlenince ne olur sorusuna en basit ve kısa yanıt o proteinin fonksiyonu nun bozulması olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu noktada bir onemli konuyu da belirtmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Proteinler hücre içi ve hücre dışında önemli yapı maddeleridir Bağ doku kollogen lifleri, kıl ve derideki keratin ( Saç ve Tırnaklarımız) önemli hücre dışı proteinleridir Örneğin: Lipoprotein zar yapısı, Nükleoprotein kromozom yapısı ![]() Kasların kasılmasında görev alan aktin miyozin iplikler protein molekülünden oluşmuştur ![]() Bir moleküle bağlanıp onu diğer moleküle taşırlar ![]() Örneğin : Hücre içinde sitoplazma ile çekirdek arasında bazı maddeleri taşırlar ![]() Biyokimyasal reaksiyonlardaki biyolojik katalizörler yani Enzimlerin hepsi protein moleküllerinden meydana gelmişlerdir ![]() Proteinler taşıyıcı moleküllerdir ![]() ![]() Not: Hemoglobin 9512 Atom bulundurur ![]() Vücuda dışarıdan giren hastalık yapıcı maddelere antijen denir ![]() ![]() ![]() Hormonların büyük bölümü proteindir ![]() Örneğin: kanda şeker seviyesini düzenleyen İnsülin, glukagon hormonları ![]() ![]() Depo protein olarak albümin, yılanlarda zehir üretilmesi ayrıca yakılmalarında CO2 , H2O, H2S, NH3, üre, ürik asit gibi artık maddeler oluşur ![]() Proteinler hücrelerin madde alış verişini sağlayan osmotik basıncın oluşmasında etkilidir ![]() Örneğin: Doku hücrelerinden kılcal damarlara madde geçişini kandaki proteinlerin oluşturduğu osmotik basınç sağlar ![]() Yetişkin insanların vücudlarındaki dolaşım, solunum, sindirim, boşaltım gibi biyolojik olaylar olurken hücreler yıpranır ![]() ![]() Hücre zarında bulunan proteinler aminoasit ve glikoz gibi monomerleri tanıyarak hücre içine alırlar ![]() Besin kaynağı olarak rol oynarlar ![]() ![]() ![]() Alınan proteinler ancak uzun açlıkta enerji hammaddesi olarak kullanılır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Proteinler Çeşitleri Ve Yapısı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Proteinler Çeşitleri Ve YapısıPROTEİNLERİN OLUŞMA MEKANİZMASI Yapı taşları aminoasitlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin: Hemoglobindeki glutamik asit yerine valin denilen aminoasit gelirse normal hemoglobin oluşmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı aminoasitler insanda sentezlenemez ![]() ![]() ![]() ![]() Proteinler Yapılarında karbon, hidrojen, oksijen ve azot bulunan proteinler yaşam için gerekli organik bileşiklerdir ![]() ![]() Vücudun çalışmasında düzenleyici olarak görev alan bazı enzim (amilaz, lipaz, laktat dehidrogenaz vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AMİNO ASİTLER Proteinlerin yapı taşı ise amino asitlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PROTEİN KAYNAKLARI VE KALİTESİ Dışardan aldığımız proteinleri hayvansal ve bitkisel kaynaklı yiyeceklerden elde ederiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Et, balık, süt ve bunların türevlerinden elde edilen protein ise iyi kalitede protein kabul edilir ![]() ![]() Hayvansal kaynaklı proteinler elzem amino asitler açısından yeterli düzeydedir ![]() ![]() ![]() Yumurta albümini ve kazein gibi yüksek kaliteli protein alımı halinde, alınan amino asitler büyük oranda protein sentezinde kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() Hayvansal kaynaklı proteinler içerdikleri doymuş yağ ve kolesterol nedeni ile aşırı tüketildiğinde insanlarda kalp - damar hastalıklarına neden olabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elzem amino asitleri dengeli örnek karışımlar: - Mercimekli veya Nohutlu Bulgur Pilavı - Kurufasulyeli Pirinç Pilavı - Yayla Çorba - Peynirli Makarna - Sütlaç - Muhallebi ve diğer sütlü tatlılar ![]() Yörelerin yemek çeşitlerine göre bu örnekler çoğaltılabilir ![]() ![]() Protein açısından en uygun ve sağlıklı beslenme şekli, diyetteki proteinin % 50'sinin hayvansal kaynaklı, % 50'sinin bitkisel kaynaklı besinlerden karşılandığı beslenme şeklidir ![]() PROTEİN GEREKSİNİMİ Günlük protein gereksinimi vücut yapısına göre ve bazı özel durumlara göre değişiklikler gösterebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuvvet sporlarında (halter, gülle, çekiç vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diyetle alınan proteinler sindirim sırasında amino asitlere parçalanarak emilirler ve vücutta bir havuzda depolanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Enerji elde etmek için amino asit ve proteinlerin yıkımı artarsa denge bozulmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diyetle yeterince protein alınamadığı durumlarda (kilo sorunu olan halter, boks, güreş, judo gibi siklet sporlarında, yoğun antrenman dönemlerinde, iştahsızlık çeken sporcularda) hazır protein tozu da kullanılabilir ![]() ![]() Halter sporu yapan 70 kg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PROTEİN YETERSİZLİĞİ Protein yetersizliği günlük diyetle alınan proteinin miktar ve kalite yönünden gereksinimi karşılamamasından oluşur, nedenler arasında ekonomik koşulların zayıf olması, dengesiz beslenme, bazı hastalıklar (emilim bozuklukları, böbrek ve karaciğer hastalıkları vb ![]() ![]() Uzun süreli yetersizliklerde vücut kendi dokularındaki proteini kullanmak zorunda kalır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|