09-06-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kahvaltının Yararları
İnsanoğlunun varoluşundan bugüne kadar kahvaltının önemi biliniyordu Ne yazık ki şehirlerde yaşayan kesimin anımsanmayacak şekilde bu alışkanlıklarını yitirdiklerini
gözlüyoruz Nedenini sorduğumuzda ev ile iş arasının çok uzak olması, zamana karşı
yarıştıkları şeklinde hiç de tatmin etmeyen yanıtlarla karşılaşıyoruz Halbuki kahvaltıyı akşam yatmadan önce on beş dakikalık aaaifli bir çalışmayla hazırlayabilirsiniz
Niye kahvaltı bu kadar önemli? Çünkü günün üç öğününden ilkidir ve vücudu bir makina olarak kabul edersek devreye sokulması kahvaltı ile başlar Vücut uyurken sürekli çalışmaya devam eder, gün içerisinde alınan enerjiyi sabaha kadar tüketebiliriz Bu nedenle gün içinde harcadığımız enerjinin anahtan kahvaltıdır Kahvaltı; demir, fosfor, kalsiyum ve protein açısından gerçek bir kaynaktır Uyanır uyanmaz gereksinim duyulan tüm besinleri karşılayıp, büyük işler başarmak için vücudu tümüyle hazır hale getirir
Güne kahvaltısız başlandığında; yorgun, stresli ve kontrasyon bozukluklarının yaşandığı aaaifsiz bir gün davet edilir Kahvaltı yapılmadığında, saat 10-12 arasında vücuttaki enerjide büyük bir azalma olur Buda kas kasılması, kontrolden yoksun bir sinir sistemi, baş dönmesi, açlık duygusu ve uyuşukluğa neden olur
Bu olumsuzluklar öğrencileri daha da fazla etkiler Kahvaltı yapmayan çocuklar ve gençlerde, diğerlerine göre derslerde algılama süreçlerinin uzadığı görülmüştür Sabah kahvaltısını aksatan erişkinlerin serum-kolesterol düzeylerinin kahvaltı edenlere göre daha yüksek çıktığı görülmüştür Kahvaltısın güne başlayanlarda bedensel olumsuzluklarının yanı sıra, ruhsal çöküntülere de rastlanabilir
Karnı aç olan çocuğun canı ne görürse çeker Bu da, oburluğa atılan ilk adım olur aaaabolizmayı % 20-30 civarında hızlandıran kahvaltıdır Kahvaltıyı azalttığında bir sonraki ana öğünde aaaabolizma intikam alır Yarın aynı işlerin yine başına geleceğini çok iyi bilen, hemen koruma sistemini devreye sokarak tüm yenilenleri yağa dönüştürerek depolar Bir de öğle yemeği geçiştirildi ise akşam yemeğinde
olumsuzlukların boyutları da büyür Çevreye dikkatlice bakılırsa şişman insanların çoğunun kahvaltı yapmadığı gözlenir
Kahvaltı sayesinde saat 10:00'dan itibaren vücut fonksiyonları eksiksiz çalışır Kahvaltıda alınan besinlerle hücrelerde azalan kan şekeri dengelenir Kahvaltı müthiş bir enerji kaynağıdır Karbonhidratlardan ekmek, mide bağırsak sisteminin çalışmasını kolaylaştırır, sindirim sorunu yaratmaz, açlık duygusunu bastırır Türk mutfağında kahvaltıda genellikle B vitamini eksikliği görülür B1 vitamininin en iyi kaynağı buğdaydır Ancak buğday da temizlenirken % 30 kayıp olur Zaman zaman mısır gevrekleri bu eksikliğin giderilmesini, yanında tüketilen süt ve peynir ile kolaylaştırabilir B1 vitamini, besinlerden alman karbonhidratın enerjiye dönüşmesini sağlar Depresyon ve zihinsel yorgunluğu engeller
Kahvaltıda Gereken Ürünler 
Süt ve ürünleri: Beyinsel ve bedensel oluşumun güçlenmesini sağlar Yağ protein, karbonhidrat, mineral ve vitaminden oluşan süt, her yaşa hitap eder Erişkinlerde az yağlı olanlarının tercih edilmesi uygundur Büyüme çağındaki çocukların, hamilelerin, emzirenlernin bu ürünleri gün içerisinde belirtilen oranlarda alması gerekir
Peynir: Kalsiyum ve B vitamini yönünden oldukça zengindir Günlük peynir ihtiyacı yaşa ve özel durumlara göre değişir Ortalama 1 ya da 2 kibrit kutusu ihtiyacımızı karşılar
Yumurta:İyi bir protein kaynağıdır Erişkinler, haftada 2 kere peynir yerine 2 adet yumurta, çocuklar ise gün aşın tüketilmelidir
Kahve ya da çay: Midesi zayıf veya ülser olanlar, yüksek tansiyonlu ve kalp
rahatsızlığı çekenler kafeinden uzak durmalıdır Çayın içinde bulunan "tanen" kafeine oranla daha uyarıcıdır Ancak bir bardak çayda bulunan "tanen" aynı orandaki kahveye kıyasla daha azdır Çay ya çok açık veya limonlu tüketilerek ya da çok demlenerek "tanen" miktarı düşürülebilir Bu madde demir emilimini zorlaştırır ve kansızlığa sevk eder
İdeal Kahvaltı
Bir bardak oda sıcaklığında su, bunu C vitamini ağırlıklı bir porsiyon meyva ve daha sonra yukarıda sayılan besin ögelerinden en az 1 porsiyon peynir, bir bardak süt, 4 adet zeytin, 1 tatlı kaşığı bal ya da reçel; 2-3 dilim çavdar, kepek ya da yulaf ekmeği ve bir porsiyon söğüş domates-salatalık ile mükemmel bir kahvaltı yapıp güne zinde başlanabilir
|
|
|