Çay İle Gelen Bir Bardak Aaaif |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çay İle Gelen Bir Bardak Aaaif![]() Türk insanı için kahvaltıların vazgeçilmezi çayın aslında bilmediğimiz bir çok özelliği var Sütsüz ve şekersiz alındığı sürece kalorisi olmayan çay bakın sağlığı nasıl etkiliyor![]() ![]() Camelia Sinensis bitkisinin yaprakları, çaya kendine has koku ve tadını veren birçok kimyasal madde, amino asitler, karbonhidratlar, mineral iyonları, kafein ve polifenolik bileşimler içerir Ayrıca % 75-80 oranında su içerirler; ki bu oran işleme sürecinin ilk soldurma aşamalarında % 60-70?e düşer ?Oolong? ve ?siyah çay? işlemenin mayalanma (veya oksitlenme) aşamasında, polifenolik flavanoller (veya katekinler) havadaki oksijenle oksitlenerek o benzersiz tad ve rengi yaratırlar Kavurma (veya kurutma) işlemi, oksidasyona neden olan enzimi etkisiz kılar ve hatta içinde bulunan su oranını % 3?e düşürür![]() Siyah çayın kokusu çok karmaşıktır Bugüne kadar hidrokarbonlar, alkoller ve asitler olmak üzere 550?den fazla kimyasal madde tespit edilmiştir Bunların çoğu işleme sırasında oluşur ve kimyasal madde kendi önemli özelliklerini ekkeleyerek, çayı içenin koku alma duyusuyla çayın tadına katkıda bulunur Ancak tad, esas olarak çeşitli (çok yaygın ama hatalı olarak tanen diye bilinen) polifenolik bileşimlerin kafeinle değişime uğraması sonucu ortaya çıkar![]() |
|
|
|