![]() |
Suda Boğulmalarda İlk Yardım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Suda Boğulmalarda İlk YardımSuda boğulmalarda ilk yardım -------------------------------------------------------------------------------- Havaların ısınmasıyla beraber, insanlar serinlemek için deniz, havuz, nehir, göl sularına girmeye başladılar ve gazetelerde de hemen her gün suda boğulanların acıklı haberleri yer almaya başladı ![]() İlk yardım kurallarının iyi bilinmesi suda boğulma tehlikesi geçiren pek çok kişinin tekrar yaşama dönmelerini sağlayabilecektir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Suda Boğulmalarda İlk Yardım |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Suda Boğulmalarda İlk YardımSUDA BOĞULMANIN TÜRLERİ Suda boğulmanın başlıca iki türü vardır 1) Kuru boğulma: Suda boğulmaların % 20 kadarında akciğerlerde çok az sıvı bulunur ![]() ![]() ![]() 2) Su yutarak boğulma: Suda boğulmaların % 80'inde akciğerlerde az miktarda veya onları tamamen dolduracak kadar çok su bulunabilir ![]() ![]() Tatlı suda boğumla tehlikesi geçirenlerde, akciğer hava keseciklerinin yüzey gerilimi azalır ve bunlar tamamen kapanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tuzlu suda boğulma tehlikesi yaşayanlarda ise, sıvının sodyum klorür miktarı fazla olduğu için kan sıvısı damarlardan akciğer hava keseciklerine sızmaya başlar ![]() ![]() Akciğerlere giren suyun içinde bulunan tanecik ve mikropların da büyük önemi vardır ![]() ![]() ![]() Suyun ısısı Akciğerlere giren sıvının ısısının da önemi büyüktür ![]() boğulma söz konusu ise, damarlar aniden yaygın olarak daralırlar ![]() ![]() ![]() SUDA BOĞULMAKTA OLANLARA İLK YARDIM Suda boğulmakta olan kişiye yapılması gereken ilk şey, can yeleği, can simidi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüzerek can kurtarma yöntemlerini bilmeyen kişilerin suya atlayarak kazazedeyi kurtarmaya çalışmaları çok yanlıştır ve çoğu kez kurtarıcının da boğulması kaçınılmazdır ![]() Su yutmuş olan kişi sudan çıkarılır çıkarılmaz şunlar yapılmalıdır: · Ağzındaki takma dişler ve yabancı cisimler derhal çıkarılır · Başı iyice arkaya yatırılır, alt çenesi iki elle kavranıp aşağı ve geriye doğru çekilir ![]() ![]() · Kurtarıcı derin bir nefes aldıktan sonra, dudaklarını kazazedenin dudaklarına bitiştirerek güçlü bir nefes verir (hayat öpücüğü) ![]() ![]() · Bu işlem iki kere tekrarlandıktan sonra, göğüs kafesine bastırılarak kalp masajına başlanır ![]() · Kurtarıcı kazazedenin yanı başında diz çökerek, bir el göğüs kemiğinin alt bölümüne, öteki el ise bu elin sırtına yerleştirilir ![]() · Göğüs kemiği üzerine omuzun ve vücudun ağırlığı gelecek ve 30-40 kg' lık bir güç oluşturacak şekilde bastırılıp, sonra hızla bırakılır ![]() Suda boğulma olaylarında çok önemli noktalar: · Akciğerlere dolan suyun boşaltılmasına çalışılarak zaman kaybedilmemeli ve derhal yapay solunum başlanılmalıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|