![]() |
Ekmeğin Esmeri Vitamin Deposu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ekmeğin Esmeri Vitamin DeposuEkmeğin esmeri vitamin deposu Karbonhidrat ve protein kaynağı olan ekmek, beslenme programı içerisinde yer alması gereken önemli bir besindir ![]() 3 Nisan 2007 Salı TAYLAN KÜMELİ - Bir kibrit kutusu lezzet Ekmeğin beyazı yerine kepeklisi, çavdarlısı, tam tahıllısı tercih edilmelidir ![]() Diyet sözcüğü gündeme geldiğinde tüketiminden vazgeçilen ilk besin hiç şüphesiz ekmektir ![]() Ekmek, buğday, mısır, çavdar ve arpa gibi tahılların unlarına maya, katkı maddesi, tuz ve suyun belli oranlarda karıştırılıp yoğrulması ve hamurun belli bir süre mayalandıktan sonra pişirilmesiyle elde edilen temel bir besin maddesidir ![]() Türkiye'de, insanların gündelik hayatlarında tükettikleri enerjinin yüzde 66'sı tahıllardan ve bu oranın yüzde 56'lık kısmı yalnız başına ekmekten karşılanmaktadır ![]() Üç bölümden oluşuyor Karbonhidrat ve protein kaynağı olan ekmeğin beyaz, kepek, çavdar, mısır, tam tahıllı, çok tahıllı gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır ![]() ![]() B grubu vitaminleri, çinko, magnezyum, selenyum, krom gibi mineraller, lif, fenol, fitat, saponinler gibi maddeler öz ve kepek bölümlerinde daha çok bulunur ![]() ![]() ![]() Beyaz ekmekle tam tahıl ekmeği arasındaki farklar Beyaz ekmek besin öğesi içeriği bakımından tam tahıllı ekmeğe göre oldukça fakirdir ![]() ![]() Beyaz ekmek üretilirken posa kaybı olur ![]() ![]() Beyaz ekmeğin glisemik indeksi yüksektir ![]() ![]() Tam tahıl ekmeği kalp hastalıkları, kanser ve diyabet riskini azaltan pek çok bileşeni de içerir ![]() ![]() Sonuç olarak ekmek, getirdiği yararlar nedeniyle beslenme programı içerisinde yer alması gereken önemli bir besindir ![]() Ancak beyazı yerine kepeklisi, çavdarlısı, tam tahıllısı gibi sağlık aşısından daha yararlı olanları tercih edilmelidir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|