![]() |
Astım Hastalıgını Tanıyalım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Astım Hastalıgını TanıyalımASTIM HASTALIĞI NEDEN ÖNEMLİDİR? Astım çocukluk çağının en sık görülen sağlık sorunlarından biridir ![]() ![]() ![]() ASTIM NEDİR? Astım, solunum yollarının ataklar halinde gelen tıkanmaları ile kendini gösteren kronik bir hastalığıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ASTIM AİLEVİ BİR HASTALIK MIDIR? Astım bazı ırsi faktörlerin ve çevre faktörlerinin etkisiyle ortaya çıkan bir hastalıktır ![]() ![]() ![]() HER ASTIMLI ÇOCUK ALLERJİK MİDİR? Allerjenler astım atağına neden olan faktörlerden sadece biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allerjen nedir? Kişide astım atağını başlatan faktörlerden biri de allerjenlerdir ![]() ![]() Polenler Mantar sporları (küf) Hayvan tüyleri Ev tozu akarları Hamamböceği Bazı besinler: Süt, yumurta, fıstık, fındık, balık, buğday, soya gibi ÇEVRESEL FAKTÖRLER ASTIMA NEDEN OLABİLİR Mİ? Evet, bazı maddeler solunum yolunu tahriş ederek astım yakınmalarının başlamasına veya artmasına neden olurlar ![]() Kuvvetli kokular ve parfüm gibi spreyler, ev temizlik malzemeleri, yemek kokuları, boya ve cila kokuları Kömür, tebeşir tozu, pudra gibi diğer kimyasal maddeler Hava kirliliği Sigara dumanı Hava ısısı, basınç, nem ve rüzgar gibi hava değişimleri ÇOCUKLARDA ASTIM HASTALIĞI TANISI NASIL KONUR? Çocuklarda astım belirtileri nelerdir? Çocuklar yakınmalarını belirtemediklerinden tanı daha çok anne ve babanın ifadesine göre konulur ![]() ![]() ![]() Öksürük: Astım öksürüğü kuru, inatçı ve tekrarlayıcıdır ![]() ![]() Hırıltı: Astımın en önemli bulgularından biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nefes darlığı: Sık nefes alma ve bebeklerde karnın, çocuklarda göğsün körük gibi inip kalkması ile kendini belli eder ![]() Astımlı çocuğun muayene bulguları nelerdir? Astımlı çocuğun muayene bulguları astım atağı dışında tamamen normal olabilir ![]() ![]() Çocukluk çağı astımında en önemli risk faktörü nedir? Astım için bilinen en önemli risk faktörü allerjilerin varlığıdır ![]() Çocukta allerjiyi tanıtıcı özellikler nelerdir? Ailede özellikle anne-baba-kardeşlerde allerjik hastalık varlığı Çocukta özellikle egzema ve allerjik göz ve burun nezlesi gibi diğer allerjik hastalıkların bulunması Deri testleri veya bazı kan testleri ile allerjinin saptanmasıdır ![]() ASTIM HASTALIĞI TANISI KOYARKEN HANGİ LABORATUVAR TETKİKLERİNDEN YARARLANILIR? Allerjinin varlığını araştırmak üzere deri testleri veya bazı kan testleri Soluk alıp-vermeyi sağlayan akciğerlerin solunum kapasitesini değerlendirmek üzere solunum fonksiyon testlerinin yapılması Akciğer filmi çekilmesi Astımın başka hastalıklardan ayırıcı tanısını yapmak için kan analizleri, boğaz veya balgam kültürü, ter testi, daha ayrıntılı görüntüleme yöntemleri gibi ek testler yapılması gerekebilir ![]() HANGİ ÇOCUKLARDA ASTIM GELİŞME RİSKİ FAZLADIR? Bazı çocuklarda astım görülme riski diğerlerine göre daha fazladır ![]() ![]() Astımlı çocuklar nelerden korunmalıdır? Astımlı hastalar sigara ile temastan, hava kirliliğinden, grip ve soğuk algınlığından, solunum yolunu tahriş eden maddelerden ve en önemlisi allerjenlerden korunmalıdır ![]() Astımlı çocuklara sigara dumanı zararlı mıdır? Astımlıların en önemli düşmanı sigaradır ![]() ![]() ![]() Astımlı çocukların hava yollarını tahriş eden diğer maddeler nelerdir? Bunlar arasında deodorant ve parfüm kokuları, keskin kokular ve yemek kokuları, deterjan ve boya kokuları, ani hava değişiklikleri ve özellikle katalitik sobalar sayılabilir ![]() Astım ve grip Astımlı çocuklarda basit bir grip nefes darlığına yol açabilir ![]() ![]() ![]() Astım ve evcil hayvanlar Astımlı çocukların bir kısmında evcil hayvanlara karşı allerji vardır ![]() ![]() ![]() Mantar sporlarından (küf) korunmak için ne yapılmalıdır? Mantar sporları (küf) nemli ortamlarda çok iyi yetiştiği için özellikle allerjisi olanlar nem oranını azaltmaya özen göstermelidir ![]() Polenlerden sakınılabilinir mi? Bazı allerjenlerden tam olarak sakınmak olası değildir ![]() ![]() ![]() Hamamböcekleri astıma sebep olur mu? Evlerimizde baş etmekte sıklıkla zorlandığımız hamamböcekleri astıma yol açan en önemli allerjenlerdir ![]() ![]() Ev tozu akarı ile mücadele Astımlı hastalarda en sık görülen allerji ev tozu akarı allerjisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOCUKLARDA ASTIM TEDAVİSİNİN AMACI NEDİR? Temel amaçlar spor dahil normal yaşantının devam ettirilmesini sağlamak ve astım krizlerini önlemektir ![]() ![]() ![]() ![]() Astım nasıl tedavi edilir? Astım tedavisinin üç ana prensibi vardır ![]() ![]() Korunma tedavisi nedir? Korunma tedavisi en basit ve en önemli tedavi şeklidir ![]() ![]() ![]() Astım ilaçları nelerdir? Astım ilaçları temel olarak iki gruptur: rahatlatıcı ilaçlar ve koruyucu ilaçlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ASTIM TEDAVİSİNİN YETERSİZ OLDUĞU NEREDEN ANLAŞILIR? Hastaların sık atak geçirmesi, öksürük ve hırıltı ile uyanması, egzersizle öksürük olması, egzersiz kapasitesinde kısıtlanma olması ve rahatlatıcı ilaç gereksiniminde artış olması astım tedavisinin yetersiz olduğunu gösterir ![]() ![]() Astım yakınmaları alevlendiğinde ne yapılmalıdır? Astımlı hastanın yakınmaları alevlendiğinde ilk yapılması gereken rahatlatıcı ilacını yarım saat ara ile 3 kere almak olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Astım atağında yararı olamayan uygulamalar nelerdir? Astım atağı sırasında yakınmalar alevlendiğinde antibiyotiklerin, allerji hap ve şuruplarının (antihistaminik), öksürük şuruplarının ve buharın yararı yoktur ![]() Astım ilaçlarının yan etkileri var mıdır? Halk arasında sıklıkla astım ilaçlarının yan etkileri olduğundan korkulur ![]() ![]() ![]() Astımda aşı tedavisi Astım tedavisinde bir diğer seçenek ise aşı tedavisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|