Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
edilmelidir, fobi, sosyal, tedavi

Sosyal Fobi Neden Tedavi Edilmelidir?

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sosyal Fobi Neden Tedavi Edilmelidir?

• Sosyal fobi bir yıllık yaygınlığını %79, yaşam boyu yaygınlığı ise %133 oranında olan (epidemiyolojik araştırma sonuçlarına göre) ciddi ve yaygın bir bozukluktur
    Özellikle erken başlangıç (15-25 yaş) durumlarında hızlı kronikleşme eğiliminden dolayı, toplumsal ve bireysel önemli kayıplara yol açabilmektedir
    Akademik ve mesleki başarısızlık, sosyal yeti yitimi, maddi bağımlılık, somatik (bedensel) belirtiler nedeniyle gereksiz tıbbi incelemeler sosyal fobide sık rastlanan sonuçlardır
  • Ayrıca komorbidite olarak sık rastlanan depresyon, intihar riski, kaçınılamayan sosyal etkileşimlerde ki anksiyeteyi bastırmak amacıyla alkol ve madde kötüye kullanımı gibi sonuçlar da, sosyal fobinin ruh sağlığı programlarında ciddiyetle ele alınması gereken bir ruhsal bozukluk olduğunu göstermektedir
Bu denli ciddi ve yaygın bir ruhsal bozukluk olmasına karşın sosyal fobinin tedavisinde birinci engel, hastaların yardım istememe eğilimleridir Sosyal fobinin doğasında var olan utangaçlık olumsuz değerlendirilme korkusu, yardım alma davranışını engelleyen bir faktördür Bir başka engelleyici faktör ise sosyal fobiklerin somatik belirtileri nedeniyle diğer tıp birimlerine başvurmalarıdır Bu da psikolojik yardıma ulaşamama veya tedavide gecikme gibi sonuçlar doğurmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com