Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, tekelindedir

Bilgi Nedir Ve Kimin Tekelindedir?

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bilgi Nedir Ve Kimin Tekelindedir?

Bilgi nedir ?

Felsefe başlığı altında yazılan diğer bir yazıdan alıntı yapmak istiyorum

"Yan tarafta kadının özürlüğü ve kıbrıs konusu konuşulmaktaHer ikisinde de ortak bir payda var O da bilgiye dayanan irdeleme ile bilgisizlige dayalı irdelemenin arsındaki uçurumda fikirlerin düşüncelerin kısaca konuların serbest düşüş misali yuvarlandıklarını göruyoruz"
demiş biri

Bu ifadeleri okuduğumda işin özü olan bilgi konusunda bir uyuşmazlık ve anlaşmazlık yaşandığını gördüm ve cehaletimi gidermek için (!) bilginin ne olduğunu araştırdım

Türk Dil Kurumu Sözlüğünde;

1 İnsan aklının erebileceği olgu gerçek ve ilkelerin bütününe verilen ad malûmat
2 Öğrenme araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek malûmat vukuf:

3 İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü malûmat vukuf
4 ( felsefe) Genel olarak ve ilk sezi durumunda zihnin kavradığı temel düşünceler malûmat
5 Bilim
6 (bilişimde) Kurallardan yararlanarak kişinin veriye yönelttiği anlam

diye belirtilmiş

Bir de alternatif bir sözlükte bilgi ile ilgili güzel bir yazı buldum:

Entelektüel bilginin küçümsendiği ve kişilerde tarifsiz bir kaçma duygusu yarattığı noktada (ki bu nokta günümüz popüler toplum anlayışının varolduğu noktadır) bu isteksizliğin ve bilgiyi dışlama eyleminin büyük bir hata olduğunu düşünmekteyim bilgi bir iktidar nesnesi değildir işte bu noktada asıl hata kendisini bilginin karşısında gören ve yine onun karşısında savunmak zorunda olan iki arada bir derede kalmış kişilere aittir bu kişiler bilgiyi kullananları küçümsedikleri gibi kendi sahip oldukları bilgisel değeri de ister istemez değersizleştirmektedirler böyle kişiler için bilgi objeyi dönüştürmek adına işlevsel bir mantık içinde kullanılmak yerine gerçek bilgi sahibi olan kişiye yönelir ve onun alternatifi olmak için akıldışı bir çaba harcar bu akıldışı çaba guattari'nin teorize ettiği bir ikili oluş değil sadece dilsel bir savunma düzeneği içinde tıkanmıştır böyle olunca tanımlanmış bilginin karşısına alternatif adı altında sadece şekilsel ve içi boş yalın bir çağrışımsal bilgi konmaktadır bundan ısrarla vazgeçilmelidir düşler farklı şekillerde anlatılabilir kubrick her birinde farklı öyküler anlatan bir yönetmen olabilir ama genel tarzı tanımlanmış bilgiyi dönüştüren bir görevi üstlenir biçimdedir o halde küçümseme hastalığından kurtulup gerçek bilgiyi üretmek ve yeniden üretmek zorunluluğu içinde olmalıyız

Bu durumda bir çıkarım yaptım kendi küçük aklımla (!) cehalet ve küçük akıl ancak bilgiye yönelince gelişim gösterir diye düşündüm

Anlatımlar ve ifadeler kişiden kişiye değişebileceği gibi bir nesneye/konuya farklı açılar ile de bakılabilir Bu bakış açılarını küçümsemek o olay hakkında daha çok şey biliyorum anlamına gelmemeli

Var mısınız bilmek bilmeyi paylaşmak paylaşılana saygı duymak konusunda yazmaya

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com