Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
103sorunların, çözümünde, değişik, düşünme, eleştirel, gösterir, insan, karşılaşan, sorunlarla, tepkiler

10.3.Sorunların Çözümünde Eleştirel Düşünme: Sorunlarla Karşılaşan İnsan Değişik Tepkiler Gösterir.

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

10.3.Sorunların Çözümünde Eleştirel Düşünme: Sorunlarla Karşılaşan İnsan Değişik Tepkiler Gösterir.

103Sorunların Çözümünde Eleştirel Düşünme: Sorunlarla karşılaşan insan değişik tepkiler gösterir Örneğin: Düşünmeden taşkınlıkla hareket ederler, başkalarının verdiği akılla hareket ederler, olayların kendi kendine hallolmasını, sorunun ortadan kalkmasını beklerler vs
Eleştirel düşünmeyi kullanan birinin, karşılaştığı bir sorunu çözmek için 5 adım içeren bir yöntemle soruna yaklaşır Bu adımlar:
1Adım: Sorunun tanımı: Karşılaşılan sorunun özünü anlamaya yönelir Sorunu tanımlarken iki sorudan yararlanılır:
Hangi sonuçlara ulaşmak istiyorum?
Sorunu açıkça nasıl ifade edebilirim?
2Adım: Hangi seçenekler var? Bu aşamada şu sorular sorulur:
Sorunun kapsamı ne? Sınırları belli mi? (Sosyoekonomik koşullar)
Bu sınırlar içinde mümkün seçenekler neler?
3Adım: Her seçeneğin avantaj ve dezavantajları neler?
Seçeneklerin sağladığı avantajlar neler?
Dezavantajları neler?
Tümleşik değerlendirme yapabilmek için başka bilgilere ihtiyacım var mı?
4Adım: Çözüm ne?
Hangi seçenek en uygun çözümü sağlıyor?
Bu seçeneği uygulayabilmek için hangi adımları atmam gerekiyor?
5Adım: Uygulanan seçenek sorunu tümüyle halledebiliyor mu?
Getirilen çözümde yapılması gereken yeni ayarlamalar var mı?
Eleştirel düşünerek sorunu etkili bir şekilde çözmeye çalışan bir insan bu sorulara yanıtlar arar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com