|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| 103sorunların, çözümünde, değişik, düşünme, eleştirel, gösterir, insan, karşılaşan, sorunlarla, tepkiler |
10.3.Sorunların Çözümünde Eleştirel Düşünme: Sorunlarla Karşılaşan İnsan Değişik Tepkiler Gösterir. |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
10.3.Sorunların Çözümünde Eleştirel Düşünme: Sorunlarla Karşılaşan İnsan Değişik Tepkiler Gösterir.10 3 Sorunların Çözümünde Eleştirel Düşünme: Sorunlarla karşılaşan insan değişik tepkiler gösterir Örneğin: Düşünmeden taşkınlıkla hareket ederler, başkalarının verdiği akılla hareket ederler, olayların kendi kendine hallolmasını, sorunun ortadan kalkmasını beklerler vs![]() Eleştirel düşünmeyi kullanan birinin, karşılaştığı bir sorunu çözmek için 5 adım içeren bir yöntemle soruna yaklaşır Bu adımlar:1 Adım: Sorunun tanımı: Karşılaşılan sorunun özünü anlamaya yönelir Sorunu tanımlarken iki sorudan yararlanılır:Hangi sonuçlara ulaşmak istiyorum? Sorunu açıkça nasıl ifade edebilirim? 2 Adım: Hangi seçenekler var? Bu aşamada şu sorular sorulur:Sorunun kapsamı ne? Sınırları belli mi? (Sosyoekonomik koşullar) Bu sınırlar içinde mümkün seçenekler neler? 3 Adım: Her seçeneğin avantaj ve dezavantajları neler?Seçeneklerin sağladığı avantajlar neler? Dezavantajları neler? Tümleşik değerlendirme yapabilmek için başka bilgilere ihtiyacım var mı? 4 Adım: Çözüm ne?Hangi seçenek en uygun çözümü sağlıyor? Bu seçeneği uygulayabilmek için hangi adımları atmam gerekiyor? 5 Adım: Uygulanan seçenek sorunu tümüyle halledebiliyor mu?Getirilen çözümde yapılması gereken yeni ayarlamalar var mı? Eleştirel düşünerek sorunu etkili bir şekilde çözmeye çalışan bir insan bu sorulara yanıtlar arar
|
|
|
|