|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
göz, ilkyardım, korunma, yaralanmalarında, yaralanmalarından |
![]() |
Göz Yaralanmalarından Korunma Ve Göz Yaralanmalarında İlkyardım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Göz Yaralanmalarından Korunma Ve Göz Yaralanmalarında İlkyardımGÖZ YARALANMALARINDA KORUNMA VE İLKYARDIM Biliyor musunuz ki, göz yaralanmalarının (kazalarının) %90'ı önlenebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Göz Yaralanmasından Korunma Göz yaralanmasına bağlı görme kaıyıplarını önlemede ilk ve en önemli adım yaralanmayı engellemektir ![]() Evde ne yapalım? Günlük yaşantımıızda kullandığımız pek çok madde gözle değdiğinde ciddi yanmalarlyanıklar yapar ![]() ![]() * Kimyasal sıvılar , deterjanlar, amonyak türü maddelerin (temizlikte ve diğer amaçla kullanın) kulianma kılavuzlarını dikkatlice okuyun ![]() ![]() *Yağda kızartma yaparken, kızgın yağın sıçramasını önlemek için tencere ve tavaya kapak kullanın ![]() * Çok kuwetli kimyasal kullanmanız gerektiğinde göze teması engellemek için gözlük {mümkünse özel gözlük) kullanın ![]() ![]() *Güneş lambaları (ultraviyole) kullanırken opak camlı gözlük kullanın ![]() *Özellikle çocuklar çevrede iken bıçak, çatal gibi araçların kullanımına özen gösterin ![]() İşyerinde Pek Çok cisim ummadığımız şekilde uçarak gözünüze çarpabilir ve göze zarar verir ![]() *İşinizde aaaal ya da diğer parçacıkların göze çarpma riski varsa (marangoz, demirci) mutlaka özel iş gözlüğü kullanmalısınız ![]() *Kaynağa bakmak çok tehlikelidir ![]() ![]() *Tanımadığınız bir aleti kullanırken mutlaka kullanım kılavuzunu okumalı ya da yardım istemelisiniz ![]() *İşe başlarken "gözlerimi uçan parçacıklardan, dumandan, tozdan nasıl korurum?" diye düşünmelisiniz ![]() Çocuklarla Uygun biçimde kullanimazsa pek çok oyun ve oyuncak göze zarar verebilir *Çocuklara oyuncak seçerken yaşlarını ve sorumluluk alma derecelerini gözönünde bulundurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Çocukların tehlikeli bir oyun oynadıklarını gördüğünüzde bunları engellemelisiniz: Kartopu gibi, sönmemiş kireç kalıntılarına taş atmak gibi, şişelerle koşmak gibi ![]() *Çocuklara makas gibi, kalem gibi tehlikeli olabilecek cisimleri nasıl kulianacaklarını öğretmelisiniz ![]() Bahçede/Tarlada *Buğday başakları da dahil pek çok bitki çarptığında göze zarar verir ![]() ![]() ![]() *Odun kırma işlemi, fırlayan parçacıklar nedeniyle önemli bir yaralanma nedenidir ![]() ![]() Havaifışek Havaifişekler her yaş grubu için çok önemli bir göz yaralanması nedenidir ![]() *Patlayıcı olan türleri kullanılmamalıdır ![]() *Çocukların havaifişek ile ilişkisi olmamalıdır ![]() *Havaifışek atılırken yakınında olunmamalıdır ![]() Tüm öneriler bir uzun listeden kısa bir derlemedir ![]() ![]() İLK YARDIM İlk yardım ve hemen sonrası gerekli yere başvuru önemlidir ![]() Göze Birşey Kaçtığında Asla gözünüzü oğuşturmayın ![]() ![]() ![]() ![]() Göze Sert BIr Çarpma Olmuşsa *Ağrı ve şişmeyi önlemek için hemen, 15 dakika süreyle soğuk baskı uygulayın (buz ya da soğuk suya batırılmış havlu ya da bez parçası ile) ![]() Göz ya da Kapaklarda Kesi Varsa *Gözü gevşek olarak bandlayın ve hemen hekime başvurun ![]() ![]() Kimyasal Yanıklar Gözü hemen suyla yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() UNUTMAYIN erken, doğru tedavi ile görme korunur ancak yine unutmayın ki, korunma ve ilk yardım Çok daha önemlidir ![]() |
![]() |
![]() |
|