![]() |
Sözle İlgili Sanatlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Sözle İlgili SanatlarSözle İlgili Sanatlar Sözle ilgili sanatlarda sözcüğün anlamı hemen hiçbir biçimde dikkate alınmaz, yalnızca yapısına, söylenişine ve yazılışına bakılır ![]() Cinas, söylenişleri bir, anlamları ayn olan sözcükleri bir arada kullanmak demektir ![]() Ben âşıkım el göğüste yüz yerde El efendim del sinemi yüz yerde Gevheri {Yüz: surat, çehre; yüz: 100 sayısı) Kalb (evirmece), bir sözcüğün harflerinin yerlerini değiştirerek başka sözcükler yapma demektir ![]() Belin nişanını sordum lebinden eydür kim Dilin tut eyleme kâli ki bunda sığmaz kıl Şeyhi {Bel: bel; leb: dudak) Akis (çaprazlama), bir dizede ya da cümlede iki sözcük ya da tamlamayı aynı ya da başka tümcede yeri değiştirilmiş olarak yinelemek demektir ![]() Kalem böyle çalınmıştır yazıma Yazım kışa uymaz kışım yazıma Gevheri Hem yürüsem hem söylesem Hem söylesem hem yürüsem Arif Damar Leb değmez (dudak değmez), içinde b, m, /, p, v gibi dudak ünsüzleri kullanılmadan yazilan şiire denir ![]() Burada tanımlarıan ve örneklendirilen söz ve anlam sanatları çoğunlukla Divan şiirinde kullanılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|